Hotels aangeklaagd om prijsafspraken

22 augustus 2012
Hotels aangeklaagd om prijsafspraken

Vanwege vermeende prijsafspraken loopt in Amerika een grote rechtszaak tegen onder anderen Hilton, Marriott, Starwood en IHG, en boekingswebsites waaronder Expedia, Priceline en Travelocity.

*Te hoog*
De zaak is aangespannen door advocatenkantoor Hagens Berman Sobol Shapiro uit Seatle. Ze verdenken de online reisbureaus en hotelondernemingen van het misbruiken van hun marktmacht en het kunstmatig hoog houden van de kamerprijzen op de websites.
Zo zouden de online travel agencies (OTA's) met de hotelbedrijven hebben afgesproken om minimumprijzen in te stellen en daar niet onder te werken.

*Onduidelijkheid*
Hoe de vork in de steel zit, daar is de media in de VS nog niet helemaal uit. Het ene kamp beweert dat hotelondernemingen hebben moeten toezeggen uit angst om omzet te verliezen of te worden geweigerd van de boekingssites. Het andere kamp meent dat de hotelbedrijven zelf de minimumprijzen hebben opgelegd aan de websites.

*Wet*
Het maken van prijsafspraken is verboden en in strijd met de Amerikaanse mededingingswet. Consumenten zouden onnodig hogere prijzen hebben betaald voor hun hotelovernachting.
De aanklagers spannen nu een zogeheten 'class action lawsuit' aan. Dit is een rechtszaak waar een grote groep mensen collectief een vordering bij de rechter brengen of waar een groep van verdachten vervolgd worden.

*Succes?*
Of de zaak succesvol zal aflopen voor de aanklagers is nog maar de vraag. Experts plaatsen grote vraagtekens. Ze zijn van mening dat hotels gewoon hun prijzen vaststellen volgens rate parity (prijsgelijkheid: alle verkoopkanalen krijgen van het hotelbedrijf dezelfde kamerprijs opgelegd). Tegenstanders van de rechtszaak vinden dat dit gewoon bij ondernemerschap en prijsstelling hoort. De aanklagers zouden uit zijn op geld en sensatie.

~Frank Lindner~

Overig nieuws