Interview Erwin Storm, Nederlands Kampioenschap Biertappen: waar let de jury op?

4 januari 2017 | Jorien Slager

Op het Nederlands Kampioenschap Biertappen willen barmannen en barvrouwen uit het hele land laten zien dat zij het beste biertje tappen. De afgelopen maanden vond er een aantal tapwedstrijden plaats en de winnaars daarvan strijden 11 januari tegen elkaar op de Horecava. Een professionele vakjury beoordeelt het ambacht van voorbereiden, tappen, presenteren en serveren. Erwin Storm is juryvoorzitter en legt uit waar hij op gaat letten. “Het biertje moet in elk geval met een lach geserveerd worden.”

Voor het tappen

Maar dat is niet het enige. “Er zijn ongeveer 35 onderdelen waarop we letten”, vertelt Erwin. “Voordat deelnemers beginnen te tappen, moeten ze zich aan een aantal protocollen houden. Zoals het dienblad schoonmaken, het juiste aantal viltjes klaarleggen, glazen controleren op breuken en deze daarna op de juiste manier spoelen.”

Tappen

“De glazen die als eerste gespoeld zijn, moeten ook als eerste gebruikt worden. Deelnemers moeten het glas tijdens het tappen onder een schuine hoek vol laten lopen. Daarbij mag de kraan het bier en het glas niet raken. De kraan moet daarna precies op het juiste moment dicht en het bier moet worden afgeschuimd met een hoek van 25 graden.”

Serveren

Daarna moeten deelnemers het bier serveren met het logo naar de jury toe, uiteraard met een glimlach. Het draait allemaal om gastvrijheid. De jury beoordeelt of de schuimkraag in orde is en of de biertjes gelijk getapt zijn. En dat komt best precies. “Je moet er in principe een liniaal langs kunnen leggen. We hebben eigen wedstrijdglazen met een maatstreepje om te checken of ze de juiste hoogte hebben.”

Niveau

“We zien dat mensen die mee hebben gedaan aan een tapwedstrijd fanatiek worden. Ze willen het jaar erop weer meedoen en dan beter zijn dan vorig jaar. Veel van hen gaan oefenen bij het bedrijf waar ze werken om de puntjes op de i te zetten. Zo’n wedstrijd brengt toch spanning mee en dat zorgt voor fouten. De laatste jaren zien we het niveau omhoog gaan.”

Tip van de jury

“Heel veel mensen kunnen een mooi biertje tappen, maar het gaat ook om het juist uitvoeren van de protocollen. Het zijn de kleine dingen waardoor je het verschil kunt maken in zo’n wedstrijd. In de voorrondes konden deelnemers 90 punten halen. Van de 50 punten die ze aan de bar konden verkrijgen, waren er 30 voor het juist uitvoeren van de protocollen. Daarnaast is het belangrijk om te onthouden dat we op tijd werken. Als mensen even goed zijn, wint degene met de snelste tijd.”

Veel gemaakte fouten

Er is volgens Erwin nog veel winst te behalen als om het tappen van een goed biertje gaat. “Iets dat vaak fout gaat, is het afschuimen. Soms wordt er twee keer afgeschuimd, omdat barmedewerkers de bolling van het biertje af willen hebben. Daarnaast worden glazen niet altijd goed gespoeld.”

Horeca

“In een aantal horecazaken kan het tappen gewoon beter. Het Nederlands Kampioenschap Biertappen moet daaraan bijdragen. Bierbrouwers hebben een mooi product afgeleverd dat we goed moeten behandelen en op de juiste manier moeten serveren. Een biertje in de horeca is vaak niet goedkoop, daarom moet het gewoon goed zijn.”

Overig nieuws

Awards Best Western
Best Western deelt awards uit 

Best Western Plus Orange Hôtel in La Louvière (België) en Kasteel de Vanenburg – BW Premier Collection in Putten (Nederland) hebben de Best Western Quality Awards in ontvangst mogen nemen tijdens de jaarlijkse Best Western Hoteliers Meeting. Jaarlijks worden alle Best West...

Booking.com OTA's Internationaal
Blokkade voor Booking.com in Turkije

Booking.com is in Turkije geblokkeerd. In 2015 werd het bedrijf aangeklaagd door Turkse reisorganisaties vanwege oneerlijke concurrentie. De Turkse rechtbank stelde de organisaties in het gelijk, waardoor het bedrijf zijn online activiteiten in Turkije nu voor onbepaalde tijd moet staken. Booking...

Hotel
10 tips om gezonder te vergaderen

In hotels wordt veel vergaderd en de kwaliteit van de omgeving en de F&B dragen bij aan een goede meeting. 'Healthy Meetings' zijn dé trend. Hoe je dat aanpakt? Dit zijn 10 tips om ook in 2017 gezond te blijven vergaderen. 1. Brainfood, brandstof voor je brein De naam zegt h...

Achtergronden Interieur
Controle binnenklimaatsystemen bespaart horeca veel geld

Momenteel worden de controles op de regelgeving omtrent de EPBD (Energy Performance of Buildings Directive) door Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied sterk geïntensiveerd. De regelgeving voor eigenaren en beheerders van gebouwen met een opgeteld koelvermogen van 12KW of meer worden met name in ...

Economie Internationaal
Dusit International gaat naar Japan

Dusit International heeft aangekondigd een joint venture aan te gaan met het Japanse bedrijf Colours International onder de naam Dusit Colours. Op deze wijze hoopt het Thaise bedrijf ook in Japan voet aan wal te krijgen. Als onderdeel van de overeenkomst zullen beide bedrijven samen werken om een fr...

Advertorial
Advertorial: Tijdloos douchedesign, veel comfort en lage schoonmaakkosten

Ook maatwerk en ideaal voor renovatie Een scheve ruimte, een schuin dak of uitsparing? Voor elke badkamer heeft HÜPPE een oplossing, standaard of maatwerk. Ook voor oudere badkamers met ongelijke wanden levert het bedrijf passende muurprofielen. Die compenseren op elegante wijze de oneffenheden ...

Meer nieuws

Nieuwsbrief

Lees Nu
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2017 - Uitgeverij PS

Uitgave door: