Freek van der Valk somber over voortbestaan noodlijdende hotels

Auteur: Redactie
Economie Hotelketens Corona 11 januari 2021
Freek van der Valk somber over voortbestaan noodlijdende hotels

Freek van der Valk heeft in een inerview met Nieuwsuur een donker toekomstbeeld voor hotels geschetst. Als de overheid niet heel snel met meer ondersteuning komt voor de grote groep noodlijdende hotels, dan gaan er ondernemingen omvallen, vertelde van der Valk.

Van der Valk tegenover Nieuwsuur: "We zijn zeker onder de indruk van wat de regering aan het begin van de pandemie voor elkaar heeft gekregen. Dat was een slim pakket dat snel geregeld is. Maar tevreden zijn we absoluut niet." Freek van der Valk is eigenaar van het hotel in Ridderkerk en voert het woord namens de hotelvestigingen. Van der Valk is een grote werkgever: de 74 Van der Valk-hotels tellen gezamenlijk 14.000 werknemers. Hiermee is het het op een na grootste horecabedrijf van Nederland. 

Lastige tijden voor hotels

In Ridderkerk is slechts één van de 14 zalen in gebruik, en dan ook nog eens voor een vaccinatiecursus. De gasten die nog in het hotel verblijven, zijn voornamelijk zakelijke gasten. Zij krijgen ontbijtpakketjes, aangezien het restaurant gesloten is. "De NOW-regeling voorziet maar in een deel van de loonkosten, terwijl de buffers leegraken", aldus Van der Valk.

Voor grote vestigingen van Van der Valk is de Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL) een druppel op de gloeiendeplaat. "Voor kleine bedrijven is dat lastig, omdat ze zelf 30 procent moeten bijleggen. Maar de dure locaties, de grote vestigingen, zijn echt de pineut", zo verklaart hij tegenover Nieuwsuur. "De vergoeding is maximaal 90.000 euro per kwartaal, terwijl de vaste lasten voor een hotel kunnen oplopen tot een miljoen euro per vestiging." Een deel van de vestigingen heeft bovendien te veel medewerkers of te veel omzet om aanspraak te kunnen maken op de TVL.

Van der Valk stipt ook aan dat er nog een spannende tijd volgt als er een einde komt aan de coronamaatregelen en de regelingen: "Dan moeten we uitgestelde betalingen en financieringen terugbetalen. Terwijl we dan ook niet weten of mensen dan uit eten gaan, uit het buitenland komen, gaan vergaderen. Iedereen denkt dat het na de pandemie weer goed is, maar dan begint voor ons een nieuwe heel lastige periode."

Overig nieuws