2015: 22 procent minder faillissementen

12 januari 2016
2015: 22 procent minder faillissementen

Vorig jaar zijn in Nederland 6303 bedrijven failliet gegaan, een daling van 22 procent ten opzichte van 2014. In 2015 gingen 1756
edrijven minder failliet dan een jaar eerder. Dat blijkt uit de gegevens van bedrijfsinformatiespecialist Graydon. De meeste faillissementen vonden plaats in de groot- en detailhandel en naar omvang werden de (afval)watersector en de horeca het hardst getroffen. In de provincie Zuid-Holland kwamen de meeste faillissementen voor. De verwachting van Graydon voor 2016 is dat het aantal faillissementen verder zal afnemen en weer in de buurt komt van het niveau van 2008.

~Foto: Frans van den Heuvel~

*Trend*
"De afname van het aantal faillissementen was al zichtbaar in de eerste helft van vorig jaar en de cijfers van de tweede helft bevestigen dat beeld", zegt Frans van den Heuvel van Graydon. "Ook de voorgaande jaren zagen we een terugloop van het aantal faillissementen. In 2014 noteerden we een afname van 20 procent. Die trend heeft vorig jaar zich nog iets sterker afgetekend."

*Groot-en detailhandel koploper*
De groot- en detailhandel heeft te maken met het grootste aantal faillissementen, in deze sector gingen 1356 bedrijven failliet op een totaal van 255.712 bedrijven. Financiële instellingen en de bouw vullen de top drie aan als het gaat om het aantal faillissementen. Wel zien we ten opzichte van het vorig jaar in al deze sectoren een afname van het aantal faillissementen.



*Ook horeca hard getroffen*
Als we het relateren aan de branche-omvang dan zien we dat de (afval)watersector het meest getroffen is door faillissementen. Gevolgd door de horeca en de transport- en logistieke sector.

*Regionale analyse*
Op regionaal niveau zien we dat in de provincie Zuid-Holland de meeste bedrijven (1262) failliet gingen. In elke provincie zien we een afname van het aantal faillissementen. In de provincies Friesland (36%), Groningen (36%) en Overijssel (35%) vond de grootste daling plaats. In de provincie Utrecht nam het aantal faillissementen het minste af (6%). De provincie Flevoland is in 2015 naar omvang het zwaarst getroffen wordt door faillissementen, daar gingen 0,30 procent van de bedrijven failliet. Overijssel en Drenthe volgden op de voet.

*Prognose 2016*
De verwachting is, gestaafd door de dalende trend en de positieve vooruitzichten van het CPB wat betreft de belangrijkste macro-economische indicatoren, dat het aantal faillissementen over 2016 verder daalt onder de 6.000. Daarmee komen we uit in de buurt van het aantal faillissementen in 2008 (4.904 faillissementen). Dit aantal zal iets hoger kunnen uitvallen door de ingevoerde versoepeling in het ontslagrecht, waarbij na faillissement niet meer de werkgever maar het UWV de loonkosten gedurende een periode zal doorbetalen.

~Christel Tuin~

Overig nieuws