Horeca verwacht sterke stijging omzet en winst voor 2017

13 december 2016 | Thijs Jacobs

De financiële gezondheid van de horeca is duidelijk verbeterd en de meeste bedrijven in de sector gaan uit van een sterke groei in 2017. Dit blijkt uit het nieuwe SRA-rapport ‘2017 in Zicht, de verwachtingen van Nederlandse ondernemingen’. Voor 2017 verwacht de branche een omzetgroei van 7,2% en een winststijging van 7,5%. Aan deze verwachting ligt een aantal positieve trends in de branche ten grondslag. In 2015 is de kredietwaardigheid verbeterd naar 71,5% en horecabedrijven hebben meer geïnvesteerd. Verder geeft de branche zelf aan dat de aantrekkende economie en het vermogen van henzelf om zich strategisch aan te passen, ook een positieve bijdrage zal leveren.

Investeringen nemen fors toe

De kredietwaardigheid in de sector is verbeterd van 67% in 2014 naar 71,5% in 2015. Dit wil zeggen dat 71,5% van de horecabedrijven vorig jaar aan de financiële verplichtingen kon voldoen en kredietwaardig was voor de banken. De branche blijft daarmee wel licht achter bij het mkb (van 69,4% naar 75,7%).

De verbeterende financiële gezondheid van de horeca komt ook terug in de investeringssaldi: bedrijven hebben meer geïnvesteerd en minder gedesinvesteerd. Het positieve investeringssaldo in de branche nam relatief erg sterk toe van 57,1% in 2014 naar 79,6% vorig jaar. Ter vergelijking: het mkb liet een stijging zien van 56,1% naar 64,9%. Horecaondernemers gaan er bovendien van uit dat de investeringen in 2017 nog verder zullen toenemen: met 4,8%, versus 3,2% voor het mkb. Gezien de verwachte lagere behoefte aan externe financiering (-1,2%) zullen de investeringen in de horeca waarschijnlijk vooral uit eigen middelen worden gedaan.

Forse stijging omzet en winst verwacht

De verbeterde financiële positie vertaalt zich in positieve verwachtingen voor zowel de omzet als de winst. Horecaondernemers rekenen voor 2017 op een omzetstijging van gemiddeld 7,2% (in lijn met het mkb als geheel) en een winstgroei van 7,5% (ten opzichte van +6,4% voor het mkb). Ondanks de aantrekkende werkgelegenheid verwacht de horeca niet dat de personeelskosten substantieel zullen toenemen: +0,4% versus +2,6% voor het mkb als geheel.

Sturen op financiën en aanpassingsvermogen

Horecaondernemers zien voor 2017 vooral mogelijkheden in een efficiëntere manier van werken (genoemd door 52,8%), gevolgd door de aantrekkende economie (32,1%). Daarnaast kijken ze sterk naar het eigen bedrijf: 30,2% noemt de financiële situatie van het bedrijf en het vermogen om zich strategisch aan te passen als groeimogelijkheden. Bedreigingen zijn er ook: interne processen (43,1%), overheidsmaatregelen (41,2%) en een tekort aan gekwalificeerd personeel (37,3%). 

Over het rapport

Het SRA-BiZ-rapport ‘2017 in Zicht, de verwachtingen van Nederlandse ondernemingen’, bevat de belangrijkste financiële kengetallen en verwachtingen van het Nederlandse mkb. Het rapport is gebaseerd op een grootschalige cijferanalyse uit de SRA-Benchmarkdatabase van 120.000 jaarrekeningen en op een recent onderzoek onder 757 ondernemers, de Mkb-branchescan.

Voor de branches automotive, bouw, detailhandel, horeca, industrie, juridische dienstverlening medische zorg en logistiek vindt u in dit rapport:

1. De verwachtingen van ondernemers voor 2017: financieel (omzet, kosten, winst), kansen en bedreigingen en kritische prestatie-indicatoren (KPI's).

2. De gezondheid per branche, vertaald in een brancherating.

3. De financiering per branche, van de behoefte tot investeringsgraad. Hoe hebben de investeringen zich in de afgelopen twee jaar ontwikkeld in de branches en hoe gaan deze zich het komende jaar ontwikkelen.

Voor meer informatie: www.sra.nl/biz/rapport-2017-in-zicht

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Twee keer per week alle hotelupdates

Overig nieuws

Weet jij alles over privacywetgeving binnen de hotellerie? Volg de training van de HM Academy

Het zorgvuldig omgaan met persoonlijke gegevens is tegenwoordig voor iedere branche van groot belang, ook voor de hotellerie. Specifiek voor de hotellerie draait veel om het bieden van een goede service aan je gasten, en hieronder valt ook het zorgvuldig omgaan met hun persoonlijke gegevens. Als ...

Hotel Opening
Fattal Hotel Group opent vier nieuwe hotels in Londen

Fattal Hotel Group heeft op 18 maart aangekondigd een huurovereenkomst voor langere tijd te hebben verkregen op vier Grange Hotels in Londen. Hierdoor treedt de groep toe tot de markt van centraal Londen. Het nieuws volgt na de recente acquisitie van het iconische Midland Hotel in Manchester; &eacut...

Achtergronden Internationaal
Hotelgasten werden in het geheim begluurd in dit hotel

Wel 1600 hotelgasten zijn begluurd door mensen die 45 dollar per maand betaalden om in realtime mee te kijken naar wat er op de bewuste hotelkamers van argeloze toeristen in Zuid-Korea gebeurde. In stopcontacten De camera's waren in het geheim geplaatst in de hotelkamers van het hotel. Ze ...

Interview Longread
Ilja Leonard Pfeijffer: "Airbnb moet verboden worden, in de hotellerie schuilt de oplossing"

Ilja Leonard Pfeijffer is de auteur van de besteller-roman ‘Grand Hotel Europa’. Begin deze week werd bekend dat de naam van de schrijver prijkt op de shortlist van de Libris Literatuur Prijs 2019. Dit is de meest belangrijke prijs voor een Nederlandse literaire roman en de winnaar ontva...

Chefs F&B
Roel Oostrum nieuwe executive chef van Blooming in Bergen

Het zaadje werd geplant toen hij als souschef de keuken van Blooming betrad. Nu, jaren later, bloeit er iets heel moois. Vanaf heden is Roel Oostrum de nieuwe executive chef van Blooming in Bergen. Blooming bestaat uit drie unieke locaties: Blooming hotel, Landgoed Het Hof en strandpaviljoen Bloomin...

Hotelbouwplannen
Nog nooit zoveel hotelkamers verbouwd of gebouwd

Nog nooit zijn er zoveel kamers gesignaleerd die verbouwd of gerealiseerd worden binnen de hotellerie. 2018 bijkt het jaar van de grote hotelbouwplannen, zo blijkt uit een inventarisatie van Hotelbouwplannen. In onderstaande afbeeldingen zie je de trends en statistieken. Hotelbouwplannen heeft al...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Twee keer per week alle hotelupdates

Lees Nu
Columns Sander Allegro
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2019 - Uitgeverij PS

Uitgave door: