Hotels missen 1 miljard euro aan omzet

8 oktober 2013
Hotels missen 1 miljard euro aan omzet

Als voor hotels in Nederland de gemiddelde groei uit de 15 jaar voorafgaand aan de crisis als uitgangspunt wordt genomen, en deze lijn vanaf 2008 wordt doorgetrokken, is sprake van een gemist
omzetpotentieel tot 1 miljard euro. Dit heeft het Economisch Bureau van ABN AMRO in de nieuwste Sectorupdate Leisure berekend.

*Lager tempo*
Het ontstane gat wordt volgens de bank voorlopig niet gedicht. Zeker niet gezien de voorzichtige economische prognoses de komende jaren. Hoewel de omzetontwikkeling van hotels sinds 2009 positief is, is het groeitempo veel lager dan voor de crisis. Het omzetniveau van 2007 is nog niet bereikt en de resultaten over 2013 wijzen er op dat ook dit jaar dit niveau niet wordt bereikt.

*Hotels sterk*
De hotelmarkt lijkt sinds 2008 steeds meer op een vechtmarkt. De prijzen zijn verlaagd om de bezettingsgraad op peil te houden. Dit heeft er mede toe geleid dat de concurrentiepositie van hotels in vergelijking met andere toeristische logiesvormen zoals bed & breakfasts en vakantiehuisjes is verbeterd.

*Vraag groeit*
Het aandeel overnachtingen in hotels ten opzichte van het totale aantal overnachtingen in andere logiesvormen groeide van 22,1 procent in 2008 naar 23,7 procent in 2011. Vooral bij korte vakanties wonnen hotels terrein. Hier steeg het marktaandeel van 35,9 procent in 2008 naar 39,1 procent in 2011. Hoewel cijfers over het aantal overnachtingen na 2011 nog niet bekend zijn, verwachten economen van de bank dat deze stijgende lijn zich heeft doorgezet. Met name de uitbreiding van het driesterrenaanbod heeft hier waarschijnlijk een rol in gespeeld.

*Regionale omzetverschillen*
De omzetontwikkeling ontwikkelt zich niet in alle regio’s hetzelfde. Schiphol-Amsterdam kende een sterk herstel na 2010 en 2011, toen het economisch tij leek te verbeteren. De opnieuw aanzwellende crisis in 2012 drukte de inkomsten weer licht omlaag. Het zakelijke verkeer dat weer op gang komt, focust zich volledig rond Amsterdam. Dit bespoedigt het herstel daar, maar zorgt ervoor dat andere regio’s, zoals de Veluwe, worstelen met een omslag nu de zakelijke reiziger wegblijft en zij zich opnieuw moeten richten op het (binnenlands) toerisme.

*Structureel herstel*
Ondanks de grote regionale verschillen verwacht ABN AMRO dat het herstel in Schiphol-Amsterdam de totale hotelmarkt positief zal beïnvloeden. De eerste maanden in 2013 lieten betere cijfers zien dan verwacht, en de bescheiden groei van de afgelopen jaren zet zich waarschijnlijk ook de rest van 2013 en in 2014 voort. Zo verwacht men een omzetgroei van respectievelijk 1 en 1,5 procent. Hiermee lijkt het herstel van de markt (hoewel nog niet op het oude niveau) een structureel karakter te hebben.

*Focus op onderscheid*
Op den duur profiteren ook andere regio’s van deze ontwikkeling. Het is hierbij wel van belang dat zij hun focus op de kosten niet verliezen en tegelijkertijd ook in hun propositie investeren om zich zo duidelijk te onderscheiden.

~Door~ "~Frank Lindner~":mailto:frank.lindner@uitgeverijps.nl

Overig nieuws