Diner bij Scrigno del Duomo met AF&BM

18 juni 2011
Diner bij Scrigno del Duomo met AF&BM

De avond valt over Trento, een levendig stadje in het noorden van Italië. Het is nog goed warm. De terrassen lopen vol, er vormen zich rijen bij de gelateria’s en de AF&BM-groep doet restaurant Scrigno del Duomo aan.

*Jarigen getrakteerd*
Maar eerst is het verzamelen in de hotelbar van Grand Hotel Trento. AF&BM-bestuurslid Pieter van Opheusden legt het programma voor deze avond uit en deelt mee dat er twee jaren zijn in het reisgezelschap. Het ‘lang zullen ze leven barst los’ en de jarigen worden ieder getrakteerd op een mooie fles.


~De twee jarigen van vandaag kregen een mooie fles~

Henrico van Lammeren van Vinites legt vervolgens de route naar het met een Michelinster bekroonde restaurant uit. ‘Er is een korte route van twee minuten, maar we lopen de lange route langs de winkelstraten omdat er morgen voor de dames shoppen op het programma staat.’




*Traditioneel gedroogd vlees*
Eenmaal aangekomen bij Scrigno del Duomo staat er buiten een heerlijk glas brut van Ferrari klaar. In het restaurant met funderingen uit de Romeinse tijd en fresco’s uit de vijftiende eeuw wordt een traditioneel Italiaans menu geserveerd.


~Het pand waar Scrigno del Duomo in huist kent een lang verleden~

Vooraf zijn er vleeswaren als speck en mortandela. Ook is er een stukje tortel di patate.


~Antipasti~


~De deelnemers vermaken zich opperbest, voor de witte en zwarte brigade van het restaurant is het even aanpoten met een groep van 100 couverts~

Het restaurant staat bekend om zijn traditionele gedroogde en gezouten regionale vlees, dus is er ook een bordje met fagottini di carne gevuld met gekruide dagverse ricotta op een bedje van mesclun sla. Met uiteraard balsamico en olijfolie. In het glas wordt nog even verder genoten van de brut.


~Fagottini~

*Simpel en geraffineerd*
Als tussengerecht is er een perfect al dente pasta van penne met garnalen en courgette. Heel simpel van opzet, maar uiterst geraffineerd van smaak. Erbij een glaadje Maximum Rose van het eerder genoemde wijnhuis. Voor de liefhebbers komt er ook nog een risotto die niet op het menu stond.


~Pasta zoals pasta bedoeld is~

*Grappa op het terras*
Het menu wordt afgesloten met een heerlijk krokant bosvruchtentaartje met ernaast wat vanille-ijs. Ook wijntechnisch kwam er een einde aan het menu en wel met een glaasje maximum demi-sec van Ferrari.


~Crostata di frutti di bosco~

Na een espresso zoals je die alleen maar hier kunt krijgen, zijn er verschillende jaargangen van Segnana grappa te proeven op het terras buiten. Een verdwaald spettertje deert de aanwezigen niet. Het kan met het weer nogal eens spoken en stormen in Trento, zo omsloten door de bergen. Dat zal vannacht alleen nog in het plaatselijke nachtleven gebeuren.

Nu is de Ferrari al een paar keer in het glas gepasseerd, maar wat is dit nou voor een wijnbedrijf? Gelukkig krijgt de groep zaterdag de kans om nader kennis te maken, dan staan er een rondleiding en proeverij bij dit wijnhuis op de agenda. Wordt vervolgd.

Volg deze trendreis van de AF&BM via de website van Hospitality Management of via twitter: @horecatotaal.

Lees en zie "alle artikelen en fotoverslagen":http://www.hospitality-management.nl/dossier/afbm-social-event/ in het dossier.

~Frank Lindner~

Overig nieuws