Amsterdam beperkt aantal nieuwe hotels

18 maart 2016
Amsterdam beperkt aantal nieuwe hotels

De gemeente Amsterdam zet een rem op de groei van het aantal hotels, omdat het volgens het stadsbestuur op sommige plaatsen te druk is.
Alleen bij uitzondering mogen ondernemers nog een nieuw hotel openen. Dat kan bijvoorbeeld als buurtbewoners zijn geraadpleegd en als er een plan ligt op het gebied van sociaal ondernemen.

*Meer grip op Airbnb*
Tegelijkertijd wil Amsterdam meer grip krijgen op de verhuur van woningen aan toeristen via websites als Airbnb, Wimdu en Booking. Uit de laatste cijfers blijkt dat 7 procent van het totaal aantal overnachtingen plaatsvindt in woningen, terwijl er ook een grote krapte is op de woningmarkt. Alleen al via Airbnb worden in Amsterdam meer dan 10.000 woningen aangeboden.

*Kortere verhuurperiode*
De hoofdstad gaat bekijken of de huidige toegestane termijn van zestig dagen vakantieverhuur per jaar ingekort kan worden. Ook gaat de gemeente onderzoeken of er een verplichte gastenregistratie kan komen voor aanbieders van woningen aan toeristen.

*Digitale controle*
De stad steekt extra energie in de handhaving van de toeristische verhuur van woningen, waarbij ambtenaren door middel van 'digitaal rechercheren' nauwkeurig websites afspeuren. Amsterdammers kunnen klachten melden via een hotline en de gemeente gaat bij het Rijk pleiten voor een landelijk meldingssysteem.

*Amsterdamse hotelmarkt*
Op de hotelmarkt mogen ondernemers lopende projecten afronden. Dat betekent dat er de komende jaren nog zo'n honderd hotels bijkomen in Amsterdam, waarvan 25 in de binnenstad. Deze hotelplannen zijn al jaren geleden goedgekeurd en soms duurt het wel acht tot tien jaar voordat een project is voltooid. Volgens cijfers van het CBS waren er in november 429 hotels in de hoofdstad.

*Te druk?*
Het aantal bezoekers aan Amsterdam zal de komende jaren alleen maar toenemen, verwacht de gemeente. Toerisme draagt bij aan de economie en werkgelegenheid, maar tast ook de 'balans tussen bezoekers en bewoners' aan. In delen van de stad leidt deze drukte tot overlast en hinder. Burgemeester Eberhard van der Laan zei vorige maand al dat toeristen wat hem betreft vaker in steden als Rotterdam mogen slapen.

~Christel Tuin~

Overig nieuws