Belangrijkste punten Drank- en Horecawet

15 januari 2013 |
Belangrijkste punten Drank- en Horecawet<

Sinds de jaarwisseling is de nieuwe Drank- en Horecawet een feit. Koninklijke Horeca Nederland zette de belangrijkste veranderingen voor de sector op een rij. Over veranderend toezicht en hogere boetes.

Nieuwe besluiten
• Jongeren onder de 16 jaar die alcohol bij zich hebben op straat of in de kroeg worden strafbaar.
• Het toezicht op de DHW verschuift van het rijk naar de gemeenten. In plaats van de VWA worden gemeenten verantwoordelijk voor de handhaving van de DHW. De burgemeester krijgt de bevoegdheid om boa's (bijzondere opsporingsambtenaren) aan te wijzen die bevoegd zijn om binnen de gemeente te controleren en te handhaven op de wet.
• Leidinggevenden komen niet langer op de vergunning, maar op een aanhangsel bij de vergunning. Op een vergunning staat straks het pand en de vergunninghouder. Dus niet telkens een nieuwe vergunning als er een nieuwe bedrijfsleider wordt aangenomen. Een nieuwe leidinggevende kan na melding gelijk als zodanig aan de slag.
• Gemeenten krijgen een verplichting om in een verordening de regels voor paracommerciële instellingen vast te leggen.
• Door een nieuwe bevoegdheid in de wet kan een gemeente prijsacties, in de vorm van happy hours of stuntprijzen, in een verordening aan banden leggen. Verder kan een gemeente leeftijden voortaan koppelen aan de openingstijden van een horecabedrijf. De toegangsleeftijd kan ook gekoppeld worden aan een bepaald tijdblok. Dit betekent dan in de praktijk dat er dan aan de deur moet worden gecontroleerd op leeftijd.

Veranderingen bestaande besluiten
Naast deze belangrijke wijzigingen is een aantal zaken door de minister van VWS uitgewerkt in zogenaamde besluiten. De belangrijkste veranderingen in besluiten:

• De bestuurlijke boetes voor overtreding worden per 1 januari 2013 fors verhoogd. Bijvoorbeeld als een ondernemer met een horecabedrijf met minder dan 50 werknemers niet voldoet aan de verplichting om de leeftijd te checken, ontvangt hij een boete van € 1360. Voorheen was dat € 900. De boete voor het exploiteren van een horecabedrijf wanneer de vergunning nog niet is verleend, bedraagt € 680 in plaats van € 450. Op het exploiteren terwijl helemaal geen vergunning is aangevraagd of wanneer deze is geweigerd, staat een boete van € 1360.
• In het besluit 'Eisen zedelijk gedrag DHW' is onder meer bepaald dat een leidinggevende in de laatste vijf jaar niet veroordeeld mag zijn voor in het besluit genoemde overtredingen. In een nieuw artikel 6 is bepaald dat voor die periode van vijf jaar niet de periode meegeteld wordt dat de betrokkene een onvoorwaardelijke vrijheidsstraf heeft uitgezeten.
• In het besluit 'Eisen inrichtingen DHW' is nu de bepaling opgenomen dat de burgemeester kan afwijken van de oppervlakte-eis (min 35m2) of de hoogte-eis (min 2,40 hoog) als de horecalokaliteit is gevestigd in een monument volgens art 1 lid d van de Monumentenwet. De eis dat in de inrichting waarin het horecabedrijf wordt uitgeoefend een telefoonaansluiting moet zijn, komt te vervallen.

Frank Lindner

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Twee keer per week alle hotelupdates

Overig nieuws

KHN
KHN: Demonstratie op de Dam klap in het gezicht voor horecaondernemers

De algemeen directeur van KHN, Dirk Beljaarts, noemt de demonstratie gisteren op de Dam in Amsterdam een klap in het gezicht voor horecaondernemers. Gisteravond kwamen duizenden mensen op de Dam bijeen om te demonstreren tegen racisme. “Het valt niet te rijmen met het beleid dat de afgelopen m...

Columns Coronacrisis
“Wat in Amsterdam gebeurde, voelt als een steek in de rug”

Bart Reints Bok is directeur/eigenaar van Charme Hotels, de hotelgroep die 26 hotels onder haar vleugels heeft. Hij houdt dagelijks de Nederlandse hotellerie op de hoogte van het reilen en zeilen in deze roerige tijden; we bellen hem geregeld op om met hem de situatie te bespreken. In dit hoofdstuk ...

Opening Coronacrisis
Liveblog 2: Yessss! Wij gaan weer open!!

Niet alleen in Utrecht hoorde je een zucht van verlichting. Maar ook in en op andere plaatsen in Nederland slaakte de horeca een vreugdekreet(je). We mogen weer. We zijn er klaar voor en nu maar hopen dat de gasten komen. Want ook onder horecaondernemers is er de zorg of gasten niet eerst even de ka...

Coronacrisis
Laat ons jouw horecazaak zien: 1,5 meter-economie in de horeca

Maandag 1 juni, tweede pinksterdag 2020, stroomde de terassen in Nederland weer vol. Na een verplichte sluiting van tien weken, slaakte de horeca een zucht van verlichting. 'We mogen weer', was de tendens in een zonovergoten Nederland. Blij ondernemers verwelkomden hun gasten met een bre...

Opening Coronacrisis
Grootste terras van Hoofddorp klaar voor heropening

Het grootste terras van Hoofddorp bij het Novotel Amsterdam Schiphol Airport opent op 1 juni weer haar deuren. General Manager Floris Licht hoopt vooral dat locals het terras vanaf deze dag weer weten te vinden. Novotel Amsterdam Schiphol Airport heeft een prachtig terras, waar tot wel zeventig m...

Economie Coronacrisis
Horeca al in eerste kwartaal zeer zwaar getroffen door de crisis

De horeca is een van de zwaarst getroffen sectoren door de maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus. De omzet nam in het eerste kwartaal van 2020 met 14 procent af ten opzichte van het voorgaande kwartaal, meldt het CBS. Dit was de eerste omzetdaling in 7 jaar tijd. Het volume, de voor ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Twee keer per week alle hotelupdates

Lees Nu
Columns Sander Allegro
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: