Nederlandse hotelmarkt groeit

10 april 2014
Nederlandse hotelmarkt groeit

De Nederlandse hotelmarkt doet het steeds beter. Uit onderzoek blijkt, dat de bezettingsgraad van de hotels in 2013 is gestegen bij een gelijkblijvende gemiddelde kamerprijs. In 2014 wordt een
verdere groei verwacht van de bezettingsgraad en kamerprijs.

*Horwath*
Uit het onderzoek van Horwarth HTL onder drie-, vier- en vijfsterren hotels in Nederland blijkt dat de gemiddelde bezettingsgraad is gestegen van 66,7% in 2012 tot 67,8% in 2013. De gemiddelde kamerprijs bleef gelijk op € 97,-.

In 2014 stijgt de bezettingsgraad naar verwachting tot 69%. De gemiddelde kamerprijs stijgt met 2,5% tot € 99,-.

*Het vijfsterrensegment blijft achter*
De hogere bezettingsgraden zijn vooral gerealiseerd in de drie- en viersterrensegmenten. Het vijfsterrensegment blijft achter in het herstel, met een lichte daling in de bezettingsgraad en een forse daling in de gemiddelde kamerprijs. Het driesterrensegment daarentegen behaalde niet alleen hogere bezettingsgraden, maar ook een stijging in de gemiddelde kamerprijs van bijna 4%. De ontwikkelingen geven aan dat, met het moeizame economische herstel, nog steeds bezuinigd wordt op de hotelbestedingen.

*Amsterdam 50% hoger*
Het herstel het duidelijkst in de regio Amsterdam. De bezettingsgraad in de hoofdstad steeg met 1,8 procentpunten tot 79,2%, terwijl de gemiddelde bezettingsgraad in de rest van het land met slechts 0,4 procentpunten steeg tot 60,9%. Met betrekking tot de gemiddelde kamerprijs is geen verschil zichtbaar tussen de ontwikkelingen binnen en buiten Amsterdam. Wel geldt nog altijd dat de gemiddelde kamerprijs in Amsterdam bijna 50% hoger ligt dan in de rest van Nederland.

*Toenemende focus op leisure gasten*
Het aandeel toeristische gasten is opnieuw toegenomen. Met 52% van het totaal aantal overnachtingen, vormt het toeristische segment nu voor het eerst de absolute meerderheid van het hotelbezoek in Nederland. Het aandeel zakelijke gasten is 45%. Het aandeel overige gasten, waaronder aircrew, is afgenomen tot 3%. In de regio Amsterdam & Schiphol zijn de toeristen goed voor meer dan 57% van het aantal kamernachten. In 2007 was dat 42%.

*Optimisme neemt wereldwijd toe*
Uit hetzelfde onderzoek blijkt, dat niet alleen in Nederland het optimisme onder de hoteliers is toegenomen. Uit de Global Hotel Market Sentiment Survey blijkt dat wereldwijd 60% van de hoteliers een stijging van de bezettingsgraad verwacht. 58% Verwacht dat ook de gemiddelde kamerprijs stijgt. Nederland zit daar, met 59% en 55%, iets onder.

*Minder toergroepen*
Het optimisme onder de Nederlandse hoteliers komt vooral voort uit een toenemend vertrouwen in de lokale economie, gevolgd door de verwachte positieve invloed van het lokale toerisme en de wereldwijde economie. De meeste groei wordt verwacht in het zakelijke individuele segment en het toeristisch individuele segment. Vanuit de conferenties en toergroepen wordt minder groei verwacht.

~Thijs Jacobs~

Overig nieuws