Ewout Hoogendoorn: Is in Amerika alles groter en beter? 

1 oktober 2016 | Roy Spijker

In Amerika is alles veel groter. Na een vakantie in New England, een 'Indian Summer' door zes staten, heb ik geleerd dat die stelling vaak klopt, maar toch ook vaak niet. De afstanden zijn mega: je kunt uren op een snelweg rijden en met cruise control aan tussendoor een boek lezen. Dat is in het geval van New England niet slim, omdat je dan juist al je tijd wilt gebruiken om naar buiten te kijken naar de schitterende kleuren en natuur. Langs die route zijn ook verbazend veel kleine hotels, Inns, met bijzondere charme en door families gerunde hotels van 20 of 30 kamers. Ik wist niet dat zoiets een levensvatbaar concept zou kunnen zijn in de VS. Zowaar vaak een uitstekende keuken ook! Ook weer zoiets vreemds. Wanneer je in een meer stedelijke omgeving terechtkomt, krijg je namelijk weer het intens smerige voer dat bij Amerikanen hoort. Veel, vet en smakeloos. Als je niet uitdrukkelijk aangeeft dat je bij je ontbijt geen gebakken aardappels, uien en tomaten wilt, dan krijg je er een bord vol van. 

Tot mijn verbazing kwamen we op het eilandje Martha’s Vineyard de 'gingerbread houses' tegen. Nu hebben we op de Waddeneilanden ook heel kleine huisjes, maar dat lijken Amerikaanse kastelen vergeleken bij deze, bijna werkelijk uit gemberkoek opgetrokken, huisjes met dat verschil dat er daadwerkelijk mensen in wonen. Een heel dorp van die krengen, op zo’n poppenhuisschaal dat je er acuut claustrofobische visioenen van krijgt. Op geen enkele manier had ik me dergelijke kleine huizen voorgesteld in de VS. Dat leidt dan toch ook weer tot reflectie. Als 'gewone' Amerikanen naar Nederland en vooral Amsterdam komen, dan verbazen zij zich op hun beurt over het feit dat hier alles zo bijzonder kleinschalig is en vragen zich net zo hard af hoe wij in dat soort huisjes en grachtenpandjes kunnen wonen. 

Ook moet ik nog mijn verbazing kwijt over de hotels en de badkamers. Nieuw gebouwde, bijzonder luxe bedoelde hotelkamers, waar kennelijk volstrekt niet is nagedacht over geluidisolatie. De kieren bij de kamerdeur zijn zo groot dat je 's nachts eigenlijk zo'n ogenbedekker uit het vliegtuig voor wilt doen om een beetje te kunnen slapen. En waar wij allang zijn overgestapt op een luxe uitgevoerde douche, is het daar nog gewoon om in een veel te klein bad te staan douchen, met als klap op de vuurpijl het hier ook al vrijwel verbannen douchegordijn! Maar goed, de bezettingsgraden en kamerprijzen zijn daar toch al wel jaren hoger dan hier, dus wie doet het beter? 

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Twee keer per week alle hotelupdates

Overig nieuws

Economie Amsterdam Interview
Hoe komt Amsterdam uit de crisis? Reinier van Dantzig (D66) zoekt kwaliteitstoerist

Het contrast kán niet groter. Van een overvolle stad in 2019 naar een angstvallig stil Amsterdam in de zomer van 2020. Het massatoerisme verdween en de hotels in de hoofdstad blijven leeg. Terwijl het COVID-19 virus de hotellerie in zijn greep houdt, worden er plannen gesmeed om Amsterdam in ...

Economie Interview
Barbara Baarsma: "Amsterdamse hotels moeten serieus nadenken over transformatie"

Barbara Baarsma is econome en directievoorzitter van Rabobank Amsterdam. Bovendien is zij hoogleraar economie aan de Universiteit van Amsterdam. Naast haar werk bij de Rabobank is Barbara Baarsma hoogleraar toegepaste economie aan de Universiteit van Amsterdam. Ook is zij voorzitter van de Bankraad ...

Achtergronden
TheaterHotel De Oranjerie start met Dinner Theater Shows

Velen hebben het theater al te lange tijd moeten missen, maar daar komt verandering in! De Oranjerie gaat vanaf 2 oktober elk weekend een Dinner Theater Show organiseren. In een intieme setting op de bühne van de theaterzaal zorgt De Oranjerie voor een uniek en avondvullend programma. Terwij...

Interview Longread
Interview Pieter Elbers (KLM): "De fase direct na het vaccin is cruciaal"

Captain of industry Pieter Elbers (CEO KLM) en éminence grise Roberto Payer (Waldorf Astoria en Hilton Amsterdam) strijden tegen de gevolgen van de coronacrisis. Midden in die crisis ontmoeten ze elkaar in Amsterdam. De luchtvaart en de hotellerie wordt hard geraakt door de wereldwijde pandem...

Amsterdam Culinair
Taiko, in het Conservatorium Hotel, heropent en serveert Hiramasa Kingfish

Taiko, het bekroonde restaurant van Executive Chef Schilo van Coevorden, heropent op 30 september haar deuren voor hotelgasten en bezoekers. Na het succes van de Red King Crab, Wagyu, Wasabi en Soja menu’s, heeft het veelgeprezen modern-Aziatische restaurant van het Conservatorium hotel in Ams...

Internationaal Coronacrisis
Coronacrisis: 5 grootste hotelketens ter wereld verloren 25 miljard aan waarde

De uitbraak van het coronavirus heeft elke sector over de hele wereld getroffen, maar de hotelindustrie behoort tot de zwaarst getroffen sectoren. Hoewel de hotels verhoogde veiligheids- en hygiënemaatregelen hebben genomen, en voorzichtig zijn heropend voor het zomerse reisseizoen, kan het her...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Twee keer per week alle hotelupdates

Lees Nu
Wat vindt Sander Allegro ervan?
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: