CitizenM heeft beste hotelkoffie Rotterdam

11 juli 2014
CitizenM heeft beste hotelkoffie Rotterdam

Waar de winnaar van De Ketelbinkie Koffietrofee 2014 van oor tot oor glundert, zijn er enkele vooraanstaande hotels in Rotterdam die een rode of zelfs gele
kaart hebben incasseren van de jury. Volgend jaar een herkansing. Overigens was CitizenM als nieuwkomer een absolute verrassing. Zij boden het beste kopje 'hotelkoffie' en wonen in de categorie hotels.

*Winnaar*
De Ketelbinkie Koffietrofee 2014 (de prijs voor de zaak die dit jaar het beste kopje koffie in de Maasstad heeft geserveerd) werd op 10 juli uitgereikt aan NIKA Koffie & Thee, Benthuizerstraat 94 (Oude Noorden) te Rotterdam. Nihat Kaya, de trotse eigenaar van NIKA won de wisseltrofee ook al eens in 2006.

*144 zaken beoordeeld*
De koffiejury, die bestaat uit 20 Rotterdamse journalisten van de schrijvende pers, radio en tv, beoordeelde dit jaar de koffie van 144 zaken op kwaliteit, aanblik, ambiance, bediening en verhouding prijs/kwaliteit.

*De winnaars van de zes categorieën zijn:*
* Hotels/Hostels: citizenM
* Café/Brasserie: Melief Bender
* Toeristische attracties: Wereldmuseum
* Grand café's: Hoofdstuk II
* Horeca Algemeen: niet uitgereikt
* Koffiespeciaalzaken: NIKA Koffie & Thee, *tevens Overall Winnaar*

*Rode en gele kaarten uitgedeeld*
Op de feestelijke prijsuitreiking lichtte juryvoorzitter Rob Vermeulen het juryrapport toe en reikte de oorkondes en de antieke Koffieketel uit. Ook maakte hij bekend dat er een rode kaart was voor het Bilderberg Parkhotel en gele kaarten voor de Coffee Company (vestiging Meent) en het NH Atlanta Hotel.

De Ketelbinkie Koffietrofee is een initiatief van de Stichting Ketelbinkie en werd dit jaar voor de 33ste keer uitgereikt.

*MEER LEZEN OVER KOFFIE?* "KLIK HIER!":http://www.lunchroom.nl/?q=koffie&x=zoeken

*Hieronder volgt het gehele juryrapport:*
In deze al weer 33ste jaarlijkse beoordeling voor de Ketelbinkie Koffietrofee hebben 20 Rotterdamse journalisten 144 horecagelegenheden bezocht. Althans dat is een iets vertekend beeld. Want opnieuw blijkt het verloop erg groot. Bij een schouw eerder dit jaar bleken ruim 10 zaken niet meer te bestaan. Daarvoor werden andere bedrijven weer ingevoerd. In een beperkt aantal gevallen werden gelegenheden van de lijst verwijderd cq. vervangen omdat ze niet pasten in de criteria van de Ketelbinkie Koffietrofee. Desondanks bleken toch nog diverse zaken gesloten of vervangen. Zelfs blijkt dit consequenties te hebben voor de toekenning van oorkondes in de diverse sectoren.

Allereerst wil de jury enkele tendensen te berde brengen. Al jaren vindt de jury de gemiddelde prijs (€ 2,35) te hoog. Wel constateert de jury dat de gemiddelde prijs de afgelopen paar jaar niet gestegen is. Maar, volgens de jury, is dit voornamelijk te danken aan de lage importprijzen. Er lijkt een aanzienlijke verhoging van de internationale koffieprijzen op komst. Maar de jury van de Ketelbinkie Koffietrofee 2014 vindt dat dit niet mag worden doorberekend aan de consument om dat die al structureel te veel betaalt.

De Jury spreekt zijn bezorgdheid uit voor presentatie en kwaliteit die geboden wordt in het indrukwekkende nieuwe CS. Er zitten zo'n 16 gelegenheden waar koffie wordt aangeboden. De kwaliteit is grotendeels mager en de kartonnen presentatie is niet in de take-away prijs terug te vinden.

De uitreiking van de Ketelbinkie Koffietrofee is natuurlijk niet toevallig bij NIKA Koffie & Thee waar u vandaag te gast ben. Maar voor onze juryvoorzitter overgaat tot de prijsuitreiking heeft de jury nog enkele harde noten - zo u wilt koffiebonen - te kraken en/of te malen. In enkele incidentele gevallen is de jury onthutst over absolute minachting van drie gelegenheden voor de consument. Nog triester is het om te constateren dat onder deze bedrijven er zich twee oud-winnaars bevinden. Niet alleen in hun sector maar zelfs overall. Daarom heeft de jury één rode en 2 gele kaarten uitgedeeld. En de jury is daarbij niet over één nacht ijs gegaan middels enkele herkeuringen die de aanvankelijke indrukken van de onderscheidende juryleden volledig onderschreven.

Om maar met het allerslechtste nieuws te beginnen. De eerste *RODE KAART* gaat naar het Bilderberg Park Hotel. Zo vaak een paradepaardje voor koffiedrinkend Rotterdam. Het Parkhotel scoorde uit een totaal van maximaal 60 punten per bezoek bij drie achtereenvolgende controles slechts 27, 21 en 20,5 punten. De jury vermeldt: 'niks geen koekje meer, water en soorten suiker ontbreken. En zeer slappe koffie. Toch durft het Bilderberg Parkhotel daar toch echt € 2,95 voor te rekenen. In goede tijden heeft de jury het Parkhotel geprezen maar nu verdient het Parkhotel zeer terecht een ferme tik op de vingers middels deze correctie in de vorm van een Rode Kaart.

Dan zijn er dus de 2 gele kaarten. De kleur geel is momenteel populair (bij het wielrennen). Maar zowel de Coffee Company aan de Meent als het NH Atlanta Hotel verdienen een kanariegele kaart, die het schaamrood op de kaken zou moeten knallen.
Wat betreft de Coffee Company willen we uitdrukkelijk vermelden dat het hier gaat om de vestiging aan de Meent. Dus niet om de vestigingen van de Coffee Company aan het Eendrachtsplein of in het nieuwe CS. Die kregen namelijk wel een hoge waardering.
Coffee Company Meent dus: 'Geen bediening terras, slecht gezette koffie met bittere nasmaak, geen melk of room bij de koffie - pas na smeken - en een zeer slechte presentatie. Ware deze zaak een eerder winnaar geweest, had een rode kaart in plaats van deze Gele Kaart hier op zijn plaats geweest.

En dan de tweede Gele Kaart voor NH Atlanta Hotel. Dit hotel is weer in oude fout vervallen.
Deze gelegenheid scoorde als een van de eerste al een rode kaart. Niet vanwege de kwaliteit maar eenvoudig omdat er niet bediend werd. Atlanta beloofde beterschap en wist zelfs de Ketelbinkie Koffieketel binnen te slepen. Maar nu zit de sleet er dus weer in. Dit kan en mag niet. Een jurylid is enkele keren teruggeweest. Zelfs toen er visueel een medewerkersbijeenkomst plaatsvond. Veel handen dus, maar weinig koffie. Een kanariegele kaart met een rood randje.

Tot zover het slechte nieuws. Nu wordt de toonzetting gelukkig een stuk vrolijker en positiever met naar wij hopen - dit juryrapport is natuurlijk enigszins gedateerd - een oranje zonnestraal.

De jury van de Ketelbinkie beoordeelt - dit jaar - ruim 140 zaken in 6 categorieën. De zaak met de meeste punten is de overall winnaar van nu dus de Ketelbinkie Koffietrofee 2014 met de daarbij behorende wisselprijs in de vorm van onze prestigieuze Ketelbinkie KoffieKetel. Overigens wordt een oorkonde in een sector niet uitgereikt, maar daar komt de jury in dit rapport later op terug.

*De winnaars per sector:*

categorie A Attracties:

Als een herhaling van zetten is het Wereldmuseum als eerste geëindigd. Toegevoegd kan worden dat het Wereldmuseum/café wijnbar de enige in deze sector is geweest met een puntentotaal (102,5) boven de 100.

categorie B Hotels/Hostels:

Hier verwelkomt de Ketelbinkie Koffiejury een absolute nieuwkomer. Niet alleen qua bedrijf maar qua concept. Toch weet CitizenM vanuit het niets 98 punten te scoren. Voor dit hotel een topprestatie!

categorie C Café Brasserie:

Een goede oude bekende en nu ook weer scorend boven de 100 punten, Melief Bender. De jury waardeert de voortdurende topprestatie van deze bijzondere en historische zaak. Dit kan geen toeval zijn en de Ketelbinkie Koffiejury ziet een herbevestiging van jarenlange controles. De jury twijfelt niet aan oordeel van derden maar gaat uit van de oorspronkelijke doelstelling van de Ketelbinkie Koffietrofee: Waar kunnen Rotterdammers het beste een bakje koffie drinken, zowel op gebied van kwaliteit als prijs als consumentvriendelijkheid. Wij zijn en blijven supporter van Melief Bender!

categorie D Horeca Algemeen:

Hier is sprake van een novum. De jury heeft unaniem in deze sector de oorkonde toegekend aan Magneet Café. Alleen de verantwoordelijk vertegenwoordiger van Magneet Café Edwin Spruijt heeft ons er tijdig op gewezen dat het management van Magneet Café tussen beoordeling en prijsuitreiking is overgegaan in andere handen. De jury heeft daarom besloten de oorkonde niet toe te kennen omdat de kwaliteit en zorg tijdens de jurybezoeken niet gewaarborgd zijn. Toch hulde voor de eerlijkheid maar geen oorkonde en de jury heeft besloten geen andere winnaar in deze categorie te benoemen.

categorie E Grand Cafés:

Wederom een weerzien met een oude bekende, een bedrijf dat investeert in koffie en gastman/vrouw-schap: Hoofdstuk II. Ook dit Grand-café tikte weer de 100 punten grens aan met 102 punten. 'Hier moet je zijn', meldt het ene jurylid. 'Top', zegt de ander. Nomen est Omen geldt voor Hoofdstuk II, een zaak waar de Ketelbinkie Koffiejury trots op is!

categorie F Koffiespeciaalzaken:

In deze sector vonden overigens de twee hoogste beoordelingen plaats. Maar er kan er maar één de beste zijn. Zonder te overdrijven willen we stellen dat de uitbater van deze zaak - waar de prijsuitreiking plaatsvindt - gekenmerkt kan woorden als een van de grootste koffieconnaisseurs van Rotterdam en omstreken. Daarbij heeft de jury het natuurlijk over Nihat Kaya van NiKa Koffie & Thee. Als de jury goed is ingelicht doceert Nihat Kaya inmiddels ook in eigen geboorteland in de kunst van koffie in alle facetten. Als groothandelaar opende hij in 2000 NiKa in het Oude Noorden. Sindsdien is NiKa al zes keer in de prijzen van de Ketelbinkie Koffietrofee gevallen. En ook nu steeg NiKa Koffie & Thee weer ver boven de concurrentie uit 109,5 met een totaal van 120 punten.
NiKa promoveert een kopje koffie tot een belevenis maar heeft toch vooral boven in het vaandel staan: we willen een bindende factor zijn in het Oude Noorden. Proficiat!

~Thijs Jacobs~

Overig nieuws