SVH lanceert nieuwe examens en leermiddelen

10 januari 2017 | Roy Spijker

Tijdens de Horecava zijn de nieuwe SVH branche-examens en leermiddelen Kok & Gastheer/-vrouw officieel gelanceerd. Bij de lancering waren auteurs, inhoudsdeskundigen, directie en docenten van de pilotscholen aanwezig.

De nieuwe examens en leermiddelen vormen de nieuwe standaard voor de Nederlandse horeca. Zowel het bedrijfsleven als het onderwijs zijn intensief betrokken bij de ontwikkeling van de examens en leermiddelen. “Op deze manier is de state of the art vanuit het bedrijfsleven vertaald naar de exameneisen en de inhoud van de leermiddelen. Dat is een garantie voor goede aansluiting van opleiding en bedrijfsleven”, aldus Ricardo Eshuis, directeur SVH. “De eisen die worden gesteld in de branche aan de koks en gastheren van nu, vormen de kapstok voor de inhoud, de kwalificatiedossiers van het mbo zijn de onderliggende basis.”

Op basis van meer dan 400 interviews in twee jaar tijd, is in kaart gebracht welke eisen aan functies worden gesteld in de horeca. Eshuis: “De nieuwe SVH-methodes bieden de theorie en praktijk op inspirerende wijze aan, door bijvoorbeeld jonge, succesvolle vakmensen aan het woord te laten en SVH Meesters hun kennis te laten delen. Van jonge aanstormende talenten zoals Tess Posthumus en Lotte Wolf tot verschillende toonaangevende SVH Meesters onder wie Jarno Eggen en Pasquinel Kolk.”

Eerste exemplaar

De eerste exemplaren van de nieuwe leermiddelen werden maandag overhandigd aan Wichard Rops, directeur van de horecaopleidingen van het Summa College Eindhoven, tevens voorzitter van de Werkgroep Directeuren Horeca van de MBO Raad. Het Summa College was net als het ROC van Amsterdam als pilotschool betrokken bij de totstandkoming van de nieuwe leermiddelen en heeft de afgelopen maanden al met het nieuwe materiaal gewerkt. Rops: “De leermiddelen passen perfect in de vernieuwde ambachtelijke opleidingen van het Summa College. Ze dragen bij aan een optimale voorbereiding van studenten op het bedrijfsleven.”

Leermiddelenmix

De leermiddelen zijn geschikt voor mbo en particuliere opleidingen: het doel is steeds de performance op de werkvloer te verbeteren. Dat geldt voor starters, maar ook voor hobbykoks en volwassenen die zich willen laten bij- of omscholen. Elke methode bestaat uit theorieboeken, werkboeken en een online leeromgeving. De theorieboeken geven een helder overzicht van de vaktechnieken en bereiden de studenten voor op de (praktijk)lessen. De werkboeken bevatten opdrachten die in de praktijk moeten worden uitgevoerd en opdrachten die gericht zijn op de verwerking van de theorie. Naast de boeken Werken als kok en Werken als Gastheer/-vrouw zijn er nog andere boeken die de verdieping in gaan zoals Warenkennis, Drankenkennis en Bereidingstechnieken.

De online omgeving bestaat uit lessen, filmlessen en formatieve toetsen. Kok en Gastheer/-vrouw is in het voorjaar van 2017 beschikbaar voor pc/laptop, tablet en smartphone. Zo kunnen studenten ook op ‘verloren momenten’ met hun opleiding aan de slag. Docenten kunnen via het leermanagementsysteem (LMS) de studenten volgen en beoordelen, content toevoegen en eigen lessen samenstellen.

Opleidingen kunnen zowel de boeken als de online omgeving naast elkaar gebruiken, maar kunnen ook kiezen voor alleen de boeken of alleen digitaal. Deze hele leermiddelenmix is in samenwerking met Bespeak ingevuld. Dit bedrijf heeft een jarenlange bewezen expertise op het gebied van design van leermodellen en leermiddelen.

Overig nieuws

Awards Best Western
Best Western deelt awards uit 

Best Western Plus Orange Hôtel in La Louvière (België) en Kasteel de Vanenburg – BW Premier Collection in Putten (Nederland) hebben de Best Western Quality Awards in ontvangst mogen nemen tijdens de jaarlijkse Best Western Hoteliers Meeting. Jaarlijks worden alle Best West...

Booking.com OTA's Internationaal
Blokkade voor Booking.com in Turkije

Booking.com is in Turkije geblokkeerd. In 2015 werd het bedrijf aangeklaagd door Turkse reisorganisaties vanwege oneerlijke concurrentie. De Turkse rechtbank stelde de organisaties in het gelijk, waardoor het bedrijf zijn online activiteiten in Turkije nu voor onbepaalde tijd moet staken. Booking...

Hotel
10 tips om gezonder te vergaderen

In hotels wordt veel vergaderd en de kwaliteit van de omgeving en de F&B dragen bij aan een goede meeting. 'Healthy Meetings' zijn dé trend. Hoe je dat aanpakt? Dit zijn 10 tips om ook in 2017 gezond te blijven vergaderen. 1. Brainfood, brandstof voor je brein De naam zegt h...

Achtergronden Interieur
Controle binnenklimaatsystemen bespaart horeca veel geld

Momenteel worden de controles op de regelgeving omtrent de EPBD (Energy Performance of Buildings Directive) door Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied sterk geïntensiveerd. De regelgeving voor eigenaren en beheerders van gebouwen met een opgeteld koelvermogen van 12KW of meer worden met name in ...

Economie Internationaal
Dusit International gaat naar Japan

Dusit International heeft aangekondigd een joint venture aan te gaan met het Japanse bedrijf Colours International onder de naam Dusit Colours. Op deze wijze hoopt het Thaise bedrijf ook in Japan voet aan wal te krijgen. Als onderdeel van de overeenkomst zullen beide bedrijven samen werken om een fr...

Advertorial
Advertorial: Tijdloos douchedesign, veel comfort en lage schoonmaakkosten

Ook maatwerk en ideaal voor renovatie Een scheve ruimte, een schuin dak of uitsparing? Voor elke badkamer heeft HÜPPE een oplossing, standaard of maatwerk. Ook voor oudere badkamers met ongelijke wanden levert het bedrijf passende muurprofielen. Die compenseren op elegante wijze de oneffenheden ...

Meer nieuws

Nieuwsbrief

Lees Nu
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2017 - Uitgeverij PS

Uitgave door: