Column Hans van Spronsen: Hotel van de toekomst?

Columns Hans van Spronsen 12 november 2012
Column Hans van Spronsen: Hotel van de toekomst?

Rustig in het najaarszonnetje zittend, vloog een gedachte bij mij naar binnen. Ik probeerde deze 'ingeving' van mij af te schudden, maar hij bleef hardnekkig hangen. Hoe zou het hotel in de toekomst eruit zien?

Basel 2 of Basel 3; welke richtlijnen zijn er nu? Welke hangen de financiële instellingen nog meer boven het hoofd? Niet dat ik veel medelijden heb met de financiële instellingen, maar het wordt wat anders als de hotellerie hier ook mee te maken krijgt.
In principe bestaat de kans dat alle horecaobjecten opnieuw getaxeerd moeten worden. En raad eens voor hoeveel de hotelpanden in de afgelopen periode zijn getaxeerd? Deze zijn in ieder geval niet meer waard geworden. Er is sprake van een behoorlijke daling in de getaxeerde waarde van het onroerend goed. Dat is niet zo erg, want een taxatie is slechts een papieren waardering, zal menigeen zeggen.

Maar wat zijn nou de effecten van die lagere waarderingen? U begrijpt het al: de financiering komt hier mogelijk onder druk te staan. En dat betekent dat uitbreiden van de financiering vaak zelfs onmogelijk wordt. Dit zal effect hebben op de hotels van de toekomst. De kans is groot dat het uiterst moeilijk zal worden om 'even' een lening aan te vragen om het onderhoud op niveau te brengen, teneinde de exploitatie te verbeteren. Met als effect dat de exploitatie verder achteruit zal hobbelen. Met als effect...

Maar ook de financiering van renovaties, verbouwingen en uitbreidingen zal wezenlijk moeizamer gaan. De bouw van nieuwe hotels zal wellicht stagneren. We zullen moeten gaan nadenken over een nieuwe financieringsstructuur, anders zullen alleen de grote bedrijven met voldoende eigen vermogen op de langere termijn overleven. Misschien is het een idee om de oude coöperatie weer van stal te halen, als een financieringsvorm met zo'n honderd of misschien wel duizend leden. Of de moderne versie hiervan: 'crowdfunding'.
We zullen er wel uitkomen, want het is eigenlijk ondenkbaar dat al die schitterende kleine hotels en familiehotels zouden verdwijnen. Het schrikbeeld van velen is een uniform hotellandschap, vergelijkbaar met de supermarktsector. Stel je voor: alleen eenheidsworst.
Gelukkig, die nare gedachte is uit mijn systeem. Ik kan weer lekker verder mijmeren in het zonnetje.

HM302012

Overig nieuws