Belangrijkste punten Drank- en Horecawet

15 januari 2013 |
Belangrijkste punten Drank- en Horecawet<

Sinds de jaarwisseling is de nieuwe Drank- en Horecawet een feit. Koninklijke Horeca Nederland zette de belangrijkste veranderingen voor de sector op een rij. Over veranderend toezicht en hogere boetes.

Nieuwe besluiten
• Jongeren onder de 16 jaar die alcohol bij zich hebben op straat of in de kroeg worden strafbaar.
• Het toezicht op de DHW verschuift van het rijk naar de gemeenten. In plaats van de VWA worden gemeenten verantwoordelijk voor de handhaving van de DHW. De burgemeester krijgt de bevoegdheid om boa's (bijzondere opsporingsambtenaren) aan te wijzen die bevoegd zijn om binnen de gemeente te controleren en te handhaven op de wet.
• Leidinggevenden komen niet langer op de vergunning, maar op een aanhangsel bij de vergunning. Op een vergunning staat straks het pand en de vergunninghouder. Dus niet telkens een nieuwe vergunning als er een nieuwe bedrijfsleider wordt aangenomen. Een nieuwe leidinggevende kan na melding gelijk als zodanig aan de slag.
• Gemeenten krijgen een verplichting om in een verordening de regels voor paracommerciële instellingen vast te leggen.
• Door een nieuwe bevoegdheid in de wet kan een gemeente prijsacties, in de vorm van happy hours of stuntprijzen, in een verordening aan banden leggen. Verder kan een gemeente leeftijden voortaan koppelen aan de openingstijden van een horecabedrijf. De toegangsleeftijd kan ook gekoppeld worden aan een bepaald tijdblok. Dit betekent dan in de praktijk dat er dan aan de deur moet worden gecontroleerd op leeftijd.

Veranderingen bestaande besluiten
Naast deze belangrijke wijzigingen is een aantal zaken door de minister van VWS uitgewerkt in zogenaamde besluiten. De belangrijkste veranderingen in besluiten:

• De bestuurlijke boetes voor overtreding worden per 1 januari 2013 fors verhoogd. Bijvoorbeeld als een ondernemer met een horecabedrijf met minder dan 50 werknemers niet voldoet aan de verplichting om de leeftijd te checken, ontvangt hij een boete van € 1360. Voorheen was dat € 900. De boete voor het exploiteren van een horecabedrijf wanneer de vergunning nog niet is verleend, bedraagt € 680 in plaats van € 450. Op het exploiteren terwijl helemaal geen vergunning is aangevraagd of wanneer deze is geweigerd, staat een boete van € 1360.
• In het besluit 'Eisen zedelijk gedrag DHW' is onder meer bepaald dat een leidinggevende in de laatste vijf jaar niet veroordeeld mag zijn voor in het besluit genoemde overtredingen. In een nieuw artikel 6 is bepaald dat voor die periode van vijf jaar niet de periode meegeteld wordt dat de betrokkene een onvoorwaardelijke vrijheidsstraf heeft uitgezeten.
• In het besluit 'Eisen inrichtingen DHW' is nu de bepaling opgenomen dat de burgemeester kan afwijken van de oppervlakte-eis (min 35m2) of de hoogte-eis (min 2,40 hoog) als de horecalokaliteit is gevestigd in een monument volgens art 1 lid d van de Monumentenwet. De eis dat in de inrichting waarin het horecabedrijf wordt uitgeoefend een telefoonaansluiting moet zijn, komt te vervallen.

Frank Lindner

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Twee keer per week alle hotelupdates

Overig nieuws

Interview Hoteltech
Annemarie van Gaal: "Ook de hotellerie kan nieuwe verdienmodellen aanboren"

Toen Wayne Gretzki, de wereldberoemde Canadese ijshockeyer, gevraagd werd naar de reden van zijn succes, antwoordde hij: “Ik skate naar waar de puck heen gaat en niet naar waar hij vandaan komt.” En zo is het. Veel ondernemers en managers borduren nog steeds voort op het verleden, op ...

Events Hoteltech
Programma HotelTech: Annemarie van Gaal, Jeroen Smit en nog veel meer

Het programma van HotelTech 2019, dat op 18 november plaatsvindt in Bunnik, is definitief. De namen zijn bekend en hierbij lichten we een tipje van de welbekende sluier op. DAGVOORZITTER Jeroen Smit Jeroen Smit is onderzoeksjournalist en auteur van de boeken 'Het drama Ahold' en &#...

Fletcher Opening Hotelketens
Honderdste hotel voor Fletcher

Met de bouw van een volledig nieuw hotel in het Zeeuwse Burgh Haamstede, zet Fletcher Hotels de teller op 100 hotels in Nederland. Dit is in Nederland uitzonderlijk, nog niet eerder is er een hotelketen geweest met zoveel ‘unieke’ hotels onder dezelfde vlag en volledig in eigendom. Voor ...

Hotelketens
Eden Hotels omarmt Dutch Cuisine

Eden Hotels gaat als eerste hotelketen van Nederland het ontbijt verduurzamen op basis van de uitgangspunten van Dutch Cuisine. Vanochtend tekende Eden Hotels directeur Léon Dijkstra in Hotel Babylon in Den Haag de overeenkomst met Dutch Cuisine. Dit is het eerste hotel van Eden Hotels wa...

Awards Mensen
Leonardo Royal Hotel Amsterdam ontvangt  700e Green Key certificaat van Nederland

Het onlangs geopende Leonardo Royal Hotel in Amsterdam heeft vandaag het 700e Green Key certificaat uitgereikt gekregen. Het hotel in Amsterdam heeft met hun inspanningen op het gebied van duurzaamheid en maatschappelijk verantwoord ondernemen het hoogst haalbare niveau weten te behalen, namelijk ni...

Awards Internationaal
Het Schgaguler Hotelwint de Hotel Property Award 2019

De 'Hotel Property Award 2019' ging dit jaar naar het Schgaguler Hotel in Castelrotto/Kastelruth, Zuid-Tirol. De prijs werd uitgereikt op de hotelforum-gala-avond op 9 oktober. Andreas Martin, directeur van hotelforum management GmbH, zei: "Aan de ene kant onderscheidt de prijswinnaar v...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Twee keer per week alle hotelupdates

Lees Nu
Columns Sander Allegro
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2019 - Uitgeverij PS

Uitgave door: