Health Cuisine bij Cas Spijkers opleiding

14 februari 2014
Health Cuisine bij Cas Spijkers opleiding

Health Cuisine, ofwel gezonde gastronomie, is onderdeel geworden van de lessen binnen de Cas Spijkers Academie (CSA) in Twente. Hotello Nico Dingemans is als gastdocent bij de
academie betrokken vanuit zijn bedrijf Hospitality in Health, en als schrijver over Health Cuisine en het boek From Farm to Fork in Twente.

*Gezond menu*
Nico: “Het idee ontstond in november 2012 bij de fotoshoots voor het Twenteboek, waar de CSA met 8 pagina’s in staat. Chef Marc Meulenbelt, opleidingscoördinator bij de CSA, en ik, vroegen destijds aan drie studenten om een gezond Twents driegangenmenu te maken. Dat menu staat in het boek, met een toelichting van elke student wat de gezonde componenten zijn van hun gerecht.”

*Gezonde haute cuisine*
De lancering van het boek werd op 12/12/12 gevierd in het ROC van Twente locatie Almelo, en in de loop van 2013 vonden enkele gastlessen plaats. Op 4 maart 2014 koken studenten van de Cas Spijkers Academie Twente een Health Cuisine menu van zes gangen. De jonge culinaire talenten zullen 40 gasten laten proeven dat gezond en haute cuisine uitstekend samen gaan.

*Twentse superfoods*
Chef Marc: “De eerste Health Cuisine les was ter verkenning, en toen de studenten er enthousiast op reageerden, hebben we het verder ontwikkeld in een drietal lessen: les 1 was Health Cuisine theorie, les 2 was menu-ontwikkeling en les 3 is het ‘in praktijk brengen’ in de vorm van een uitgebreid menu dat dus op 4 maart plaatsvindt. Ik kan niet teveel verklappen maar het menu bevat gerechten met exotische ingrediënten zoals aloë vera, kurkuma en bonbons van pure chocolade (heel gezond), maar ook Twentse superfoods zoals geitenkaas, rode biet en kastanjes. De presentatie en de smaakcombinaties beloven zéér verrassend te zijn.”

Op de foto boven (vlnr): Chef Marc Meulenbelt, SVH Meesterkok Michel van Riswijk, schrijver Nico Dingemans, en CSA-student Thijs Punte.

~Door~ "~Frank Lindner~":mailto:frank.lindner@uitgeverijps.nl

Overig nieuws