P&F: Hanteer het juiste btw-tarief (6/6)

18 februari 2013
P&F: Hanteer het juiste btw-tarief (6/6)

In het vervolg op het vorige artikel gaat het laatste artikel in deze serie in op het gebruik van het btw-tarief. Door slimmer te calculeren kunt u in uw offertetraject een betere positie innemen.
Bijvoobreeld ten opzichte van uw 'concullega'. Dit kan, indien u slim uw offerte opbouwt.

*Cateringactiviteiten*
Het komt voor dat horecaondernemingen, als hoofd en als nevenactiviteit, cateringactiviteiten uitoefenen. Deze activiteiten bestaan uit de verzorging van bijvoorbeeld bruiloften, feesten en partijen op een bepaalde locatie. Doorgaans houdt de catering van feesten en partijen in: de uitgifte van dranken en versnaperingen of complete (buffet)maaltijden door ter beschikking gesteld personeel.

*Opsplitsen*
Voor voedingsmiddelen en non-alcoholische dranken geldt het lage btw-tarief (thans 6%). Voor alcoholische dranken geldt het hoge btw-tarief (thans 21%). Het ter beschikking stellen van personeel valt normaliter onder het hoge btw-tarief. Nu is het zo dat als de nevenactiviteit (bereiden van het voedsel door een kok of de bediening van de voedingsmiddelen of non-alcoholische dranken) de hoofdactiviteit volgt (verstrekken van voedsel en non-alcoholische dranken) de nevenactiviteit ook onder het verlaagde btw tarief gefactureerd mag worden. Door uw offerte en factuur op de juiste manier te splitsen kunt u dus een lager bedrag (inclusief btw) offreren dan uw collega die dat niet doet. U heeft derhalve een concurrentievoordeel.

*Tijdelijke aard*
Als u denkt dat dit niet op u van toepassing is, omdat u nagenoeg uitsluitend aan de zakelijke markt factureert dan komt u bedrogen uit. Artikel 15, lid 5 van de btw-wetgeving zegt dat “geen aftrek van btw plaatsvindt van btw welke in rekening is gebracht ter zake van het verstrekken van spijzen en dranken voor gebruik ter plaatse binnen het kader van hotel-, café-, restaurant (etc) aan personen die daar slechts voor korte periode verblijf houden”. Oftewel uw cliënt mag de btw over de factuur niet terugvragen. Derhalve is het totaalbedrag inclusief btw het interessants om de bedragen met elkaar te vergelijken.

*Mixdranken*
De regeling kan ook negatief uitpakken bij bijvoorbeeld mixdranken. Als u een rum-cola verkoopt, dan bestaat dit drankje uit een tweetal bestanddelen. Het hoofdbestandsdeel is de Bacardi en het nevenbestandsdeel is de cola. Dit heeft als gevolg dat u over het nevenbestandsdeel ook het hoge btw tarief van 21% moet afdragen.

*Apart verkrijgbaar*
Dit is eenvoudig te voorkomen door ervoor te zorgen dat de bestanddelen ook separaat te verkrijgen zijn én ervoor te zorgen dat de totaalprijs van het mixdrankje gelijk is aan de prijs van wat beide losse drankjes samen zouden kosten. U moet dan op de kassa bijvoorbeeld wel een cola aanslaan en een Bacardi. In dit geval bent u slechts over de opbrengst van de Bacardi 21% btw verschuldigd en hoeft u over de opbrengst van de cola slechts 6% btw af te dragen.

"Roland van Gessel":mailto:Roland.vanGessel@mazars.nl
(088) 277 19 10
06-28 12 54 80

Overig nieuws