FNV Horeca wil einde aan onderbetaling horeca

5 mei 2014
FNV Horeca wil einde aan onderbetaling horeca

Sinds 1 april 2014 is er geen cao horeca. Werkgeversorganisatie Koninklijke Horeca Nederland wil op dit moment geen collectieve afspraken
maken, terwijl onderzoek aantoont dat veel werknemers in de horeca werken voor het laagste loon in Nederland. FNV Horeca gaat werknemers in de branche oproepen om af te rekenen met deze veel te lage salarissen.

*Werknemers horeca veelal beloond met laagste salaris*
De salarissen in de branche zijn zelfs zo laag dat een jonge vakkenvuller in de supermarkt bijna net zoveel verdient als een volwassen ober in de horeca. Nu er sinds 1 april helemaal geen cao meer geldt, is de situatie alleen maar verslechterd. FNV Horeca vindt het haast een wonder dat er nog mensen in de sector willen werken.

*Cijfers liegen niet*
Onderzoek, uitgevoerd door adviesbureau Basis & Beleid in Utrecht, toont aan dat de cijfers er niet om liegen. Wanneer we de beloningen van horeca-starters zonder diploma en horecamedewerkers in de bediening vergelijken met o.a. vakkenvullers, schoonmakers, beveiligers en kassamedewerkers, dan blijkt dat de horeca het slechtst verdient. Op het eerste gezicht lijken de basisuurlonen niet heel veel lager, maar als de toeslagen voor onregelmatigheid en overwerk worden meegeteld, dan blijkt dat de horeca zich laat afschepen met een fooi. In de horeca is onregelmatigheid en overwerk immers zo goed als standaard. Omgerekend naar euro’s per maand - en dan rekenen we de toeslagen niet eens mee - verdient een (vak)volwassen schoonmaker bijna tweehonderd euro meer per maand dan een medewerker in de bediening.



*Gebrek aan cao is gebrek aan verbetering*
FNV Horeca wil met haar oproep aan horecawerknemers bewerkstelligen dat er brede steun in de sector komt om afspraken met werkgevers te maken over betere arbeidsvoorwaarden, met name als het gaat om beloningen. FNV Horeca zet in op het maken van afspraken per keten of onderneming.

~Thijs Jacobs~

Overig nieuws