Dossier : Hotel & Personeel

2 mei 2019 Wet- en regelgeving Columns Hotel & Personeel
Hotelpersoneel ontslaan, kan dat zomaar?

Veel personeelsleden werken prima, zij zijn gedreven en loyaal. Toch is er ook een groep die het niet zo nauw neemt met instructies van de werkgever om op tijd te komen, zich te houden aan hygiënevoorschriften of conflicten lijken op te zoeken met collega’s of leidinggevenden. Kortom, een...

20 november 2018 Wet- en regelgeving Columns Hotel & Personeel
Roken op het werk

Lange tijd was het heel gewoon dat niet alleen gasten in een café rookten, maar ook dat de barman een sigaretje opstak terwijl hij zijn gasten van een drankje voorzag. Dat beeld is veranderd. Wat zijn ook alweer de regels omtrent roken op of rondom het werk? De werkgever heeft de wette...

19 oktober 2018 Wet- en regelgeving Columns Hotel & Personeel
De oplossingen voor lastige medewerkers

Met regelmaat krijg ik een vraag van een werkgever wat hij kan doen met een medewerker als er iets niet meer lekker loopt in de arbeidsrelatie. Dat kan van alles zijn: de werknemer gaat zijn eigen gang, trekt zich weinig van werkafspraken of collega’s aan, maakt fouten, meldt zich te pas en te...

20 juni 2018 Wet- en regelgeving Columns Hotel & Personeel
Fooien: dit zijn de regels

In de horeca zijn fooien een gebruikelijk fenomeen. Stond er voorheen een fooienpot zichtbaar op een centrale plek, bijvoorbeeld receptie of bar, tegenwoordig worden fooien vaak via de bankpas/creditcard gedaan. De geschiedenis van fooien gaat ver terug. Niettemin is de term 'fooi' in de ...

20 juni 2018 Wet- en regelgeving Ondernemen Longread
(On)gerechtvaardigd vertrouwen in de overheid

Eric de Vries ziet het helemaal zitten. Er staat een leuk pandje te huur aan een sfeervol plein met mooie oude bomen. Ideaal voor een café met een leuk terras erbij op het plein. Eric heeft kort daarvoor alle benodigde horecapapieren gehaald. Hij is verstandig en gaat eerst bij de gemeente in...

23 mei 2018 Columns Starten in de horeca Ondernemen Hotel & Personeel
Functioneren en disfunctioneren: wat kan en moet een werkgever?

Elke werkgever kampt vroeg of laat met een medewerker die het in het functioneren laat afweten. Van een werkgever wordt verwacht een gedegen verbeterplan op te stellen en met de medewerker te doorlopen. Een verbeterplan kent duidelijke doelen, een reële termijn waarbinnen de doelen moeten zijn ...

18 april 2018
HM-Academy organiseert een EXTRA AVG-training op 1 mei

De eerste AVG-training van hét kennisplatform binnen de horeca, HM-Academy, was een regelrecht succes. Alle deelnemers gingen met een voldaan gevoel huiswaarts. Wetende wat de AVG van hun hotel vraagt. Voor degene die het niet meegemaakt hebben, wees niet getreurd; op 1 mei aanstaande is er i...

18 april 2018 Columns Starten in de horeca Ondernemen Hotel & Personeel
Rijden onder invloed met bedrijfsauto. Ontslag?

Niet alleen gasten gaan na het nuttigen van alcohol achter het stuur zitten, ook medewerkers uit de horeca maken zich daar weleens schuldig aan. De gevaren zijn bekend, alcohol en verkeer horen niet samen. Een ongeluk zit in een klein hoekje, of in dit geval, op een parkeerterrein. Een chef-kok u...

30 maart 2018
HM Academy: hét kennisinstituut voor de horeca

HM Academy is onderdeel van het horecakennisplatform van Uitgeverij PS: bv. HM Academy ontwikkelt praktijkgerichte trainingen op maat voor ondernemers, managers en medewerkers binnen de sectoren hotellerie, restaurant, café, lunchroom, bed & breakfast en fastservice. HM Academy biedt geri...

14 maart 2018 Columns Starten in de horeca Ondernemen Hotel & Personeel
Drugsgebruik tijdens bedrijfsuitje: welke arbeidsrechtelijke sancties zijn er?

Een Chef Bediening op een (hotel)schip had drugs gebruikt tijdens een bedrijfsuitje. Zijn werkgever was daarvan niet gediend en plaatste deze werknemer in een lagere functie, met een daarbij behorend lager salaris. Deze degradatie en salarisverlaging hielden bij de rechter stand. Het stond vast dat ...

23 februari 2018 Columns Starten in de horeca Ondernemen Hotel & Personeel
Hoe ga je om met drugs op de werkvloer?

Alcohol en inmiddels ook drugs komen frequent voor binnen de horeca. Niet alleen gasten nuttigen het een en ander, personeelsleden soms net zo. Een aantal jaren geleden was er een serveerster, werkzaam in een hotel op Aruba, die in haar vrije tijd cocaïne had genuttigd. De dag erop moest zij ee...

17 oktober 2017
Rutte III over payroll in de horeca

In de horeca wordt veel gewerkt met payrolling. Het is dus goed mogelijk dat u dat als horecaondernemer ook doet. Payrolling neemt u veel werk uit handen en biedt flexibiliteit als het gaat om inzet van personeel. Dat is heel praktisch in een arbeidsintensieve branche waarin veel gebruik wordt gemaa...

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Twee keer per week alle hotelupdates

Lees Nu
Columns Sander Allegro
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2019 - Uitgeverij PS

Uitgave door: