Column Sander Allegro: Mooi, mooier, mooist

14 februari 2007 | Sander Allegro

'Op 8 mei 2007 viert het eerste boutique designhotel van Nederland zijn tienjarig bestaan.' Met deze zin opent de uitnodigingskaart van een van mijn favoriete hotels: het aan de Amsterdamse Prinsengracht gelegen hotel Seven One Seven. Of het echt de allereerste was? Dat weet ik niet, maar dit hotel met acht bijzonder ingerichte suites en een zeer persoonlijke service is zeker de titel boutique designhotel waardig.

Boutiquehotel, designhotel of lifestylehotel; de termen worden vrolijk door elkaar gebruikt. Ik heb mij in 2002 ooit gewaagd aan een definitie van de term boetiekhotel: 'Het boetiekhotel is een niet al te groot hotel met modieuze kenmerken, vaak opererend in het luxe segment en zich onderscheidend met een gepersonaliseerde product-servicecombinatie.' Bij het opstellen van deze definitie leunde ik op Van Dale’s definitie van de term boetiek: 'Niet al te grote winkel voor modieuze dingen.'

In de Van Dale zoekt men ook vandaag nog tevergeefs naar definities van de bijzondere hotelsoorten die toch alweer vele jaren furore maken. Maar op internet is wel het nodige te vinden. In de online encyclopedie wikipedia wordt een boetiekhotel (in de Engelstalige versie) beschreven als een uit Noord-Amerika afkomstige aanduiding voor een intieme, doorgaans luxueuze en bijzondere hotelomgeving.

Boetiekhotels onderscheiden zich van grotere ketenhotels en motels door gepersonaliseerde accommodatie, service en faciliteiten. De markt voor boetiekhotels is de afgelopen jaren enorm gegroeid. Het concept heeft ook model gestaan voor nieuwe concepten van de grote ketens. Starwood was met de introductie van de W-hotels een van de eersten, maar inmiddels hebben alle grote, zichzelf respecterende ketens een boetiekconcept opgestart, waarbij hotels met 400-500 kamers geen uitzondering zijn. Kleinschaligheid lijkt dan ook niet langer meer een onderscheidend kenmerk voor deze bijzondere hotels.

De nieuwste ontwikkeling is de doorbraak van het boetiekconcept in gebieden waar tot voor kort nog weinig aandacht voor design te vinden was, maar waar traditionele bouw hoogtij vierde. Designhotels schieten uit de grond op de Afrikaanse Savanne, aan de Spaanse costa’s en langs Chileense bergmeren. Zelfs in Europese skigebieden, waar zij een welkom contrast vormen met door houtbetimmering, hertengeweien en in onbruik geraakte landbouwgereedschappen gedomineerde interieurs. Als het zo doorgaat, zal de traditionele hotelkamer met het bloembehang, het zie-je-niks-op-tapijt, de gewatteerde sprei en de draaiknoptelevisie over niet al te lange tijd geheel in de vergetelheid zijn geraakt. Wie nog ergens zo'n interieur heeft en gaat verbouwen, moet het opslaan. Over een jaar of wat wordt het weer helemaal hot…

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Twee keer per week alle hotelupdates

Overig nieuws

Coronacrisis
Inschrijftermijn Nationale Hennessy Gastvrijheidsprijs 2020 verlengd

De inschrijftermijn voor de 19e editie van de Nationale Hennessy Gastvrijheidsprijs voor de beste jonge gastvrouw of gastheer van Nederland is verlengd als gevolg van de corona-crisis. Kandidaten tussen de 20 en 26 jaar kunnen nu nog tot en met 30 juni 2020 inschrijven. De uitreiking van de National...

Independent Hotel Show afgelast en verplaatst naar 2021

De Independent Hotel Show is vanwege de aanhoudende coronapandemie afgelast, zo laat de organisatie weten. Ruim drie weken geleden werd het hotelevent in de Amsterdamse RAI al verplaatst van halverwege maart naar eind juni. Nu heeft de organisatie ook besloten om de uitegestelde Independent Hotel Sh...

Interview Coronacrisis
"De reddingsboeien zijn er wel, maar te weinig"

Bart Reints Bok is directeur/eigenaar van Charme Hotels, de hotelgroep die 26 hotels onder haar vleugels heeft. Hij houdt dagelijks de Nederlandse hotellerie op de hoogte van het reilen en zeilen in deze roerige tijden; iedere dag bellen we hem om de situatie te bespreken. In dit dertiende hoofdstuk...

Food Amsterdam
Paascreaties van Hotel Jakarta verkocht in Bakkerij Westers

Pastry chef Ramona Rütti van Hotel Jakarta Amsterdam maakt bijzondere paascreaties om te paastafel op te fleuren. Dit jaar zal de tafel voor minder mensen gedekt worden, maar daardoor is er des te meer aandacht voor wat er op tafel staat. Er zijn verschillende creaties te verkrijgen in Bakke...

Economie Coronacrisis
HorecaMonitor doet voorstel om horeca te behoeden voor faillissementen

HorecaMonitor roept KHN op om 'Den Haag' een serieus voorstel te doen. Een voorstel dat, wanneer het geaccepteerd wordt, horecaondernemers mogelijk behoedt voor faillissementen. Hieronder de brief: Beste heer, mevrouw, Ons bureau is sterk betrokken bij de begeleiding van vele horecakla...

Coronacrisis
Wapenen tegen de crisis: Kamerprijs dumpen is dom. Waarom doen we het dan steeds weer? (Deel 2)

Kamerprijs dumpen is dom. Waarom doen we het dan steeds weer? Volgens Arne Sorenson, CEO van Marriott, zijn de effecten van de coronacrisis op de korte termijn al groter dan die van 9/11 en de bankencrisis tezamen. Bezettingsgraden zijn gedaald tot 90% in de sterk getroffen gebieden en tot 75% in mi...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Twee keer per week alle hotelupdates

Lees Nu
Columns Sander Allegro
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: