Hospitality Management 25 jaar: Ewout Hoogendoorn over het rookverbod

Ewout Hoogendoorn 18 maart 2016
Hospitality Management 25 jaar: Ewout Hoogendoorn over het rookverbod

"Onze zuiderburen hebben het maar gewoon in één keer gedaan: net als de Ieren en Schotten hebben zij
onverschrokken de knoop doorgehakt. Ook Zweden, Italië en Malta hebben vergaande wetgeving met betrekking tot roken in de horeca, maar toch blijft het dapper. En de enige mogelijkheid, want een zachte heelmeester (lees: Nederland) maakt stinkende wonden. Dat laatste kun je in dit geval heel letterlijk nemen", aldus columnist Ewout Hoogendoorn in de februari-editie van Hospitality Management in 2007.

Maar goed, in België mag je nu dus niet meer in cafés en restaurants roken. In Baarle Hertog heeft de eigenaar van een café zich gehoorzaam twee dagen aan de regels gehouden, maar toen veel gasten naar Nederlandse kroegen aan de overkant van de straat gingen, koos hij voor een - Nederlandse - halfwasoplossing: op de ene stoel mag je niet roken, maar op die andere wel. Hij had zich al voorgenomen om heel boos te worden als hij zou worden gecontroleerd.

Nederland gaat, net als die kroeg in Baarle Hertog, lekker halfwas doorpolderen tot 2011; wat er dan gebeurt zien we dan wel weer. Met de volle steun van Koninklijk Horeca Nederland. Verbazend, want iedereen zou moeten snappen dat we in 2011 nog bij lange na niet zover zijn, en dat er dan weer allemaal nieuwe halfbakken regels nodig zijn om ‘alsnog te komen tot aansluiting bij het vigerende Europese beleid’. Tegen die tijd zal een nieuw kabinet de eerste honderd dagen vast niet volmaken, omdat het op een heleboel andere terreinen ook echte maatregelen zal moeten nemen. Die maatregelen kunnen overigens - voor het merendeel - alleen maar met het belastinggeld van ondernemers worden betaald, maar ja, die ondernemers hebben dan al 'en masse' het land verlaten. Terug naar het onderwerp.

Als de 'zelfregulering' niet werkt, kunnen we de restaurants best verplichten om foto’s van wegrottende longen, keeltumoren en lege kinderwagens uitvergroot op de voordeur te plakken. Is dat geen leuke suggestie zijn voor dat halfwas cafe in Baarle Hertog? Dat café kan dan reclame maken met: ‘Als u bij ons komt, weet u zeker wat u krijgt!’ Gefinancierd door de Nederlandse overheid, kunnen ze nooit meer zeggen dat we krenterig zijn.

In het Mövenpick hotel in Amsterdam krijg je trouwens nu al gewoon een vette boete als je stiekem op het toilet hebt zitten roken. Ik houd wel van die duidelijkheid. Al die irritante gasten die denken dat ze zelf mogen uitmaken of ze eerder de pijp uit willen - ons daarbij ook vroeger het graf in helpend. Niks ervan! Een joint willen we nog wel gedogen, vanwege een zekere 'medicinale werking', maar een sigaret? Kankerverwekkende rook van smeulende gedroogde blaadjes? Weg ermee!

Hulde voor Mövenpick! Andere ketens hebben nog niet zo duidelijk hun niet-rokende gasten in bescherming genomen. Dat valt toch tegen in onze anders zo creatieve horeca. ‘Tegen inruil van uw pakje sigaretten een extra borrel.’ Dat de Nederlandse jeugd zich dan - ook nu al - volledig te pletter zuipt, is wel lastig, maar je kunt maar één ding tegelijk als overheid. Toch? Dat roken buitengewoon smerig en schadelijk is, weten we na dertig jaar internationaal confereren. Over nog eens dertig jaar gaan we praten over een drankverbod in de horeca.

~Ewout Hoogendoorn~

Overig nieuws