Horecapersoneel voelt zich gezond

18 juni 2015
Horecapersoneel voelt zich gezond

Hoewel werknemers in de horeca een hoge werkdruk ervaren, behoren zij ook tot de gezondste werkenden van Nederland. Dat blijkt uit onderzoek van
"Vacatures.nl":https://www.vacatures.nl/ op basis van cijfers uit de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden van het CBS (Centraal Bureau voor de Statistiek). Ruim 30 procent geeft aan te beschikken over een zeer goede gezondheid en 83% zegt geen medische klachten te hebben. Ter vergelijking: slechts 23,7% van de werknemers uit andere branches geeft aan een zeer goede gezondheid te hebben.

*Hoge werkdruk in de horeca*
Horecamedewerkers claimen een baan te hebben met een hoge werkdruk, die veelal wordt veroorzaakt doordat ze snel moeten werken. Minder moeite hebben ze met de hoeveelheid werk die ze moeten doen en met de piekmomenten waarop ze extra hard moeten werken. Daarnaast hebben werknemers in de horeca minder moeite met het werk dan de gemiddelde Nederlander.

*Horeca kost vooral veel kracht (en is soms gevaarlijk)*
Wat betreft de werkomstandigheden valt op dat men in de horeca veel te maken heeft met werkzaamheden die kracht kosten, lawaai met zich meebrengen en van tijd tot tijd gevaarlijk zijn. Kleine ongelukken komen in de horeca nogal eens voor. Met name steek- en snijwonden zijn aan de orde van de dag, maar ook verbrandingen worden door veel horecamedewerkers genoemd. Niet voor niets blijkt uit onderzoek van VeiligheidNL dat jaarlijks vijfduizend horecamedewerkers de weg naar het ziekenhuis bewandelen.



*Fijne collega’s*
Het is gezellig in de horeca, daar zijn de werknemers van hotels, restaurants en cafés het over eens. Zij geven aan dat ze de sfeer op de werkvloer een van de belangrijkste aspecten vinden van een baan. Daarnaast ontvangen horecamedewerkers veel sociale steun van leidinggevenden en collega’s. Zowel op het gebied van vriendelijkheid als ondersteuning van collega’s scoort de horeca erg goed. Alleen in het onderwijs vindt men de collega’s vriendelijker.

Overig nieuws