Belangrijkste punten Drank- en Horecawet

15 januari 2013
Belangrijkste punten Drank- en Horecawet

Sinds de jaarwisseling is de nieuwe Drank- en Horecawet een feit. Koninklijke Horeca Nederland zette de belangrijkste veranderingen voor de sector op een rij. Over veranderend toezicht en hogere boetes.

*Nieuwe besluiten*
• Jongeren onder de 16 jaar die alcohol bij zich hebben op straat of in de kroeg worden strafbaar.
• Het toezicht op de DHW verschuift van het rijk naar de gemeenten. In plaats van de VWA worden gemeenten verantwoordelijk voor de handhaving van de DHW. De burgemeester krijgt de bevoegdheid om boa's (bijzondere opsporingsambtenaren) aan te wijzen die bevoegd zijn om binnen de gemeente te controleren en te handhaven op de wet.
• Leidinggevenden komen niet langer op de vergunning, maar op een aanhangsel bij de vergunning. Op een vergunning staat straks het pand en de vergunninghouder. Dus niet telkens een nieuwe vergunning als er een nieuwe bedrijfsleider wordt aangenomen. Een nieuwe leidinggevende kan na melding gelijk als zodanig aan de slag.
• Gemeenten krijgen een verplichting om in een verordening de regels voor paracommerciële instellingen vast te leggen.
• Door een nieuwe bevoegdheid in de wet kan een gemeente prijsacties, in de vorm van happy hours of stuntprijzen, in een verordening aan banden leggen. Verder kan een gemeente leeftijden voortaan koppelen aan de openingstijden van een horecabedrijf. De toegangsleeftijd kan ook gekoppeld worden aan een bepaald tijdblok. Dit betekent dan in de praktijk dat er dan aan de deur moet worden gecontroleerd op leeftijd.

*Veranderingen bestaande besluiten*
Naast deze belangrijke wijzigingen is een aantal zaken door de minister van VWS uitgewerkt in zogenaamde besluiten. De belangrijkste veranderingen in besluiten:

• De bestuurlijke boetes voor overtreding worden per 1 januari 2013 fors verhoogd. Bijvoorbeeld als een ondernemer met een horecabedrijf met minder dan 50 werknemers niet voldoet aan de verplichting om de leeftijd te checken, ontvangt hij een boete van € 1360. Voorheen was dat € 900. De boete voor het exploiteren van een horecabedrijf wanneer de vergunning nog niet is verleend, bedraagt € 680 in plaats van € 450. Op het exploiteren terwijl helemaal geen vergunning is aangevraagd of wanneer deze is geweigerd, staat een boete van € 1360.
• In het besluit 'Eisen zedelijk gedrag DHW' is onder meer bepaald dat een leidinggevende in de laatste vijf jaar niet veroordeeld mag zijn voor in het besluit genoemde overtredingen. In een nieuw artikel 6 is bepaald dat voor die periode van vijf jaar niet de periode meegeteld wordt dat de betrokkene een onvoorwaardelijke vrijheidsstraf heeft uitgezeten.
• In het besluit 'Eisen inrichtingen DHW' is nu de bepaling opgenomen dat de burgemeester kan afwijken van de oppervlakte-eis (min 35m2) of de hoogte-eis (min 2,40 hoog) als de horecalokaliteit is gevestigd in een monument volgens art 1 lid d van de Monumentenwet. De eis dat in de inrichting waarin het horecabedrijf wordt uitgeoefend een telefoonaansluiting moet zijn, komt te vervallen.

~Frank Lindner~

Overig nieuws