Hotels Amsterdam: 96% overtreedt niets

3 mei 2013
Hotels Amsterdam: 96% overtreedt niets

Rond de troonswisseling heeft een kwart van de door het ministerie van SZW gecontroleerde 53 hotels zich schuldig gemaakt aan overtredingen. Dat blijkt uit de resultaten van een rapport dat de overheidsdienst
openbaar heeft gemaakt.

*Constatering*
De Inspectie SZW heeft samen met de Belastingdienst op 1 mei bij 53 hotels in de hoofdstad gecontroleerd op onder meer aanwezigheid van illegale werknemers, onderbetaling en arbeidstijdenwet. Bij 14 hotels, afgerond 26 procent van de onderzochte hotels, zijn vermoedelijk één of meer overtredingen geconstateerd.

*Risico hoog*
De controle werd gedaan op basis van een risicoanalyse van de Inspectie. Op basis hiervan richt de Inspectie SZW zich vooral op branches en bedrijven waar sprake is van een hoog risico op overtreding en/of waar een laag nalevingsniveau van wet- en regelgeving bestaat. De hotelbranche is er daar volgens SZW één van. De verwachting was dat gezien de drukte rond 30 april in de hoofdstad en het groot aantal reserveringen in de hotels, de wettelijke regels niet correct zouden worden nageleefd.

*Je zit er naast*
Waar gewerkt wordt vallen spaanders. Uiteraard. Jammer dat er algemene media zijn die boven hun artikelen koppen zetten als: "Kwart hotels Amsterdam overtreedt regels" ("NU.nl":http://www.nu.nl/economie/3413976/kwart-hotels-amsterdam-overtreedt-regels.html). Ook "De Telegraaf":http://www.telegraaf.nl/binnenland/21536304/__Illegale_werknemers_hotels__.html zit er naast met: "Ruim een kwart van de hotels in Amsterdam heeft illegale werknemers in dienst".

*Geen conclusie mogelijk*
Uit cijfers van het bedrijfschap Horeca en Catering blijkt dat Amsterdam 366 hotels telt. Voor een uitspraak over de hele populatie, wat de redacties van diverse algemene media doen, zou er bij een foutmarge van 5 procent en een betrouwbaarheidsinterval van 95 procent 188 hotels moeten zijn gecontroleerd. Bij een foutmarge van 10 en een betrouwbaarheidsinterval van 90 zouden dat er 58 moeten zijn. Er zijn 'maar' 53 hotels onderzocht, dus dat een kwart van de Amsterdamse hotels de regels overtreed, is wetenschappelijk niet valide om zo te concluderen.

*Omdraaien maar*
Van de 366 hotels in Amsterdam waren er 14 in overtreding rondom de troonswisseling, 352 niet. Oftewel: 96 procent van de Amsterdamse hotels is niet in overtreding. Hoera, hoera, hoera!

~Frank Lindner, hoofdredacteur Hospitality Management~

Overig nieuws