Politiek wil meer, hotels minder hotelkamers

3 mei 2013
Politiek wil meer, hotels minder hotelkamers

Waar het al een trend begon te worden dat omwonenden steeds vaker tegen hotelbouwplannen protesteren, klimmen de laatste tijd ook
de eigenaren van concurrerende hotels op de barricaden. Het meest spraakmakend gebeurde dat onlangs rond Tilburg, waar de exploitant van Van der Valk Gilze niet staat te springen om de bouw van Van der Valk Tilburg.

*Amsterdam en Rotterdam*
Ook in de twee grootste steden van Nederland houden hoteliers hun kruit niet langer droog. Zo hebben in de afgelopen maanden eigenaren van bestaande hotels in zowel Amsterdam als Rotterdam hun zorgen uitgesproken over de groei van het aantal hotelkamers in deze steden. Een heel ander type uitspraak, namelijk zeer principieel, komt van de Raad van State.

*‘Te veel nieuwe hotelkamers’*
In Rotterdam komen er op vrij korte termijn volgens de plannen zo’n 700 hotelkamers bij; een toename van ruim 20 procent. Veel hoteliers zijn daar niet blij mee en wijzen erop dat anno 2013 de bezettingsgraad van 65 procent al aan de lage kant is. Het samenwerkingsverband ‘De Rotterdamse Hotelcombinatie’ doet dan ook een beroep op de gemeente om geen nieuwe vergunningen meer te verlenen. Volgens Amsterdamse hoteliers dreigt ook in de hoofdstad een overschot aan kamers. Er liggen plannen voor zo’n 9.000 extra kamers, mede geïnitieerd door de politiek. De doelstelling is volgens wethouder Gehrels dat door het grotere aanbod de kamerprijzen zakken en Amsterdam daardoor aantrekkelijker wordt voor toeristen.

*Wanneer is een hotel een hotel?*
Van een geheel andere orde is een uitspraak van de Raad van State. In het kader van de bouw voor een hotel in Huissen ten behoeve van buitenlandse werknemers, heeft het hoogste rechtsorgaan uitgesproken dat er geen sprake van een hotel is als er alleen maar keukens voor gasten zijn. Meer precies: een hotel is pas een hotel wanneer ook niet-hotelgasten er kunnen eten en er een receptie is. Een fundamenteel principe waaraan ontwikkelingen in de hotelbouw blijkbaar moeten worden getoetst.

*Over Hotelbouwplannen*
Hotelbouwplannen is het overzicht van (ver)bouwplannen in de Nederlandse hotellerie en is een uitgave van Uitgeverij PS: bv. De redactie houdt door het jaar heen per regio de plannen bij en constateert hoeveel initiatieven er in Nederland zijn om hotels te (ver)bouwen. Hotelbouwplannen verschijnt zes keer per jaar voor abonnees en wordt gratis verspreid onder adverteerders in het horecavakblad Hospitality Management. Hotelbouwplannen wordt uitgegeven sinds 1999. Meer weten? Abonneren? Stuur een e-mail naar "thijs.jacobs@uitgeverijps.nl":mailto:thijs.jacobs@uitgeverijps.nl of bel ons op (030) 251 22 70.

~Emiel Bootsma~

Overig nieuws