Stenden organiseert Guests on Earth congres

20 november 2015
Stenden organiseert Guests on Earth congres

Het jaarlijkse Stenden AIHR congres vindt volgende week dinsdag en woensdag plaats. Het congres wordt georganiseerd door onderzoeksinstituut
Academy of International Hospitality Research (AIHR), verbonden aan de Stenden Hotel Management School.

*Guest on Earth*
Tijdens het congres wil AIHR een gedurfde visie op het begrip ‘gast’ neerleggen waarmee de hele horeca wordt beschouwd als een 'Guest on Earth’. Gastvrijheid is gericht op de gastheer/gast-relatie. ‘Guests on Earth’ refereert aan het idee dat als wij ons op aarde (ons gezamenlijke huis) als goede gasten dienen te gedragen en dat de aarde onze gastheer zal zijn en blijven. Doel van het congres is om wetenschappers, studenten, ondernemers en betrokkenen binnen de gastvrijheids- en toeristische sector bij elkaar brengen. In het Stenden hotel in Leeuwarden komen zij bij elkaar om uitdagingen en oplossingen te zoeken voor een meer duurzame aanpak in deze sector.

*Bob-tail en duurzame kroket*
Studenten zijn aangemoedigd een bijdrage in te dienen. De tweede dag van de conferentie wordt besteed aan het onderzoek van studenten die een verschil hebben gemaakt in de praktijk. Professor en lector Sustainability in Hospitality and Tourism Elena Cavagnaro: "We zullen verrast worden door de praktische bijdragen die tijdens het congres worden gepresenteerd. Een tipje van de sluier: de bob-tail en de duurzame kroket. De bob-tail is een non-alcoholische cocktail, ontwikkeld en getest door derdejaarsstudenten van Stenden Hotel Management School voor restaurant De Plaets in Burgum. Studenten zullen aangeven hoe zij aan het werk zijn gegaan om dit drankje te ontwikkelen en testen, en na afloop wordt het geserveerd. Zo proeven we ook de duurzame kroket. Een kroket die is gemaakt van paddenstoelen die gekweekt zijn op een duurzame (biologische) wijze op koffiedik. Koffiedik is een restproduct, maar heeft nog veel waarde: zonde om weg te gooien!"

*Internationale invalshoek*
Het 'Guest on Earth' congres is gewijd aan het verkennen van de grote uitdagingen betreft duurzaamheid waar de horeca momenteel mee wordt geconfronteerd. De centrale vraag hiertoe zal zijn: is de gastvrijheidsindustrie een duurzame en daardoor toekomstbestendige industrie? Duurzaamheid is immers al meer dan 20 jaar een zeer actueel onderwerp. De uitdagingen veranderen echter voortdurend en vragen continue aandacht. De bijdragen van onderzoekers die principes van duurzaamheid, ethiek en/of verantwoordelijkheid in hun werk in de horeca toepassen, worden besproken. Professor Cavagnaro vertelt verder: "Hospitality is een internationaal georiënteerde industrie en het is hierdoor van belang dat het ook vanuit een internationaal invalshoek bekeken en bestudeerd wordt. Stenden is een internationaal georiënteerde hogeschool: mede daardoor is het ons gelukt om gerenommeerde sprekers uit onder andere USA en Nieuw Zeeland naar Friesland te halen."

~Christel Tuin~

Overig nieuws