Naar jaarlijkse gewoonte werd in het MECC te Maastricht het nieuwe palmares van de Gids bekendgemaakt. Twee restaurants werden onderscheiden met twee Michelinsterren, vijf zaken kregen voor het eerst een Ster en de Groene Ster zet twee nieuwe inspirerende restaurants in de kijker.
Jonnie Boer geëerd met Mentorship Award. Librije ontvangt opnieuw drie Michelinsterren.
2 nieuwe Groene sterren
Tijdens de uitreiking van 2025 zijn twee restaurants met een Groene ster bekroond. Dit zijn restaurant Konijnenvoer (chef: Demain Parasmo) en restaurant Tres (chef: Michael van der Kroft).
Awards
"Een etentje in een restaurant dat bekroond wordt door de Gids is een ervaring. Aan de hand van Awards zetten we graag vakmensen in de picture die hun talent inzetten om onvergetelijke herinneringen te creëren. Sandra en Michelle Van de Bunt van restaurant De Leuf in Ubachsberg krijgen dit jaar onze Service Award. Dochter en moeder zijn de gezichten van een innemend familieverhaal en nemen die rol met veel passie op. Hun high-end bediening, maar bovenal hun natuurlijke charme draagt bij aan de bijzondere ervaring die De Leuf weet te bieden."
"Bij WY. in Maastricht staat met Ylja Berends de winnaar van onze Sommelier Award in de zaal. De manier waarop zij de juiste accenten uit een gerecht kiest en die een extra push geeft met de juiste wijn, is indrukwekkend. Dit is een sommelier met flair die aantoont hoe het glas een gerecht kan optillen."
"Voor onze Jonge Chef Award trekken we naar Aalten, waar Bram Stoverink van Olde Marckt wordt onderscheiden met een Michelinster. Deze jonge chef gaat met evenveel gevoel de intensiteit van een rijk stukje wild benadrukken als dat hij langoustine laat swingen in een levendige bereiding. Hij laat pure smaken zonder liflafjes overwinnen, en dat smaakt steeds naar meer."
"Jonnie Boer werd met De Librije meer dan twintig jaar onderscheiden met drie sterren. Een prestatie die steunde op zijn innige band met de Nederlandse terroir, creativiteit en een diepe smakenkennis. Hij aarzelde niet om zijn kennis en passie te delen met zijn chefs. Jonnie Boer was met zijn talent en persoonlijkheid een voorbeeld voor zijn collega’s. Een inspiratiebron, vandaag nog steeds. Daarom kennen we hem postuum en met een krop in de keel de Mentorship Award toe."
Deze 5 restaurants worden bekroond met één ster
De gids telt in de selectie van 2025 vijf nieuwe restaurants met een ster:
- Olde Marckt (Aalten) - Bram Stoverink
- Choux (Amsterdam) - Merijn van Berlo
- Cue (Amsterdam) - George Kataras
- Novaela (Delft) - Daniel Duijster Gomero
- Restaurant Calva (Nootdorp) - Tom Beckers
Deze 2 restaurants worden bekroond met twee sterren
De gids telt in de selectie van 2025 twee nieuwe restaurants met twee sterren:
We komen twee oude bekenden tegen bij de nieuwkomers die worden onderscheiden met twee Sterren. Soenil Bahadoer heeft met de mix van zijn Surinaams-Hindoestaanse roots en een Franse basis jarenlang een zeer eigen stijl ontwikkeld bij De Lindehof. Vandaag zet hij zijn bijzondere verhaal verder bij GEM. by Soenil Bahadoer in Gemert, een magnifiek kasteel waar de populaire chef nog dieper kan ingaan op zijn visie. Hij laat topproducten als Europese kreeft en groenten uit eigen moestuin schitteren in een exotische wervelwind van diepe smaken.
Ook Guido Braeken is geen onbekende. De chef verbaasde ons eerder al bij Julemont en heeft vandaag onderdak gevonden bij luxehotel Van Oys in Eijsden. Bij Create by Guido Braeken blijft hij trouw aan zichzelf. Minutieus, steunend op producten van verbluffende kwaliteit, klassieke finesse en exotische schwung. Deze meester sauzenmaker brengt het bord telkens weer tot leven. Create is het soort zaak waar elk detail klopt, naar het beeld van het bijzondere hotel waartoe het behoort. Een uitzonderlijke keuken, de omweg waard! De Michelingids 2025 Nederland telt in totaal 20 restaurants met twee Michelinsterren.
Librije ontvangt opnieuw ***-sterren
Het plotse afscheid van Jonnie Boer heeft een schokgolf veroorzaakt bij culinair Nederland. Ook onze inspecteurs zijn nog steeds onder de indruk. Deze charismatische ambachtsman heeft de evolutie van onze keuken getekend. Vandaag zetten de familie Boer en chef Nelson Tanate zijn nalatenschap met veel passie verder. Fijnproevers krijgen bij De Librije nog steeds een persoonlijke ode aan het Nederlandse terroir voorgeschoteld, innemend en creatief. Een échte totaalbeleving die een reis op zich waard is. De Librije behoudt dan ook dit jaar zijn drie Michelinsterren.
9 nieuwe restaurants behalen een Bib Gourmand
“Restaurants met een Bib Gourmand hebben een eigen filosofie", vertelt de selectiedirecteur van de Michelingids Nederland. “Een filosofie die je niet in één zin kan samenvatten. Het gaat om generositeit, de wil om gasten te plezieren met écht lekker eten en de oprechte inzet om kwaliteit te bieden voor toegankelijke prijzen. Dat laatste is een uitdaging, dat weten we maar al te goed. Daarom neem ik mijn hoed af voor de negen nieuwkomers en alle restaurants die tot de nieuwe Bib Gourmand selectie behoren.”
- Café Sjiek (Maastricht)
- Prix de Rome (Maastricht)
- Reua Thai (Nuth)
- NEV (Eindhoven)
- Avenue43 (Oss)
- Petite (Sint-Oedenrode)
- Karel V (Goes)
- Café de Gaper (Leiden)
- Bistro De Ertepeller (Papendrecht)
Blijf op de hoogte!
Wil jij op de hoogte gehouden worden van het laatste restaurantnieuws en twee keer per week de digitale nieuwsbrief van De RestaurantKrant ontvangen? Schrijf je dan hier in voor de nieuwsbrief.