Buitenlandse gast stut horeca

29 oktober 2012
Buitenlandse gast stut horeca

De horeca is nog niet uit het dal. Het ING Economisch Bureau verwacht voor volgend jaar een volumedaling van 1 procent. Zonder bestedingen van horecagasten uit het buitenland zou de krimp nog groter zijn.

*Krimp beperkt*
Het consumentenvertrouwen lijkt over zijn dieptepunt heen, maar nog steeds staan de consument lastenverzwaringen te wachten. Zo leiden verschillende maatregelen, waaronder de btw- en accijnsverhoging, tot een daling van de koopkracht. Daarentegen zorgt de grotere instroom van buitenlandse gasten dat de krimp van het horecavolume wordt beperkt.

*Meer gasten uit buitenland*
Nederlandse gasten besteden minder dan in voorgaande jaren. Daartegenover staat een positieve groei van het aantal gasten uit het buitenland. Zo verwacht het NBTC dat het inkomend toerisme in 2012 met bijna 4 procent toeneemt. Dit is echter onvoldoende om het volume in de horeca op peil te houden.

*Pijn bij cafés en restaurants*
Het ING Economisch Bureau verwacht dat het horecavolume daalt met 0,3 procent in 2012 en 1 procent in 2013. De krimp zit voornamelijk bij restaurants en cafés. Cafetaria’s blijven stabiel en alleen de hotellerie realiseert naar verwachting een lichte groei van het volume.

~Frank Lindner~

Overig nieuws