Nieuw biljet van 5 euro is nog wennen

21 mei 2013
Nieuw biljet van 5 euro is nog wennen

Onlangs is de nieuwe serie van biljetten van 5 euro door de Europese Centrale Bank in omloop gebracht. Een rondgang langs de velden leert dat er bij ondernemers en consumenten weinig bekend is over
de nieuwe bankpapieren. Het nieuwe betaalmiddel wordt sinds 2 mei in het eurogebied uitgegeven via de traditionele kanalen, zoals bankkantoren en geldautomaten, maar ook als wisselgeld.

*Beet genomen*
In veel branches met veel contante geldstromen, waaronder de horeca en retail, is het nog even wennen. Wanneer gasten het nieuwe biljet bij hun wisselgeld krijgen, dan trekt menigeen de wenkbrauwen op. Men is nog niet bekend met de komst en het uiterlijk van de nieuwe biljetten. Mensen twijfelen of ze in het ootje worden genomen. Veelgehoorde reacties zijn: 'dit kan toch niet kloppen' en 'hebben we nieuwe biljetten?'.

*Serie*
De nieuwe bankbiljetten uit de zogeheten Europa-serie verschillen van de oude in uiterlijk en beveiligingskenmerken. Het watermerk en het hologram tonen een portret van Europa, een figuur uit de Griekse mythologie, vandaar de naam van deze serie biljetten.

*Voel, kijk, kantel*
Een opvallend smaragdgroen cijfer verandert van kleur, van groen naar donkerblauw, en vertoont een lichteffect dat op en neer beweegt. Korte verhoogde lijntjes aan de linker- en rechterrand maken het gemakkelijker het bankbiljet te herkennen, met name voor mensen met een visuele beperking. Al deze echtheidskenmerken bevinden zich aan de voorkant van het nieuwe biljet en kunnen gemakkelijk worden gecontroleerd met de "'voel, kijk en kantel'-methode":http://www.nieuwe-eurobankbiljetten.eu/Eurobankbiljetten/Echtheidskenmerken/VOELEN/HET-NIEUWE-5-BILJET. Naar verwachting zullen deze kenmerken in alle nieuwe bankbiljetten van de Europa-serie worden verwerkt.

*Oud uit omloop*
De bestaande bankbiljetten van 5 euro van de eerste serie zullen naast de nieuwe bankbiljetten in omloop blijven maar zij zullen geleidelijk uit de circulatie worden genomen.

~Frank Lindner~

Overig nieuws