Interview: Erwin Weggemans, De Mooie Mijt

5 oktober 2017 | Thijs Jacobs

Sleen. Het overgrote deel van de lezers van dit blad zal Google Maps moeten raadplegen om uit te vinden waar dit dorp ligt. Voor de goede orde: het ligt in Drenthe, aan het Pieterpad. En op deze wonderschone locatie heeft Erwin Weggemans samen met zijn vrouw een droom waargemaakt: een hotel met vijf kamers, een toprestaurant en een galerie in één.

DOWNLOAD GRATIS DE NIEUWST EDITIE VAN HOSPITALITY MANAGEMENT

Soms valt alles op zijn plek, zo ook bij Erwin. Want de unieke plek waar De Mooie Mijt - zo heet het hotel-restaurant - zich bevindt, zou aanvankelijk in andere handen komen. Als we arriveren, zien we dat Erwin eigenhandig het gras aan het maaien is. Landelijker kan het bijna niet. 

"Op deze plek stond de boerderij waar een oud vrouwtje woonde", vertelt Erwin. "Zij overleed en de boerderij kwam op de markt. Al woon ik slechts 500 meter verderop, ik was toch te laat om het te kopen. Iemand was mij voor. De koper kreeg de bouwaanvraag echter niet rond, waardoor de boerderij opnieuw op de markt kwam. Toen was ik er als de kippen bij, want dit plekje is uniek."

Boze buurman

Toch zou het nog jaren duren voordat de realisatie van de droom werkelijkheid werd. De Mooie Mijt werd pas op 21 juni jongstleden geopend, alles ruikt er nog nieuw. Erwin: "De oude boerderij was 'bouwkundig overleden', dus we stonden voor de taak om een bestemmingswijziging rond te krijgen, op het pand rustte immers een woonbestemming. De gemeente en provincie waren absoluut voor dit project, maar een buurman haalde alles uit de kast om ons te dwarsbomen. Ik zal niet al te diep op die zaken ingaan, maar zoiets vreet tijd, geld en energie. Gelukkig was procederen altijd mijn 'core business', aangezien ik hiervoor gerechtsdeurwaarder was. Het feit dat het hotel-restaurant, annex galerie, hier nu staat en de buurman zijn huis verkocht heeft, geeft al aan dat de bewuste buurman bakzeil heeft gehaald. De andere dorpsbewoners waren stuk voor stuk positief. Toerisme is voor Drenthe immers van groot belang het dorp vergrijst. Een dergelijke impuls doet het dorp goed."
 

Rustieke nieuwbouw met een verhaal

Tussen koop en realisatie zat een periode van vier jaar. Erwin heeft samen met zijn vrouw behoorlijk wat tijd gehad om alles te perfectioneren. "Wat dat betreft is dat maar goed ook, want we zijn behoorlijk perfectionistisch", vertelt de Drentse ondernemer. "De tegels aan de wanden in het restaurant, de kleurstelling van de vloer... Over alles hebben we lang nagedacht."

Dat is te zien. De plaatsing van de bar in het midden van het restaurant, de schilderijen die qua lijnenspel subliem aansluiten op het landschap en bovenal de authenticiteit van het geheel... Je waant je in een oude boerderij, maar niets is minder waar. "Dat is het grootste compliment dat we krijgen van onze gasten. Wanneer ze vragen hoe we de renovatie hebben aangepakt, kan ik een glimlach niet bedwingen. Er is namelijk geen sprake van renovatie, maar van nieuwbouw. De houten balken die je ziet, komen van een boom uit de Duitse Harz en zijn op natuurlijke wijze verweerd door de periode dat ze buiten stonden. Het gebinte was immers al klaar toen de buurman begon te procederen, met een bouwstop tot gevolg. Uiteindelijk is dat de uitstraling ten goede gekomen, dus elk nadeel heeft zijn voordeel. De bar staat bewust in het midden van het restaurant, want zelf heb ik er een hekel aan om in het midden van een restaurant te zitten."

Prijs is geen mechanisme

Het hotel is klein. Vijf kamers telt De Mooie Mijt. Toch is het absoluut geen B&B, volgens de eigenaar. "Qua voorzieningenniveau staan we veel hoger in de markt en we voldoen aan de regelgeving die bij een hotel hoort. Op het gebied van brandveiligheid hebben we fors geïnvesteerd, het sanitair is van hoog niveau en de kamers zijn uitgerust met minibar en een tv. Ook qua prijsniveau plaatsen we onszelf hoger in de markt, een overnachting start hier bij 110 euro. Prijs vind ik geen mechanisme, zeker niet in ons segment."

Zakelijke gasten en netwerken

En inderdaad, er wordt hier doelbewust gekozen voor een 'hoger segment'. Niet alleen het hotel, maar ook de keuken is top. "Jeroen Vink staat samen met Iris Stip achter de kachel. Jeroen komt bij Hotel Okura vandaan, waar hij sous-chef was. We richten ons op de Franse keuken en dat is niet voor niks. In het noorden, en zeker in Drenthe, is er op dat vlak niet veel. Of ik me richt op culinair toerisme? Ja, dat ook. We zitten bovendien aan het Pieterpad. De zakelijke gast is en wordt voor ons zeer belangrijk, we hebben al enkele groepen mogen ontvangen in onze 'private dining' ruimte. Mijn netwerk is groot, vanwege mijn zakelijke achtergrond en de bestuursfuncties die ik bekleed. Zelf heb ik vijf jaar geleden mijn zaak verkocht; ik houd de contacten warm en heb altijd veel contact gehad met banken, politieke partijen, werkgeversorganisaties en ondernemers. Netwerken is voor ons zeer belangrijk, zeker omdat we niet via boekingssites adverteren. Ik stop de marge liever in mijn gasten dan in commissie en geef ze liever een tariefdaling die voortvloeit uit deze besparing."
 

Geen boekingssites

Het hotel is pas open en cijfers over de invloed van het negeren van boekingssites is er nog niet. Toch hanteert Weggemans bepaalde strategieën om bekendheid te vergaren. 

"We hebben hard gewerkt aan de SEO van de website, zijn op social media zeer actief en adverteren her en der. Ook laten we ons zien op evenementen; we gaan dan met onze legerjeep, die uitgerust is als foodtruck, op pad en verkopen er pulled pork en andere lekkere gerechten. We hebben ook een eigen reserveringssysteem en werken met een uitstekend boekingssysteem. We sporen onze gasten ook aan recensies te plaatsen op Facebook en gemiddeld ontvangen we vijf sterren. Daarnaast werken we samen met golfclubs in de regio. Niet slecht voor - wellicht - het kleinste hotel van Drenthe."

Galerie Tien

Waar je ook kijkt, overal hangt kunst in De Mooie Mijt. Agnes, de vrouw van Erwin, runt hier immers Galerie Tien en ook werken van bekende kunstenaars sieren de wanden van het hotel en restaurant. "Hier zie je een werk van Jeroen Krabbé", vertelt de hotelier met gepaste trots. Er hangen in het pand verschillende werken van de acteur/kunstenaar.

"Dit werk maakte hij tijdens de opnames van een James Bond-film, dat deed hij in Oxford. Jeroen heeft een huisje in Dalfsen en binnenkort komt hij hier weer langs. Deze kunstwerken zijn niet te koop, ze behoren tot onze eigen collectie. In de galerie hangen werken van mijn vrouw en andere kunstenaars die wel te koop zijn."
 

Rust en vergezichten

De gasten komen hier voor de rust, voor de prachtige vergezichten, voor culinaire verwennerij en voor de immense gastvrijheid die het stel tentoonspreidt. "Juist die rust willen we bewaren, daarom was ook het bezwaar van de buurman zo onlogisch", vertelt de kersverse hotelier.

"Een groot feest zal hier dan ook niet gehouden worden, maar een intieme borrel, een wijnproeverij of een kleinschalige trouwerij zie ik wel zitten. De gasten van het hotel moeten namelijk geen hinder ondervinden van de gang van zaken in het restaurant; zij komen hier voor de rust en de schoonheid. In het weiland dat je daar ziet, komen straks koeien en dat andere weiland, dat ook bij onze grond hoort, wordt gemaaid door een boer. Hij mag het hooi hebben, en zo helpen we elkaar. De molen in de verte zorgt ervoor dat je je hier in 'Nederland 3.0' bevindt. Dit is Nederland op zijn best."

Geen ontbijtbuffet

Hotels zijn doorgaans zeven dagen per week geopend. Dat is hier niet het geval. Levert dat geen problemen op? "We zijn inderdaad op maandag en dinsdag gesloten. Maandag is een vertrekdag en dan hebben we rust. We zijn geen groot hotel, dus ik denk dat dit prima kan. Als iemand heel graag een volle week wil blijven? Ja, dan valt er altijd wel wat te regelen", vertelt de eigenaar met een glimlach.

"Het is natuurlijk een voordeel dat wij hier om de hoek wonen. Als er geen personeel aanwezig is, wordt de telefoon naar mij doorgeschakeld. Bovendien heeft het hotel niet veel personeel nodig; het linnen van het hotel doen we zelf en de gasten kunnen met de sleutel naar binnen. Er is iemand in dienst die de housekeeping verzorgt. Het gros van het personeel werkt uiteindelijk toch in het restaurant, waar veel handjes nodig zijn."

Ook het ontbijt wordt anders vormgegeven dan bij de meeste ketenhotels. "Van een buffetopstelling houd ik niet. Dat levert alleen maar waste op en dat kan niet meer in deze tijd. We vragen onze gasten altijd wat de ontbijtwensen zijn en passen daar het ontbijt op aan. Ook in de keuken gooien we nooit iets weg en alles maken we zelf, het liefst met lokale producten. Onze eigen kruidentuin gebruiken we zoveel mogelijk voor de kruiden en groenten komen vaak uit de pluktuin in Dipdoorn. Vanaf het najaar is onze eigen groentetuin klaar voor gebruik."
 

Pleisterplaats

Het hotel lijkt in het geval van De Mooie Mijt niet de ?core business?, maar de kamers zijn tot in de puntjes verzorgd. Culinaire toeristen, zakenlieden en Pieterpad-wandelaars hebben er met De Mooie Mijt een pleisterplaats van allure bij. Nu nog afwachten of op termijn de OTA?s toch niet ingeschakeld worden om ook in de rustigere tijden de bezettingsgraad op peil te houden...

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Twee keer per week alle hotelupdates

Overig nieuws

Chefs F&B
Roel Oostrum nieuwe executive chef van Blooming in Bergen

Het zaadje werd geplant toen hij als souschef de keuken van Blooming betrad. Nu, jaren later, bloeit er iets heel moois. Vanaf heden is Roel Oostrum de nieuwe executive chef van Blooming in Bergen. Blooming bestaat uit drie unieke locaties: Blooming hotel, Landgoed Het Hof en strandpaviljoen Bloomin...

Interview Longread
Ilja Leonard Pfeijffer: "Airbnb moet verboden worden, in de hotellerie schuilt de oplossing"

Ilja Leonard Pfeijffer is de auteur van de besteller-roman ‘Grand Hotel Europa’. Begin deze week werd bekend dat de naam van de schrijver prijkt op de shortlist van de Libris Literatuur Prijs 2019. Dit is de meest belangrijke prijs voor een Nederlandse literaire roman en de winnaar ontva...

Hotelbouwplannen
Nog nooit zoveel hotelkamers verbouwd of gebouwd

Nog nooit zijn er zoveel kamers gesignaleerd die verbouwd of gerealiseerd worden binnen de hotellerie. 2018 bijkt het jaar van de grote hotelbouwplannen, zo blijkt uit een inventarisatie van Hotelbouwplannen. In onderstaande afbeeldingen zie je de trends en statistieken. Hotelbouwplannen heeft al...

Fletcher
De Wageningsche Berg door Fletcher uitgeroepen tot hotel van het jaar

Fletcher Hotel-Restaurant De Wageningsche Berg is door Fletcher uitgeroepen tot hotel van het jaar, daarvoor wordt het team uiteraard beloond. Daarom neemt het hoofdkantoor in Nieuwegein op zondag 24 maart 2019 het 4-sterren Fletcher Hotel-Restaurant De Wageningsche Berg in Wageningen voor é&...

Awards Hotel Mensen
Grand Hotel Huis ter Duin: ‘Partner Independent Hotel of the Year 2018’

Na de benoeming van managing director Stephan Stokkermans tot Hotelier of the Year 2019 van Preferred Hotels & Resorts en een finaleplaats bij de M&IT Awards in Londen was het nu de beurt aan Coen van Veen om twee awards mee naar huis te nemen. De Director of Sales was tijdens de HelmsBrisco...

Economie KHN
Oproep KHN voor Provinciale Staten-verkiezingen: voorkom overaanbod horeca

De afgelopen tien jaar nam het aantal horecazaken in Nederland explosief toe. Het aantal groeide met 13 procent naar ruim 43000 zaken. KHN is blij met deze ontwikkeling en ziet ook voor de toekomst nog ruimte voor extra horeca. Maar in steeds meer binnensteden ontstaat overaanbod van horeca, vooral ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Twee keer per week alle hotelupdates

Lees Nu
Columns Sander Allegro
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2019 - Uitgeverij PS

Uitgave door: