Column Ewout Hoogendoorn: Madurodam van de Nederlandse politiek

Auteur: Redactie
Columns Ewout Hoogendoorn 19 oktober 2022
Column Ewout Hoogendoorn: Madurodam van de Nederlandse politiek

Ik hoop toch zo dat er over tien jaar weer een Floriade komt! Ik stel voor dat Oude Pekela en Nieuwe Pekela de handen ineen slaan en een onhandig gelegen stuk grond claimen. Je moet de mislukking immers wel in de kiem inbouwen.

Op 9 oktober sloot de Floriade in Almere. Een daverend succes want een verlies van inmiddels waarschijnlijk 100 miljoen euro. En een mediasucces voor de gemeente Almere. Heeft u ‘m ook gezien, die wethouder met tranen in zijn ogen? “Ik vind het zo erg voor de inwoners van deze stad dat dit nu gebeurt”, jammerde hij op 23 juni en trad terecht af. Op 14 juli werd hij vrolijk opnieuw geïnstalleerd als wethouder op dezelfde post. Het woord ‘Floriade’ komt nergens voor in het collegeakkoord, of in de portefeuilles van één van de wethouders.

Het doet allemaal verdacht veel denken aan de Nederlandse politiek. Ministers als Kamp en Dijsselbloem vertellen met een stalen gezicht dat ze toch echt niet wisten van de ellende die gaswinning ging veroorzaken in Groningen. En ze ‘balen’ er allemaal van dat ze niet eerder hadden ingegrepen.

Als je naar de Floriade rijdt, zie je die eerst links van de snelweg liggen. Dan moet je natuurlijk niet de meest logische volgende afslag nemen. Nee, eerst een aantal kilometers doorrijden, volgende afslag naar de parkeerplaats. Van die parkeerplaats, in the middle of nowhere, moet je naar de bus lopen en die brengt je binnen een kwartier bij de entree van de Floriade. Natuurlijk liggen er dichtbij de Floriade grote stukken grond braak, die uitstekend geschikt zijn voor parkeren maar dat is toch een andere beleving.

De landen die zich op de Floriade hebben gevestigd zijn volledig losgeslagen van de eenheid van de Floriade en geven er maar hun eigen draai aan. Duitsland maakt er een bierhal van, Qatar heeft 4 duiventorens gebouwd en Japan had een prachtige ecologische landbouwtuin gebouwd. 

Als je als asielzoeker ons land binnenkomt moet je je registreren in Ter Apel; dat is vlakbij de Pekela’s. Dat kan alleen daar. Ter Apel heeft nog geen 10.000 inwoners. Dit jaar zullen zo’n 50.000 asielzoekers zich registreren in die bijna niet te bereiken uithoek van het land, om daarna weer doorgesluisd te worden naar zo ver mogelijk verwijderde andere uithoeken van het land. Dan komen ze terecht in een gemeente die door de overheid volledig in het donker wordt gelaten over hoe ze die gasten moeten opvangen. Na het sluiten van de Floriade kunnen we de balans van de Nederlandse politiek opmaken.

Meer Hoogendoorn?

Meer lezen van Ewout Hoogendoorn? Al zijn columns zijn hier verzameld.

Blijf je graag op de hoogte?

Twee keer per week het actuele en relevante hotelnieuws in je mailbox? Schrijf je hier in voor onze digitale nieuwsbrief en blijf op de hoogte.

Overig nieuws