Column Hans van Spronsen: Gestresst door de hotelstresstest

Auteur: Redactie
Columns Hans van Spronsen 27 april 2011
Column Hans van Spronsen: Gestresst door de hotelstresstest

Is de bankencrisis inmiddels bezworen of moet hij feitelijk nog gaan plaatsvinden? Zijn onze pensioenen nu zeker gesteld voor de toekomst of niet? Gaat het de komende periode zomeren in de economie? Kortom, hoe en wanneer is de huidige crisis afgelopen en wordt het weer 'business as usual'? Uiteraard liefst zo snel mogelijk, zodat het een mooie lente kan worden.

Maar gezien alle ontwikkelingen van de laatste tijd, zoals de onrust in Noord-Afrika en het Midden-Oosten, de ramp in Japan en de precaire financiële situatie in Portugal, Ierland en Spanje, moeten we waarschijnlijk wat minder optimistisch zijn. En moeten we dus ook de cijfers over de hotellerie kritisch beschouwen. Ja, het gaat beter in de hotellerie, zo blijkt uit de voorlopige gegevens van 2010: het aantal buitenlandse hotelovernachtingen stijgt in 2010, maar de gemiddelde kameropbrengst blijft nog wel achter.

Bovendien hoor ik over heel veel problemen buiten de regio Amsterdam. De invloed van de regio Amsterdam op de totale cijfers in de hotellerie is zo groot, dat het groeicijfer voor Nederland weinig zegt over de andere regio’s. Tegenvallende bezettingscijfers in hotels zijn dus zeker geen uitzondering. Lastig uit te leggen aan je financier die de persberichten van het Centraal Bureau voor Statistiek in zijn dossier heeft. Voor alle helderheid, het herstel, dat dus niet overal geldt, blijft broos en het zal nog wel even duren voordat de champagne open kan.

Misschien moeten wij rekening gaan houden met een langere periode van lage of soms zelfs negatieve groei. En als we ons dat realiseren, lijkt het zinnig om geheel in de tijdgeest over te gaan tot een stresstest voor hotels. Tenslotte hebben we al stresstesten voor de bankensector, kerncentrales en pensioenfondsen, dus waarom niet voor hotels? Lekker zo’n nieuw begrip. Wat zou het eigenlijk zijn? Hoe gestresst is de hotelmanager? Hoeveel stresskippen gaan er in de kippensoep? Of bij welk stressniveau gaan de kamerprijzen omlaag?

Zo ingewikkeld is het allemaal niet. De stresstest is gewoon een nieuwe naam voor een doorlichting van het bedrijf, om zo de weerstand van de onderneming te verhogen. Iets wat mij altijd zinnig lijkt, want je hoeft niet ziek te zijn om beter te worden. Juist in economisch mindere tijden is het een uitermate zinnig hulpmiddel voor elke onderneming. Dus ga lekker eens een stresstest doen, en als het meezit verlaagt de uitkomst uw stressniveau.

HM302011

Overig nieuws