Column Ewout Hoogendoorn: Geld voor groen hotelvastgoed

Auteur: ewout hoogendoorn
Columns Ewout Hoogendoorn 12 maart 2024
Column Ewout Hoogendoorn: Geld voor groen hotelvastgoed

Hotel Asset management was het thema van de door de Plantijn Hogeschool in Antwerpen georganiseerde middag. Mijn verhaal daar was relatief eenvoudig: Asset management kan zo’n beetje alles omvatten wat met het ontwikkelen van, investeren in, runnen, up- of downgraden van hotels te maken heeft.

En dat is eigenlijk wel heel veel vond ik, en vond een aantal andere sprekers. En we vonden hotels heel belangrijk en gunstig om in te investeren. Totdat de spreker van de Belfius bank het gezelschap tot de orde riep en haarfijn uitlegde dat ondanks al het lawaai dat wij er graag over willen maken, de hotelsector niet meer dan zo’n 5 procent van alle investeringen in commercieel vastgoed uitmaakt. Peanuts dus. Banken roepen graag dat ze willen financieren, maar hij gaf aan hoe het werkelijk ging. De uiteindelijke beslissers binnen de bank hebben hun sporen verdiend in alle segmenten van het commercieel vastgoed, maar hebben doorgaans in het verleden wel een keer een zeperd opgelopen. En doorgaans was dat dan met een hotel. Analisten en bankmedewerkers vertellen vaak wat een stabiele asset class hotels vormen. Om dan vervolgens van het credit committee te horen te krijgen dat deze aanvraag nou net niet gaat worden gefinancierd. Rara hoe kan dat? Hotels zijn exploitatiegebonden vastgoed en inderdaad maar een klein segment in het vastgoed. En er is er veel minder referentiemateriaal dan voor ander commercieel vastgoed, dus is er ook altijd wel een – lastig te weerleggen – argument te bedenken waardoor een hoteldeal te risicovol kan worden bevonden.

Toch is er één argument waar zelfs de meest notoire neezeggers in de top van de bank niet omheen kunnen of willen. Dat is groen. Als je kunt laten zien dat het hotel vergroent, verduurzaamt, werkt aan nul op de meter et cetera, dan krijg je bij alle banken op dit moment veel gedaan. Het gaat eigenlijk al zover dat je domweg gewoon geen lening krijgt als je er niets aan doet. Alleen als je serieus tijd en aandacht besteedt aan het verduurzamen van je ontwerp of van je bestaande hotel heb je een kans. Het mooie is dat juist bij hotels nog veel te halen is, omdat hotels doorgaans flink achterlopen op nieuwe ontwikkelingen. Dus hoteliers en eigenaars van hotels, niet geaarzeld en laat snel een ESG-analyse maken en handel daarnaar om financiering rond te krijgen.  Is dat eerlijk? Daar ga ik niet over, het is een gegeven en nog goed voor het milieu ook.

Meer Hoogendoorn?

Meer lezen van Ewout Hoogendoorn? Al zijn columns zijn hier verzameld.

Blijf op de hoogte!

Twee keer per week het actuele en relevante hotelnieuws in je mailbox? Schrijf je hier in voor onze digitale nieuwsbrief en blijf op de hoogte.

Overig nieuws