Horeca heeft nieuwe cao

27 augustus 2012
Horeca heeft nieuwe cao

FNV Horeca en CNV Vakmensen hebben met Koninklijke Horeca Nederland een bemiddelingsresultaat bereikt voor een nieuwe cao. Het biedt werkgevers tot eind 2013 flexibiliteit en werknemers een gematigde loonontwikkeling.

*De belangrijkste resultaten zijn:*
• Looptijd van de cao is van 1 augustus 2012 tot en met 31 december 2013;
• Algehele verbetering van het loongebouw. Vooral de jongere horecamedewerkers en nieuwkomers in de horeca profiteren hiervan;
• Loonsverhoging van in totaal ten minste 1,5% over de feitelijk betaalde lonen;
• Als compensatie voor het vervallen van de eindejaarsuitkering in 2013 een loonsverhoging van 1,25% per 1 januari 2013 voor werknemers die recht hadden op de eindejaarsuitkering;
• Hotelmedewerkers krijgen recht op een nachttoeslag van 10% per 1 april 2013;
• Het scholingsbudget wordt verhoogd naar 2% van de cumulatieve jaarloonsom;
• Het aantal arbeidsovereenkomsten voor bepaalde tijd wordt (per 1 januari 2014) teruggebracht naar drie contracten in drie jaar, conform de Wet Zekerheid en Flexibiliteit.

*Achterstand*
Het resultaat tot dusver biedt werkgevers tot en met december 2013 de benodigde flexibiliteit. Bijvoorbeeld een proeftijd van 2 maanden en nog tot eind 2013 zes contracten in vijf jaar. En het biedt werknemers een gematigde loonontwikkeling. De horecalonen lopen door eerdere sobere cao's horeca in zijn algemeenheid wat achter op die in andere sectoren. Dat rechtvaardigt nu een geringe loonstijging, omdat er veel mogelijkheden blijven om de arbeid flexibel en effectief in te zetten. Daar kunnen werkgevers zelf op sturen. De loonontwikkeling blijft achter op de de inflatie van 2012 en 2013.

*Lage lonen vooruit*
Milen van Boldrik, sectorbestuurder FNV Horeca: “Het loongebouw in de horeca wordt aangepast, waardoor vooral de lagere loonschalen er op vooruit gaan. Zo wordt het basisloon van een beginnend medewerker bediening in het totaal met 6,4% verhoogd. Een beginnend barkeeper gaat er ruim 7% op vooruit. Deze verhoging van het loongebouw is een stap in de goede richting, om als horecabranche aantrekkelijk te blijven op de arbeidsmarkt. In andere, vergelijkbare sectoren wordt er namelijk meer geboden.”

Download hier de "nieuwe horeca cao":http://www.derestaurantkrant.nl/nieuwspdf/fa12ee5a1d5b2d7b82f09ea3bb7cd1f8.pdf

Download hier de "nieuwe loontabellen":http://www.lunchroom.nl/nieuwspdf/8d8d1cbc090b799e0a9fe026a73101c0.pdf

~Frank Lindner~

Overig nieuws