Minder verspilling in de keuken

13 mei 2014
Minder verspilling in de keuken

Unilever helpt horecaondernemers om slimmer om te gaan met "keukenafval.":http://ufs.com/waste Voor de ecologisch en economisch bewuste chef-kok is er een speciale app ontwikkeld, die helpt met besparen
in de keuken. Niet alleen goed voor onze leefwereld, maar ook voor uw portemonnee.

*Strijd tegen verspilling*
Het Europees Parlement riep 2014 uit als het jaar van de strijd tegen voedselverspilling. Unilever Food Solutions ontwikkelde begin dit jaar hiervoor een reeks handige tools, ‘Wise up on waste’. Vandaag stellen ze de applicatie ‘Stop Verspilling’ voor, specifiek gericht aan mensen in de foodservicemarkt.

*20 procent minder verspilling*
Het is een handige tool om efficiënter om te gaan met afval in de keuken en zo minder voedsel te verspillen. De voorgestelde menu’s verminderende afvalberg al met 20 procent.

*Wat kan je doen met de applicatie?*
Dankzij de applicatie ‘Stop verspilling’ kan een chef:

• bepalen hoeveel voedsel er verspild wordt in de
keuken
• bekijken wat de verschillen zijn in verspilling per
service (ontbijt, lunch, diner)
• week per week de vooruitgang van zijn team volgen
• berekenen hoe hij meer winst kan maken met 20 %
minder afval en minder verspilling
• de tips delen met zijn team
• handige tools downloaden die hij overal snel en
makkelijk kan gebruiken
• praktische tips lezen over voedselverspilling
• zich laten inspireren door recepten en video’s
• enz.

*Welke stappen kan een chef-kok volgen?*
In de eerste plaats laat de applicatie ‘Stop verspilling’ de chef onderzoeken hoeveel voedsel hij verspilt. Dan kan hij nagaan hoe en wanneer hij het meeste afval produceert. Hier onderscheidt de applicatie drie types van voedingsafval: het afval in de voorraad, het afval bij de voorbereiding en het afval op het bord.

*Vervallen producten*
Bij afval in de voorraad gaat het vooral over vervallen producten. Het afval bij de voorbereiding is het afval na het maken van de maaltijd en het afval op het bord zijn de etensresten die de klant op het bord laat liggen. Als de chef de tips hieronder volgt kan hij met een reeks handige tools, tips en recepten de voedselverspilling in zijn keuken verminderen. Een of twee maanden na het
begin van zijn experiment wordt de chef gevraagd om te onderzoeken hoeveel voedsel hij minder heeft verspild en hoeveel extra winst hij heeft gemaakt.

*Een apart internetportaal*
Bij het maken van de mobiele applicatie heeft
Unilever Food Solutions het portaal ‘Wise up on
waste’ ontwikkeld: een aparte ruimte op de site
www.ufs.com of rechtstreeks via "ufs.com/waste.":http://ufs.com/waste

~Thijs Jacobs~

Overig nieuws