Horeca in de lift

12 januari 2015
Horeca in de lift

De horeca in Nederland herstelt zich goed. De omzet in de horeca nam vorig jaar met 4,6 procent toe tot 13,8 miljard euro. Dit blijkt uit
cijfers van Koninklijke Horeca Nederland (KHN). In 2013 werd nog een krimp gemeten. Opvallend is, dat het FSIN spreekt over een groei van slechts 1 procent. We vragen ons af wie er hier een rekenfout heeft gemaakt... Desalniettemin kunnen we in beide gevallen een plus noteren. Dat stemt hoopvol.

*Vertrouwen*
Het vertrouwen van caféondernemers, restauranthouders en hoteliers neemt eveneens toe: een derde verwacht in 2015 een verdere groei. De plus wordt voornamelijk gestuwd door een toename van het aantal consumpties en het aantal hotelovernachtingen.

*Lekker weer*
Het weer speelde een positieve rol voor de horeca in 2014, aldus de KHN. Veel zonnige dagen en bovendien viel Kerst gunstig. 55 % van de horecazaken liet een omzetgroei zien, vertelde Lodewijk van der Grinten tijdens de opening van de Horecava vanmorgen. De overige 45 % van de zaken moet met zorg worden gevolgd.

*Hotels*
Hotels doen het vooral in en rond Amsterdam goed, mede door toerisme. Buiten deze regio hebben bedrijven het moeilijker. De KHN bepleit een lastenverlaging voor horecaondernemers om tot een gezonde bedrijfsvoering te kunnen komen.

*Restaurants*
Restaurants weten meer bezoekers te trekken, door onder andere goedkopere instapmenu's of goede aanbiedingen.

*Zwaar weer*
Zaken die het in 2014 nog zwaar hadden, waren onder meer institutionele cateraars, snackbars en shoarmazaken. IJssalons deden het opvallend goed. Lunchrooms doen het traditioneel ook zeer goed.

Overig nieuws