Eerste weerconferentie bij Fletcher

21 september 2012
Eerste weerconferentie bij Fletcher

Fletcher Hotels, Koninklijk Horeca Nederland, Recron en Hiswa zijn om de tafel gaan zitten met meteorologen. De weersverwachting moet beter worden gecommuniceerd.

*Eerste weerconferentie*
De vier meteorologische instituten van Nederland (KNMI, Meteovista, Meteoconsult en Meteo Service Piet Paulusma) zijn het op hoofdlijnen eens geworden met vier ondernemers/brancheorganisaties dat de berichtgeving over de weersverwachting in Nederland beter kan en moet. Dat blijkt uit de eerste ‘weerconferentie’ die in Huizen plaatsvond.

*Fletcher Hotels*
Op initiatief van Fletcher Hotels nodigden Koninklijk Horeca Nederland, Recron en Hiswa de meteorologische instituten en weermannen- en weervrouwen uit voor een gemeenschappelijk overleg om tot een andere opzet van de weersvoorspelling te komen. De bijeenkomst vond plaats in het Fletcher Hotel Nautisch Kwartier in Huizen.

*Onvrede voorspellingen*
Aanleiding voor de bijeenkomst was de toenemende onvrede onder (horeca) ondernemers over de verkeerde voorspellingen. De ondernemersorganisaties stellen dat ze daardoor veel omzet mislopen. De vier aanwezige weerinstituten verzorgen de weerberichten van RTL Nieuws, NOS Journaal en SBS6. Tevens verzorgen zij de belangrijkste Nederlandse weerwebsites en weerapps zoals Weer.nl, Weeronline.nl en Strandweeronline.nl.

*Minder stellig*
De vertegenwoordigers van de weerinstituten zijn het met de ondernemersorganisaties eens dat het goed zou zijn als de lange termijn weersvoorspelling (langer dan vijf dagen vooruit) minder stellig wordt gepresenteerd dan nu vaak het geval is. Dit terwijl het weer zich, langer dan vijf dagen vooruit, niet nauwkeurig laat voorspellen.

*Regionale en lokale verschillen*
Ook zijn de meteorologen het eens met de ondernemers dat er meer de nadruk moet komen te liggen op regionale en lokale verschillen in de weersverwachting. Een verbetering zou kunnen zijn dat weermannen en weervrouwen op televisie aan het einde van hun voorspelling doorverwijzen naar gespecialiseerde websites en Apps voor meer gedetailleerde, lokale en meer trefzekere informatie over de weersverwachting.

*Visualisering*
Ook met betrekking tot de wijze van presentatie en visualisering van het weerbericht waren de meteorologen het op de hoofdlijnen eens met de branche-organisaties. De vertegenwoordigers van het KNMI en o.a. Meteoconsult omarmden een voorstel van Fletcher Hotels voor een meer realistische en relevante visualisering van de weersvoorspelling. Bijvoorbeeld een pictogram met het
aantal uren regen in plaats van het percentage regenkans, dat nu wordt gegeven.

~Myrtille Vromans~

Overig nieuws