Nominaties Mercure Cultuurprijs bekend

14 september 2011
Nominaties Mercure Cultuurprijs bekend

Sander Lucas, ontwerpersduo DeJongeKalff en Mieke Cuppen zijn de genomineerden die doorgaan naar de laatste ronde van de Mercure Cultuurprijs. Zij bedachten een
nieuw tafelconcept voor de hotelketen.

*Wedstrijd opdracht*
De opdracht voor de wedstrijd was het ontwerpen van een tafelconcept. De gehele aankleding van een eettafel stond hierbij centraal. Van servies tot tafellinnen, van kandelaars tot bestek.

*Presentatie prototypen*
De jury heeft de genomineerden uit 62 inschrijvingen tot beste verkozen. De ontwerpen worden door de bedenkers uitgewerkt tot een prototype, die zij tijdens de tweede jurybijeenkomst persoonlijk aan de jury presenteren. Het winnende concept wordt op 29 november tijdens de award-avond in Mercure hotel Amsterdam aan de Amstel bekend gemaakt.

*Criteria van de jury*
De jury beoordeelde alle ontwerpen op vijf criteria: vormgeving, materiaalgebruik, functionaliteit, vernieuwend concept en passend in een hotelomgeving. Door de hoge kwaliteit van de inzendingen was het voor de jury lastig om de drie beste ontwerpen te kiezen, maar uiteindelijk is de jury tot een unaniem besluit gekomen.

*Van ontwerp naar prototype*
Voor de genomineerden is de volgende stap het uitwerken van hun ontwerp tot een prototype. Mercure hotels stelt hiervoor per ontwerp een budget beschikbaar. Om ervoor te zorgen dat het winnende concept in zijn geheel of gedeeltelijk in productie en vervolgens in alle Nederlandse Mercure hotels in gebruik genomen kan worden, krijgen de ontwerpers enkele aandachtspunten van de jury mee. Tijdens de tweede jurybijeenkomst presenteren de ontwerpers hun prototypen persoonlijk aan de jury. Op 29 november wordt, tijdens de award avond in Amsterdam, de winnaar bekend gemaakt.

*De drie genomineerden*
*Mieke Cuppen* is in het dagelijks leven food designer en houdt zich bezig met creatieve eetconcepten. In 2008 is zij afgestudeerd aan de Design Academy Eindhoven, hier volgde zij de studie ‘Man and Well Being’. ‘Ambigu’, zoals Mieke’s ontwerp heet, is elegant en vormt door het gebruik van mooie kleuren een prachtig geheel. Het ontwerp straalt rust uit en past goed in een hotelomgeving.

Ontwerpersduo *DeJongeKalff* bestaat uit Jennifer de Jonge en Roos Kalff. Samen volgden zij de opleiding Architectonisch Ontwerp aan de Gerrit Rietveld Academie, waar zij in 2009 afstudeerden. Jennifer raakte tijdens haar vervolgstudie Toegepaste Kunst aan het Sandberg Instituut gefascineerd door eten, en in het bijzonder door wat er na het diner overblijft op tafel. Het ontwerp, genaamd ‘Wit rubberen tafelkleed en tafelvlekken’, is vernieuwend en sterk vormgegeven: in het tafelkleed zijn veel verschillende vormen gedrukt en geen bord op tafel is hetzelfde.

*Sander Lucas* is de derde genomineerde en heeft in 2002 zijn studie ‘Man and Leisure’ aan de Design Academy Eindhoven afgerond. ‘Grandiose Dinner’ laat de hotelgast beleven dat niets normaal is, zo blijkt het tafelkleed er van dichtbij heel anders uit te zien dan van veraf. Sanders’ ontwerp is simpel maar uiterst origineel en is daarom één van de drie genomineerden.

*Op de foto:* jury presenteert de genomineerde ontwerpen. Ron Blaauw, Renny Ramakers, Ranti Tjan, Kees van Twist, Gerrit Uittenbogaard, Hebe Verstappen en juryvoorzitter Caro van Eekelen

~Joke Adema~

Overig nieuws