Zo genereer je meer directe boekingen

28 april 2017 | Roy Spijker

Hoteliers zijn mensen die van gastvrijheid hun beroep hebben gemaakt. Dan zou je denken dat diezelfde hotelier zijn gasten goed kent, maar het tegendeel blijkt waar, aldus Stef Leliveld van iConneqt. "De meeste hotels kennen hun gasten niet, en zeker niet wanneer ze boeken via een OTA."

DOWNLOAD GRATIS DE NIEUWSTE EDITIE VAN HOSPITALITY MANAGEMENT

We zitten aan tafel met Stef en zijn collega, Anouk Zwart. Beiden zijn ze gespecialiseerd in 'marketing automatisering’. We hebben het dan specifiek  over CRM/relatiebeheer in combinatie met e-mailmarketing en de interactie met de klant op de website van het hotel, met als doel de gast digitaal te verleiden. 

Anouk: "Hoteliers zijn in de praktijk steeds meer een marketeer dan een gastheer of -vrouw. Het is dan ook opmerkelijk dat er op hotelscholen zo weinig wordt onderwezen in manieren om je gast digitaal aan je te binden."

Succesvol mailen
Dat je als hotelier niet weet wie er precies boekt via een OTA, is evident. Dat boekingen via het eigen kanaal niet worden omgezet in een succesvolle campagne gericht op herhaalbezoek, baart echter wel zorgen. Dat vindt ook Stef. 

"Wanneer je de gegevens van een gast hebt, kun je ze inzetten voor pre- of post-stay e-mails. Als het goed is, weet je alles van een klant; wanneer hij of zij is geweest, wat de klantwaarde is, wat de voorkeuren zijn, of het een familie met kinderen is… Gebaseerd op dit soort gegevens kun je een gerichte aanbieding doen. Een andere functionaliteit die we bieden, is het bijhouden van het succes van je e-mailcampagne op basis van de temperatuur. Een aanbieding voor een verblijf in een strandhotel kun je beter doen bij goed weer, zo blijkt uit onze statistieken."

Koppeling met channel manager
iConneqt voorziet in een koppeling met Amadeus; zodoende kun je de eigen database verrijken en gebruiken bij de campagnes. "E-mail is nog steeds het belangrijkste kanaal”, vertelt Anouk. “Dit komt met name door de smartphone. Social media is leuk, maar na hun negentiende haken veel jongeren af en op social media worden advertenties bovendien niet gewaardeerd door de gebruikers. Social media is persoonlijk, van jezelf..."

"Omdat we kunnen koppelen met Amadeus, kun je gerichte aanbiedingen doen op basis van de verzamelde gegevens in de iConneqt CRM-database. De kans op succes wordt groter. Daarnaast hebben we tools beschikbaar die je in de website kunt integreren. Denk daarbij aan een tool die je kunt inzetten om de bezoeker te motiveren om zijn e-mailadres achter te laten. Dat kan met bijvoorbeeld een pop-up of een winactie. Eigenlijk moet je als hotelier zoveel mogelijk data verzamelen en diezelfde data vervolgens inzetten om relevante aanbiedingen te doen. Dat is de sleutel tot succes."

Mailen werkt nog steeds
Dat mailen zijn beste tijd heeft gehad, spreekt Stef stellig tegen: "Kijk maar eens naar de OTA’s, die mailen zich suf. Het werkt gewoon. We werken ook voor een partij als Fletcher en die zijn zeer succesvol op het gebied van ‘digitaal verleiden’, zoals wij het noemen. We zien wel dat de hotellerie, en ook de grote ketens, nu pas hun digitale marketingkanalen op orde krijgen." 

"Accor is pas een paar jaar geleden behoorlijk gaan investeren in professionele e-commerce, dat is rijkelijk laat. In Azië staat het nog helemaal in de kinderschoenen. Hoe dat komt? Hoteliers zijn van oorsprong dienstverlenend ingesteld, maar de nieuwe realiteit vraagt om een digitale benadering. Dat besef begint nu wel te komen."

Leer de gast beter kennen
Werk aan de winkel voor de hotellerie. Termen als ‘klantwaarde’, ‘pre- en post-arrival mails’ en ‘digital marketing’ zouden, zeker als het aan Stef en Anouk ligt, de basis moeten zijn voor een succesvolle hotelcampagne. Relevant mailen, dat is de key. En daarvoor moet je je gast echt wel kennen; beter nog dan nu vaak het geval is. 

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Twee keer per week alle hotelupdates

Overig nieuws

Opening Den Haag
Park Centraal opent in cultureel centrum van Den Haag

Hospitalitygroep Sircle Collection heeft het 160 jaar oude pand van Park Hotel Den Haag, voorzien van een grondige restyling waarmee het interieur en de identiteit opnieuw zijn vormgegeven tot Park Centraal Den Haag. De renovatie en rebranding van het hotel brengen het culturele erfgoed en bewaarde ...

Columns
Column Jantiene Berg: Mijn hele hebben en houwen op tafel

Het is nu vijf maanden geleden dat mijn compagnon en ik de sleutel van ons urban boutique hotel in Rotterdam inleverden bij de curator. Per direct geen zeggenschap meer, maar nog wel een hoop verplichtingen richting de curator. Een eenzaam proces zonder echt afscheid van je gasten en medewerkers te ...

Achtergronden Coronacrisis
Horecaondernemers krijgen eenmalig gemiddeld 2500 euro overheidssteun

De horecabedrijven die vanwege de coronacrisis gesloten zijn, kunnen een eenmalige uitkering van gemiddeld 2500 euro tegemoetzien. Het bedrag is afhankelijk van het geleden omzetverlies, dus een gemiddelde. Dit meldt de NOS op basis van verklaringen van Haagse ingewijden. De maatregel zal deel uitma ...

Wet- en regelgeving Coronacrisis
Ook in hotels geen alcohol meer na 20.00 uur

In bars en restaurants van hotels mag vanaf vanavond 20.00 uur geen alcohol meer worden geserveerd. Ook niet via roomservice. Hiermee trekt het kabinet de lijn met het verbod op de verkoop van alcohol in winkels tussen 20.00 en 07.00 uur door. In winkels is dat sinds vorige week woensdag niet meer t ...

Wet- en regelgeving KHN
KHN: Alcoholklok hotels wederom toppunt van symboolpolitiek

KHN heeft vol onbegrip kennis genomen van het kabinetsbesluit om vanaf vrijdagavond 23 oktober een alcoholklok voor hotels in te voeren. Volgens dit besluit mag er vanaf vanavond in hotels na 20:00 uur ook geen alcohol meer worden geschonken of genuttigd in publieke ruimten zoals in het restaurant o ...

Interview Longread
Martin Lindelauf met pensioen: een interview in 41 vragen, deel 4

Na 41 dienstjaren houdt Martin Lindelauf (61) het voor gezien. Hij laat de hotellerie achter zich. In 41 vragen portretteert Hospitality Management de gedreven hotelier. Dit is deel 4 uit de reeks, die uit vier delen bestaat. Let je extra op de kwaliteit van de bouw van een hotel? ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Twee keer per week alle hotelupdates

Lees Nu
Wat vindt Sander Allegro ervan?
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: