'Horeca slordig met tijden vakantiekracht'

21 juli 2011
'Horeca slordig met tijden vakantiekracht'

Werkgevers gaan vaak slordig om met de regels voor werk- en rusttijden bij vakantiewerk door kinderen en jongeren. Tijdens controles van de Arbeidsinspectie bleek meer dan de helft van de gecontroleerde ondernemingen in de horeca zich niet te houden aan de werktijden voor kinderen.

*Nieuw rapport*
Dat blijkt uit 717 controles die de Arbeidsinspectie vorig jaar in onder meer de horeca, supermarkten en de land- en tuinbouw uitvoerde. In de horeca werden 315 bedrijven aan een inspectie onderworpen. De resultaten zijn verschenen in het vandaag openbaar gemaakte rapport 'Vakantiewerk en bijbanen in 2010' van de overheidsinstantie.

*Laat op de avond aan het werk*
Tijdens de 315 inspecties in de horeca bleek 60 procent van de ondernemingen zich niet te houden aan de werktijden voor kinderen. Veel werkgevers lieten 15-jarigen na 19.00 uur en 16- en 17- jarigen na 23.00 uur werken, terwijl dit volgens de Regeling Kinderarbeid niet is toegestaan.

*Naleving achteruit*
Uit het rapport is ook te concluderen dat de gecontroleerde horecaondernemers met de jaren minder maling hebben aan de naleving van de regels. In 2005 hield nog 65% van de horecawerkgevers zich aan de bepalingen. Vorig jaar leefde nog maar 40% de regels na.

*Omstandigheden wel oké*
Wel zijn de werkomstandigheden voor de groep jongste werknemers tijdens hun vakantie- en bijbaantjes meestal in orde.

*Reactie Koninklijke Horeca Nederland*
In een eerste reactie laat woordvoerder Joris Prinssen van branchevereniging Koninklijke Horeca Nederland weten: "Werken in de horeca is voor veel jongeren de leukste bijbaan en de branche laat hen graag werkervaring opdoen. De naleving van de werktijden is blijkbaar nog niet in orde en daarom is KHN blij met de verruiming van de werktijden voor 15-jarigen van 19:00 uur naar 21:00 uur. Dat geeft meer flexibiliteit aan de werkgever en werknemer. Uit deze inspectie blijkt dat er nog werk aan de winkel is om ondernemers, jongeren en hun ouders goed voor te lichten over het werken in de horeca. Ondernemers kunnen daarvoor ook bij KHN terecht."

*Reactie Arbeidsinspectie*
Woordvoerder Magda de Vetten, woordvoerster van de Arbeidsinspectie, laat weten: "De cijfers in het onderzoek hebben alleen betrekking op de gecontroleerde groep bedrijven. We doen deze inspecties om indicaties te krijgen hoe sectoren ervoor staan. We houden zo een vinger aan de pols en weten waar we moeten zijn en waar we minder op inspectie hoeven. Zo onderzoeken we de zorgsector niet meer. Dat was een zorgenkindje, maar heeft zich in de laatste jaren sterk verbeterd."

*Deel van het geheel...*
De inspecties vinden telkens plaats bij andere horecaondernemingen. De 315 bedrijven uit de horeca die vorig jaar zijn gecontroleerd zijn samen goed voor 0,8% van het totaal aantal horecaondernemingen in Nederland.

*Gebrek aan ervaring en druk met elkaar zijn vormen risico's*
Door gebrek aan ervaring lopen vakantiewerkers 25% meer risico op een bedrijfsongeval dan reguliere arbeidskrachten. Volgens Wilma Frankema van accountantskantoor Accon avm kan het verzuimen van het naleven van de regels rond vakantiewerk ondernemers duur komen te staan. Een belangrijke oorzaak voor ongevallen tijdens het vakantiewerk is dat jongeren meer aandacht hebben voor elkaar dan voor hun werkzaamheden, waardoor een ongeluk in een klein hoekje zit.

*Risico op boete en gevangenisstraf*
Bij het overtreden van de regels riskeert de ondernemer een forse boete die, afhankelijk van de omstandigheden, kan oplopen tot 45.000 euro. Ook kan de bedrijfsvoering worden stilgelegd, zoals tijdens de laatste inspectieronde van de Arbeidsinspectie tweemaal is voorgekomen, of zelfs een gevangenisstraf worden opgelegd.

*Wat te doen?*
Frankema zet de regels waaraan ondernemers moeten voldoen op een rijtje:
-Zorg voor goede veiligheidsinstructies, afdoende toezicht en de juiste verzekeringen.
-Inventariseer alle gevaren op het gebied van veiligheid, gezondheid en welzijn.
-Leg alle afspraken met de vakantiewerkers schriftelijk vast. Veel ondernemers realiseren zich niet dat de vakantiewerker, of dit nu een jongere of een oudere is, gelijkwaardig is aan een gewone werknemer, met alle juridische rechten en plichten die daarbij horen.
-Zorg voor naleving van de arbeidstijdenwetgeving.
-Zorg voor goede administratie van de identificatiegegevens.

~Frank Lindner~

Overig nieuws