Gastvrij ondernemen

18 november 2015
Gastvrij ondernemen

‘Gastvrij ondernemen’; onder die titel is door de NBA, de Koninklijke Nederlandse Beroepsorganisatie van Accountants, in september
2015 de publieke managementletter voor horeca uitgebracht. De uitgave is onderdeel van het NBA beleidsprogramma Kennis Delen waarbij de kennis van accountants collectief wordt ingezet om vroegtijdig risico’s te signaleren in maatschappelijke sectoren of relevante thema’s, waarbij het accent ligt op risico’s op het gebied van bestuur, bedrijfsvoering, verslaggeving en controle.

~Foto: Hans Kersten~

*Vijf aanbevelingen voor de horeca*
In deze publieke managementletter (PML) presenteert de NBA vijf signalen en aanbevelingen voor de horeca. Een werkgroep van openbaar accountants en adviseurs in de sector heeft geanonimiseerde bevindingen verzameld en bediscussieerd in een bijeenkomst met belanghebbenden in de sector die bereid zijn gevonden om (schriftelijk) op de PML te reageren.

De aanbevelingen en signalen bevatten:
1. Vakmanschap vereist ondernemerschap

2. Fraude blijft een aandachtspunt

3. Financiering wordt steeds meer stapelen

4. Huisvesting kan tot last worden

5. Horeca ook voor accountant een vak apart

*Vakmanschap alleen is niet voldoende*
Succes in de sector wordt in belangrijke mate bepaald door de ondernemerscapaciteiten van de horeca-exploitant, vakmanschap alleen is niet meer voldoende. Een duidelijke strategie is onmisbaar, uitgewerkt in een helder ondernemingsplan. Fraude blijft in de horeca een aandachtspunt. Ondanks de verdergaande automatisering gaat in bepaalde deelsectoren nog veel contant geld om, wat kan uitnodigen tot overtreding van de regels. Het financieringslandschap is ingrijpend veranderd. In plaats van de traditionele financiering via de bank komen steeds meer gestapelde financieringen voor. Huisvesting vormt een belangrijke kostenpost. Dit kan tot problemen leiden als omzet en resultaat tegenvallen. Ook op het terrein van het vestigingsbeleid van gemeenten valt nog het een en ander af te dingen. Het laatste signaal is voor horeca-accountants bestemd: zorg voor goede kennis van de specifieke regelgeving in de sector. Besteed aandacht aan de levensvatbaarheid en financiering van de onderneming. Ook bij de inkeerregeling van de Belastingdienst als er sprake is van fraude, ligt een mogelijke adviesrol voor de accountant.

~J.M. Kersten (AA)
Mazars Paardekooper Hoffman N.V.
"Hans.Kersten@mazars.nl":mailto:hans.kersten@mazars.nl
"www.mazars.nl":www.mazars.nl~



Overig nieuws