Meeste hotelbouw in westen en zuiden

31 december 2012
Meeste hotelbouw in westen en zuiden

Er zijn dit jaar minder hotel(ver)bouwplannen geregistreerd, maar er zijn wel veel meer kamers per plan betrokken. De plannen concentreren zich sterk op het westen en zuiden van het land.
Dat blijkt uit de eindejaarscijfers van Hotelbouwplannen van Uitgeverij PS: b.v.

*Nog op niveau voor crisis*
‘De hotel(bouw)wereld laat zich niet gek maken’, was een jaar geleden de conclusie na inventarisatie van de hotelbouwplannen in 2011. Weliswaar was toen het aantal plannen iets afgenomen ten opzichte van eerdere jaren, maar werd nog altijd het niveau van 2007 gehaald, het jaar voordat in de Verenigde Staten de kredietcrisis uitbrak. Het was dan ook niet de verwachting dat 2012 afwijkende trends zou laten zien.

*Minder plannen – méér kamers*
Hoe anders heeft dat uitgepakt: veel minder plannen (175, tegen 269 in 2011), maar gemiddeld wel veel méér kamers per plan (74 om 55). Alsof het bijna alleen nog maar loont om hotelkamers geconcentreerd bij elkaar te bouwen. Dat laatste komt ook nog eens tot uiting in de verdeling van de plannen over het land. Limburg, Zeeland, Noord-Brabant en Noord- en Zuid-Holland noteerden in 2012 ruim twee keer zoveel plannen als de andere zeven provincies.

*In de ijskast*
Wat niet terugkomt in de cijfers, dat valt nu eenmaal buiten het bestek van de nieuwsbrief Hotelbouwplannen, is het aantal malen dat plannen in de ijskast zijn gezet. Daarvan bestaat ook geen duidelijk overzicht. Niettemin verschijnen geregeld berichten dat plannen zijn veranderd, aangepast of (vooral) uitgesteld, en in 2012 is dat vaker gebeurd dan in voorgaande jaren.

*Economische waarheid*
Een voorspelling voor 2013 is in het beste geval nattevingerwerk. Het kan echter geen kwaad om nog eens een algemeen geldende economische waarheid ten tonele te voeren: veel van de meest succesvolle en crisisbestendige bedrijven, zijn in crisistijd ontstaan of gegroeid. Anticyclisch investeren is dus nog niet zo vreemd.

*19 (ver)bouwplannen*
In de decembereditie van de nieuwsbrief Hotelbouwplannen is sprake van 19 (ver)bouwplannen. Hiervan zijn er 12 nieuwbouw en 7 verbouw. Daarbij worden in totaal minimaal 1.395 kamers gerenoveerd, verbouwd, of nieuwgebouwd; bij 5 plannen is niet duidelijk om hoeveel kamers het gaat.

Overig nieuws