Belangrijkste punten Drank- en Horecawet

15 januari 2013 |
Belangrijkste punten Drank- en Horecawet

Sinds de jaarwisseling is de nieuwe Drank- en Horecawet een feit. Koninklijke Horeca Nederland zette de belangrijkste veranderingen voor de sector op een rij. Over veranderend toezicht en hogere boetes.

Nieuwe besluiten
• Jongeren onder de 16 jaar die alcohol bij zich hebben op straat of in de kroeg worden strafbaar.
• Het toezicht op de DHW verschuift van het rijk naar de gemeenten. In plaats van de VWA worden gemeenten verantwoordelijk voor de handhaving van de DHW. De burgemeester krijgt de bevoegdheid om boa's (bijzondere opsporingsambtenaren) aan te wijzen die bevoegd zijn om binnen de gemeente te controleren en te handhaven op de wet.
• Leidinggevenden komen niet langer op de vergunning, maar op een aanhangsel bij de vergunning. Op een vergunning staat straks het pand en de vergunninghouder. Dus niet telkens een nieuwe vergunning als er een nieuwe bedrijfsleider wordt aangenomen. Een nieuwe leidinggevende kan na melding gelijk als zodanig aan de slag.
• Gemeenten krijgen een verplichting om in een verordening de regels voor paracommerciële instellingen vast te leggen.
• Door een nieuwe bevoegdheid in de wet kan een gemeente prijsacties, in de vorm van happy hours of stuntprijzen, in een verordening aan banden leggen. Verder kan een gemeente leeftijden voortaan koppelen aan de openingstijden van een horecabedrijf. De toegangsleeftijd kan ook gekoppeld worden aan een bepaald tijdblok. Dit betekent dan in de praktijk dat er dan aan de deur moet worden gecontroleerd op leeftijd.

Veranderingen bestaande besluiten
Naast deze belangrijke wijzigingen is een aantal zaken door de minister van VWS uitgewerkt in zogenaamde besluiten. De belangrijkste veranderingen in besluiten:

• De bestuurlijke boetes voor overtreding worden per 1 januari 2013 fors verhoogd. Bijvoorbeeld als een ondernemer met een horecabedrijf met minder dan 50 werknemers niet voldoet aan de verplichting om de leeftijd te checken, ontvangt hij een boete van € 1360. Voorheen was dat € 900. De boete voor het exploiteren van een horecabedrijf wanneer de vergunning nog niet is verleend, bedraagt € 680 in plaats van € 450. Op het exploiteren terwijl helemaal geen vergunning is aangevraagd of wanneer deze is geweigerd, staat een boete van € 1360.
• In het besluit 'Eisen zedelijk gedrag DHW' is onder meer bepaald dat een leidinggevende in de laatste vijf jaar niet veroordeeld mag zijn voor in het besluit genoemde overtredingen. In een nieuw artikel 6 is bepaald dat voor die periode van vijf jaar niet de periode meegeteld wordt dat de betrokkene een onvoorwaardelijke vrijheidsstraf heeft uitgezeten.
• In het besluit 'Eisen inrichtingen DHW' is nu de bepaling opgenomen dat de burgemeester kan afwijken van de oppervlakte-eis (min 35m2) of de hoogte-eis (min 2,40 hoog) als de horecalokaliteit is gevestigd in een monument volgens art 1 lid d van de Monumentenwet. De eis dat in de inrichting waarin het horecabedrijf wordt uitgeoefend een telefoonaansluiting moet zijn, komt te vervallen.

Frank Lindner

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Twee keer per week alle hotelupdates

Overig nieuws

Ondernemen Longread
Simuleer een bijna-doodervaring voor je hotel

De coronacrisis overvalt iedereen. De omvang en impact nemen dramatische proporties aan. Hadden we eerder en meer rekening moeten houden met de desastreuze effecten van corona? Misschien. Hiervoor is echter een paradigmashift nodig. Van optimisme naar paranoïde optimisme. We moeten de eindighei ...

Wet- en regelgeving Hotelketens Internationaal
Miljoenenboete Marriott voor datalek uit 2014

Marriott moet een boete van 18,4 miljoen pond (ruim 20 miljoen euro) betalen voor de datalek uit 2014. De boete wordt betaald aan de Britse privacyautoriteit. De Information Commissioner's Office (ICO) concludeert dat de hotelketen te weinig moeite heeft gedaan om de gegevens van de gasten te be ...

Columns
Column Tanja Seegers: Er zijn geen grenzen

Precies een jaar geleden zei mijn grote held Eliud Kipchoge letterlijk: “Ik wil mensen inspireren, er zijn geen grenzen!” De Keniaanse atleet liep op 12 oktober 2019 de marathon binnen 2 uur. Met maar liefst een snelheid van 21,1 km per uur behaalde hij een historisch record. Hij deed wa ...

Branded Content
Hotelmanagers welkom in de zorg: "Oprecht contact maakt voor mij het verschil"

Bart van der Ven, locatiemanager bij WoonZorgcentra Haaglanden (WZH), is verantwoordelijk voor het reilen en zeilen van het woonzorgcentrum WZH Schoorwijck voor ouderen. Samen met zijn medewerkers zorgt hij dagelijks voor de verzorging, behandeling en begeleiding van de bewoners waarbij hij zelfstan ...

Coronacrisis
61% van de Nederlanders wil met Kerst (verantwoord) buiten de deur eten

Uit het persmoment van dinsdag jl. is duidelijk geworden dat de horeca nog een tijd gesloten blijft. Hoelang is nog niet precies duidelijk. Hoopvol is de blik nu gericht op kerst. Nederlanders willen deze feestdagen weer genieten van quality time buiten de deur. Uit onderzoek van TheFork* blijkt dat ...

Hotelketens Internationaal
Accor opent nieuw hotel Mercure Han-sur-Lesse

Accor, ’s werelds meest toonaangevende hotelgroep, opent vandaag het nieuwe hotel Mercure Han-sur-Lesse in de idyllische gelijknamige plaats Han-sur-Lesse, middenin de Belgische Ardennen. Deze opening is in samenwerking met Accor’s Franchise Partner Unibricks. Het viersterrenhotel telt 1 ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Twee keer per week alle hotelupdates

Lees Nu
Wat vindt Sander Allegro ervan?
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: