FSIN: horecacijfers CBS te rooskleurig

1 juni 2013
FSIN: horecacijfers CBS te rooskleurig

Het CBS heeft opnieuw een overschatting van de horecacijfers afgegeven, dat stelt het FoodService Instituut Nederland (FSIN). Al drie jaar lang presenteert het CBS een veel
rooskleuriger beeld over de horeca dan de werkelijkheid aangeeft, en elke ondernemer en onderneming dagelijks aan den lijve ondervindt, aldus het instituut.

*Lange(re) termijn omzetdaling*
De omzet in de klassieke horeca is volgens het FSIN met 1,12 miljard euro gedaald en de omzet van supermarkten is met 2,6 miljard gestegen. Dit in de periode van eind 2008 ten opzichte van eind 2012.

*Sectoren*
Over het 1e kwartaal 2013 stond horeca op een omzetkrimp 5,3 procent ten opzichte van vorig jaar. Alle sectoren (dranken, restaurant en fastservice) behalve hotels dalen met zo’n 5 procent of meer. Bedrijven en (zorg)instellingen compenseerden dit enigszins door de relatief minder slechte ontwikkeling bij bedrijven met een krimp 2,3 procent. Zorg zat vrijwel op hetzelfde niveau als horeca
gemiddeld.

*Verklaring*
Oorzaak ligt vooral in het slechte weer met daarbij een consumentenvertrouwen dat zich in het eerste kwartaal op een dieptepunt bevond.
De maand mei (periode 5) van 2013 kende voor het
eerst een omzetstijging van 2,2 procent ten opzichte van dezelfde periode van 2012. Daarbij doen hotels het minder goed (min 3,5 procent), maar juist cafés en restaurants wat beter (tot 4 procent groei). De reden voor deze groei komt deels door Pinksteren, een iets beter weer dan vorig jaar in deze tijd en een licht herstellend consumentenvertrouwen.

~Frank Lindner~

Overig nieuws