Top-5 vakantietrends in 2013

3 januari 2013
Top-5 vakantietrends in 2013

De crisis heeft dit jaar nog z’n weerslag op het vakantiegedrag van Nederlanders, maar zorgt er wel voor dat inventieve reizen worden ondernomen. Er is behoefte aan verrijking en persoonlijke ervaring.
Dit signaleert Toeristisch PR- & Trendbureau Cherry Picker. Nederlanders gaan dit jaar op 'Expertcation' of 'Staycation', ze reizen 'Social' en 'Multigeneration' en als ze tot rust willen komen is er de trend 'Escape to nature'.

*1. Social Travel*
Social Travel wordt in 2013 de hoofdtrend binnen vakanties. Het sociale element van reizen staat hierbij centraal. Reizigers leggen via bemiddelingswebsites zoals AirBnB contact met de lokale bevolking. Social Travel haakt in op de behoefte van mensen aan een bijzondere persoonlijke vakantie, weg van het massatoerisme.

*2. Escape to nature*
Vakantie is net als sport en hobby’s een manier om te ontsnappen uit de dagelijkse realiteit van de crisis. Daar draait het om bij de trend Escape to nature. Want een andere omgeving doet de mens goed: de natuur met al haar rust en reinheid in het bijzonder.

*3. Multigeneration Travel*
Bij Multigeneration Travel draait het om vakanties met de hele familie: kleinkinderen, ouders en grootouders. Grootouders hebben tegenwoordig een goede gezondheid, zijn reislustig, hebben tijd en energie én betalen meestal de rekening van dergelijke vakanties.

*4. Expertcation*
Vakantiegangers hebben steeds meer de behoefte aan het gevoel nuttig bezig te zijn en zich persoonlijk te ontwikkelen. Wie tijdens zijn vakantie wat wil opsteken gaat tegenwoordig op Expertcation. Deze expert-vacations sluiten vaak aan bij persoonlijke passies en interesses.

*5. Staycation*
De trend van ‘thuisblijfvakantie’ werd in Amerika in het leven geroepen als voordelige vakantie tijdens de crisis, maar is inmiddels geëvolueerd tot meer dan dat. We hebben meer behoefte aan rust en bezinning: wie thuis vakantie viert heeft geen stress met inpakken, files of lange controles op de luchthaven. Ook groene vakantiegangers kiezen voor een Staycation dankzij het milieuvriendelijke aspect.

~Frank Lindner~

Overig nieuws