Hotelveiligheidstips van Guest Quality

13 april 2016
Hotelveiligheidstips van Guest Quality

Een ongeluk zit in een klein hoekje... Hoe vaak heeft u deze uitspraak al gehoord en gedacht: 'Gelukkig heb ik alle risico’s onder controle'. Is dit
echter wel zo? Onderschat u de risico’s van uw horecabedrijf/gastveiligheid niet?

Guest Quality staat voor jarenlange ervaring, waarbij in dienst van grote financiële instellingen veel praktische kennis en ervaring is opgedaan die we graag inzetten voor u. Wij weten wat er speelt in hotellerie en welke risico’s relevant zijn.

*Inzichtelijk rapport*
Wij gaan jaarlijks rond met een inzichtelijk rapport over de operationele risico’s met praktische oplossingen. We gebruiken hierbij het Guest Quality model, waarbij de risico’s voor de gast centraal staan. Vervolgens worden de risico’s voor het hotel, voor de mensen die er werken, van de activiteiten, van de leveranciers en van de omgeving geïnventariseerd.

*Kijkje achter de schermen*
Bij diverse toonaangevende horecabedrijven mochten wij het risicoprofiel verbeteren, waarbij we dus een kijkje in de keuken kregen. Wat we hier zagen, is dat er op het gebied van gastveiligheid nog het een en ander geoptimaliseerd kan worden.
Omdat Guest Quality het belangrijk vindt om praktische oplossingen te bieden, hebben wij 7 tips voor gastveiligheid op een rijtje gezet. Wilt u minder stress en veel meer tijd voor uw gasten? Dan kiest u voor Guest Quality!

Zie "www.kaasgegetenvanveiligheid.nl":http://kaasgegetenvanveiligheid.nl/ voor meer informatie.

*1. Vluchtroute en dood spoor*

Tijdens een rondgang in de praktijk verwees de verlichte vluchtrouteaanduiding naar een nooduitgang aan zowel de voorzijde als de achterzijde. Bij een calamiteit, zoals bijvoorbeeld brand, kunnen de gasten het pand dus zowel via de voorzijde als via de achterzijde verlaten. De ruimte met het grootste brandrisico, de keuken, bevond zich in het midden van het restaurant.

Circa de helft van de gasten had geluk. Wie via de voorzijde het pand verliet, stond veilig op straat. De andere helft kwam ook buiten, maar helaas eindigde de vluchtrouteaanduiding aan de achterzijde op de afgesloten binnenplaats. Veiligheid zit blijkbaar diep vanbinnen en buiten wordt er geen rekening mee gehouden.

Met de verbouwing na de brand heeft men van de nood een deugd gemaakt. Of was het andersom? De vluchtrouteaanduiding was gebleven en wees nu naar de archiefruimte. Even niet aan gedacht.

Kan úw gast veilig vluchten?

*2. Legionella: veiligheid voor uw gast, maar ook voor u?*

Stel, Inspectie Leefomgeving en Transport komt onaangekondigd bij u langs en constateert legionella. Recent heeft een collega in Amsterdam de deuren na een geconstateerde besmetting gesloten. Bij een eigen controle bleek de waterleiding te zijn besmet. In overleg met de GGD ging het hotel dicht. Vaste kosten blijven en de omzet valt weg. Biedt de verzekering uitkomst?

De laatste jaren neemt het aantal geconstateerde legionellabesmettingen toe. Naast de vraag of dit het gevolg is van toename van controles en bewustwording is het verstandig om te checken in hoeverre de verzekeraar de gevolgen van een besmetting wil vergoeden. De bedrijfsschadeverzekering zou uitkomst moeten bieden.

Voorkomen is beter dan genezen! Dit geldt zowel voor legionella als voor een check op uw huidige verzekeringspolis.

*3. Meer licht zonder afdekkap*

In een bergruimte komen geen gasten. Waarom zou u daarom een gebroken afdekkap gaan vervangen als de gloeilamp voldoende licht geeft? In dit geval schoof een medewerker een kartonnen doos tot dicht bij de lamp. Immers, een bergruimte is toch de ideale ruimte om dozen te plaatsen? De lamp bleef ongemerkt branden en de doos werd pyrofoor. Dat betekent dat het karton uitdroogt en open gaat staan. Bij het openen van de deur en het binnenstromen van zuurstof ontvlamde de doos. Nog meer licht! Misschien toch een idee om de afdekkap tijdig te vervangen en op te letten waar dozen worden neergezet?



*4. Hoe rekent u af met een afrekening?*

Wie heeft er niet over gehoord: een afrekening in of bij het hotel. Het horrorscenario voor een hoteleigenaar. Tijdens het politieonderzoek is het hotel dicht, boekingen worden geannuleerd en gasten blijven weg. Blijft u na een afrekening zitten met de rekening of heeft uw verzekeraar er rekening mee gehouden?

*5. Veiligheid en creativiteit*

Toen we lopend bij de entree van het hotelzwembad aankwamen, klaagde de hotelier over de visuele zichtbaarheid van de lelijke brandblusser aan de muur. Wegduiken voor gastveiligheid is niet bepaald ons motto, maar ons duikadvies had voordelen. Wie kijkt er nu nog over de brandblusser heen?

*6. Onzinnige verplichting of een verplichting zinnig maken?*

Als hotelier heeft u de wettelijke plicht van een Risico Inventarisatie & Evaluatie. Bij een ongeval zal de Arbeidsinspectie vragen of u aan deze plicht heeft voldaan.
Onderdeel van de RI&E zijn gladde vloeren en struikelpunten. Het opstaande randje bij de overgang van de deurmat naar de houten vloer bij de entree van het restaurantgedeelte is hiervan een voorbeeld. 'Ach dat valt wel mee', was de conclusie van de hotelier.

Inderdaad vielen er regelmatig gasten letterlijk met de deur in huis. Om gedoe rond letsel van een gast te voorkomen, is de drempel om binnen te komen inmiddels verlaagd.

*7. Verzekerd en toch onverzekerd*

Polisvoorwaarden behoren financiële uitkomst te bieden na een calamiteit. Helaas zijn verzekeraars zich ook bewust van het risico van betalen en hebben ze het volgende gevonden: clausules. Wie heeft niet gehoord van het niet betalen na bijvoorbeeld een brand. Verzekeraar beroept zich op clausules. Let wel: er zijn ook clausules die de dekking verruimen.
Misschien is het verstandig om zorg te dragen voor deskundige advisering en de juiste clausules op uw polis.


Overig nieuws