Horeca vreest voor belastingherziening

22 juni 2015
Horeca vreest voor belastingherziening

Vorige week heeft staatssecretaris Wiebes van Financiën een brief aan de Tweede Kamer gestuurd over de belastingherziening. Daarin staat
te lezen dat als het kabinet het lage btw-tarief schrapt, de voedingsmiddelen in de horeca in het verlaagde tarief blijven. Voor horecabedrijven die eten serveren is dat goed nieuws.

*Sigaar uit eigen doos*
Er is veel kritiek op de belastingherziening. Er wordt gesproken over een 'sigaar uit eigen doos', aangezien de lastenverlichting grotendeels terugbetaald wordt via de verhoging van de btw. Ook artiesten en kunstenaars zullen in opstand komen. Joop van den Ende wees al op het feit dat het kabinet vijf miljoen euro 'geeft' aan de festivalsector, maar tegelijkertijd met een verhoging van de btw zo'n zeventig euro terugpakt op entreegelden.

*Laag tarief*
Voor voedingsmiddelen blijft het lage btw-tarief dus gelden, aldus de brief. Binnen de horeca blijven hotels en andere logiesverstrekkers echter strijden voor een aanpassing van het voorstel, aangezien zij de verhoging van de btw in de portemonnee zullen gaan voelen. Een verlies van 6000 banen binnen de hotellerie is niet ondenkbaar wanneer de btw-verhoging doorgaat. Bovendien krijgen gemeenten meer speelruimte om OZB en ingezetenenheffing te verhogen. De zogenaamde lastenverlaging blijkt een dikke sigaar uit eigen doos.

~Thijs Jacobs~

Overig nieuws