SVH lanceert nieuwe examens en leermiddelen

10 januari 2017 | Roy Spijker

Tijdens de Horecava zijn de nieuwe SVH branche-examens en leermiddelen Kok & Gastheer/-vrouw officieel gelanceerd. Bij de lancering waren auteurs, inhoudsdeskundigen, directie en docenten van de pilotscholen aanwezig.

De nieuwe examens en leermiddelen vormen de nieuwe standaard voor de Nederlandse horeca. Zowel het bedrijfsleven als het onderwijs zijn intensief betrokken bij de ontwikkeling van de examens en leermiddelen. “Op deze manier is de state of the art vanuit het bedrijfsleven vertaald naar de exameneisen en de inhoud van de leermiddelen. Dat is een garantie voor goede aansluiting van opleiding en bedrijfsleven”, aldus Ricardo Eshuis, directeur SVH. “De eisen die worden gesteld in de branche aan de koks en gastheren van nu, vormen de kapstok voor de inhoud, de kwalificatiedossiers van het mbo zijn de onderliggende basis.”

Op basis van meer dan 400 interviews in twee jaar tijd, is in kaart gebracht welke eisen aan functies worden gesteld in de horeca. Eshuis: “De nieuwe SVH-methodes bieden de theorie en praktijk op inspirerende wijze aan, door bijvoorbeeld jonge, succesvolle vakmensen aan het woord te laten en SVH Meesters hun kennis te laten delen. Van jonge aanstormende talenten zoals Tess Posthumus en Lotte Wolf tot verschillende toonaangevende SVH Meesters onder wie Jarno Eggen en Pasquinel Kolk.”

Eerste exemplaar

De eerste exemplaren van de nieuwe leermiddelen werden maandag overhandigd aan Wichard Rops, directeur van de horecaopleidingen van het Summa College Eindhoven, tevens voorzitter van de Werkgroep Directeuren Horeca van de MBO Raad. Het Summa College was net als het ROC van Amsterdam als pilotschool betrokken bij de totstandkoming van de nieuwe leermiddelen en heeft de afgelopen maanden al met het nieuwe materiaal gewerkt. Rops: “De leermiddelen passen perfect in de vernieuwde ambachtelijke opleidingen van het Summa College. Ze dragen bij aan een optimale voorbereiding van studenten op het bedrijfsleven.”

Leermiddelenmix

De leermiddelen zijn geschikt voor mbo en particuliere opleidingen: het doel is steeds de performance op de werkvloer te verbeteren. Dat geldt voor starters, maar ook voor hobbykoks en volwassenen die zich willen laten bij- of omscholen. Elke methode bestaat uit theorieboeken, werkboeken en een online leeromgeving. De theorieboeken geven een helder overzicht van de vaktechnieken en bereiden de studenten voor op de (praktijk)lessen. De werkboeken bevatten opdrachten die in de praktijk moeten worden uitgevoerd en opdrachten die gericht zijn op de verwerking van de theorie. Naast de boeken Werken als kok en Werken als Gastheer/-vrouw zijn er nog andere boeken die de verdieping in gaan zoals Warenkennis, Drankenkennis en Bereidingstechnieken.

De online omgeving bestaat uit lessen, filmlessen en formatieve toetsen. Kok en Gastheer/-vrouw is in het voorjaar van 2017 beschikbaar voor pc/laptop, tablet en smartphone. Zo kunnen studenten ook op ‘verloren momenten’ met hun opleiding aan de slag. Docenten kunnen via het leermanagementsysteem (LMS) de studenten volgen en beoordelen, content toevoegen en eigen lessen samenstellen.

Opleidingen kunnen zowel de boeken als de online omgeving naast elkaar gebruiken, maar kunnen ook kiezen voor alleen de boeken of alleen digitaal. Deze hele leermiddelenmix is in samenwerking met Bespeak ingevuld. Dit bedrijf heeft een jarenlange bewezen expertise op het gebied van design van leermodellen en leermiddelen.

Overig nieuws

Awards NH Hotels Hotelketens
NH Hotels uitgeroepen tot Beste Hotelketen 2016

NH Hotel Group mag zich de beste hotelketen van Nederland noemen. De keten won de prijs 'Beste Hotelketen 2016' van Hotels.nl, dankzij de goede reviews van gasten op de website. In totaal zijn er meer dan 43.000 reviews ingevuld, waarbij gekeken is naar de prijs en kwaliteitverhouding, hygi&...

Hotelbouwplannen Hotel
Theaterhotel Venlo en De Maaspoort sluiten partnerschap

Het nieuwe te openen Theaterhotel Venlo en De Maaspoort Theater & Events gaan samenwerken. De samenwerking zal zich manifesteren op diverse vlakken van de bedrijfsvoering van het hotel en het theater. De samenwerking is ondertekend door Gijs Hendrikx van het Theaterhotel Venlo en theaterdirecteu...

Economie Toerisme
Nederlanders wereldwijd minst bereid salaris in te leveren voor extra vakantiedagen

Ondanks dat Nederlanders gemiddeld 25 vakantiedagen per jaar krijgen, heeft bijna de helft van hen (45 procent) het gevoel dat ze eigenlijk te weinig vakantietijd heeft. De bereidheid om salaris in te leveren voor extra vakantiedagen is echter met vier procent het laagste wereldwijd. Daarentegen zij...

Hotelbouwplannen
Nieuw hotel in voormalige Amerikaanse ambassade Den Haag

Buurtcafé  Eind 2016 kreeg Jos de Winter de vraag of hij wellicht interesse had in het pand aan de Willem de Zwijgerstraat in Utrecht-oost. Het besluit om een tweede Nieuwe Dikke Dries te openen was snel genomen. "Het zit op een hele leuke locatie, daarnaast denk ik echt dat Nieuwe Dikke Dries ...

Amsterdam Airbnb
Indoor kamperen in Amsterdam via Airbnb: 326 euro!

Indoor kamperen. Ooit van gehoord? Op Airbnb vind je een locatie in de Amsterdamse Pijp, waar je voor omgerekend 326 euro per nacht een nachtje indoor kunt kamperen. Doordeweeks is de ruimte in gebruik als aikido-lesruimte, maar in het weekend worden er tentjes geplaatst. De logées hebben ...

Hotel Achtergronden
13-jarige jongen huurt Amstel Hotel af voor bar mitswa

Ongelofelijk. Een 13-jarige jongen huurde het gehele Amstel Hotel af om zijn bar mitswa te vieren. Binnen de Joodse gemeenschap wordt met de bar mitswa de spitituele volwassenheid gevierd, en meer dan eens wordt er dan groots uitgepakt. Toch zal niet iedereen het geld hebben om een dergelijk feest t...

Meer nieuws

Nieuwsbrief

Lees Nu
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2017 - Uitgeverij PS

Uitgave door: