Column Ewout Hoogendoorn: Politiebriefjes 3.0

Auteur: Redactie
Columns Ewout Hoogendoorn 4 oktober 2016
Column Ewout Hoogendoorn: Politiebriefjes 3.0

Voor de jaren 90 verzamelde Horwath HTL dagelijkse, maandelijkse en jaarlijkse informatie bij de Nederlandse, en dan vooral de Amsterdamse, hotels. Overzichten werden teruggekoppeld, tot op het niveau van individuele hotels. Dat ging zelfs zover dat er per hotel boekingsoverzichten beschikbaar waren voor de komende maand. Totdat de mededingingswetgeving hier een stokje voor stak.

Tot in de jaren negentig waren er politiebriefjes. Elke hotelgast moest zich registreren en de hotelier was verplicht deze briefjes in te leveren bij een vertegenwoordiger van de politie. Oorspronkelijk iedere dag, toen minder, toen zo nu en dan en op een bepaald moment helemaal niet meer. Hoteliers waren wel verplicht die dozen vol met briefjes vijf jaar lang te bewaren. Het aantal ‘waterschades’ in de kelder, waarbij plotseling hele jaargangen briefjes onherstelbaar beschadigd bleken, nam schrikbarend toe. Doel was dat de politie een boef snel zou kunnen traceren en van zijn hotelbed lichten. Omdat de briefjes op zijn snelst binnen drie dagen bij de politie waren, bleek dit een kansloos systeem.

Horwath HTL heeft in 1996 samen met KHN Amsterdam de Stichting Horeca Managementinformatie Amsterdam opgericht om dit te automatiseren en de privacygevoelige informatie beveiligd door te sluizen naar de politie en de niet-privacygevoelige informatie te gebruiken voor statistieken. De politie zou tijdig informatie krijgen, de hoteliers hoefden hun briefjes niet meer te bewaren en er zouden kunnen worden gemaakt op basis van informatie die de hotelier toch verplicht was te verzamelen. Ondanks veel inzet en uitvoerige overleggen kwam het systeem maar matig van de grond. 

Wie schetst mijn verbazing dat er deze zomer weer een initiatief is gelanceerd om gastgegevens digitaal te verwerken naar statistische informatie! Hoteliers blijken nog steeds verplicht om individuele gastgegevens te verzamelen en te delen met gemeente en politie. Het idee is nu om de niet-privacygevoelige gegevens te gebruiken voor statistieken. Hulde aan KHN Amsterdam voor de volharding, we waren 20 jaar geleden onze tijd ver vooruit Ik hoop van harte dat het dit keer een succes wordt.

HM302016

Overig nieuws