“De gast is koning, personeel wordt daarin soms overgeslagen”

Auteur: Silke Onink
“De gast is koning, personeel wordt daarin soms overgeslagen”

In juni 2023 werd het nieuws officieel bekendgemaakt: Inntel Hotels Art Eindhoven zou worden overgenomen door WestCord Hotels. Inmiddels draagt het hotel de naam WestCord Hotel Eindhoven en wordt het momenteel verbouwd. Een project waar David François zijn steentje aan bijdraagt.

François, facility manager van het hotel in Eindhoven, stapte vijf jaar geleden binnen bij WestCord Hotels. “Ik ben begonnen als stagiair bij The Market Hotel in Groningen. Als stagiair heb ik geholpen met de aanloop naar de opening.” Zijn stage vond plaats in 2020, een bijzondere periode. “Het was in de coronaperiode, waardoor er vertraging was met de bouw van het hotel. Daardoor heb ik stage gelopen in de pre-openingfase in plaats van in een geopend hotel.”

“Ik heb als stagiair general duty manager samengewerkt met de general manager en de technische dienst, maar met ook de aannemer van het project. In mijn eerste week heb ik ervoor gezorgd dat het juiste aantal bedden werd geplaatst met een matras en beddengoed. Daarna heb ik steeds meer opdrachten gekregen. Op een gegeven moment kwam de general manager naar me toe en vroeg of ik als afdelingshoofd verder wilde. Dat wilde ik wel.”

Blijven groeien

“Later is de afdeling afwas en logistiek hier ook aan toegevoegd. Ik werd hiermee volledig verantwoordelijk voor facilitair. Deze rol heb ik zo’n drie tot vier jaar vervuld, tot er een andere uitdaging op mijn pad kwam. Het WestCord Hotel Eindhoven zou een verbouwing ondergaan. Omdat ik in het begin van mijn stage al een pre-opening had ervaren, en deze taken vergelijkbaar zijn, hebben ze gevraagd of ik in Eindhoven wilde assisteren.”

Hij droeg zijn functie in Groningen over aan zijn assistent. “Die werkte parttime, drie dagen per week, om mij te ondersteunen. Ze had net haar studie afgerond, wat perfect uitkwam met de verantwoordelijkheden die ik in Eindhoven zou gaan vervullen. Omdat ik mijn functie aan haar overdroeg, kon zij doorgroeien van parttime naar fulltime. Zij heeft mijn functie als afdelingshoofd overgenomen en kan mij altijd om advies vragen.”

Onderbuikgevoel

Op de vraag of zijn ambitie altijd al in de hotellerie lag, geeft François een verrassend antwoord. “Nee, eigenlijk niet. Ik ben op mijn zestiende begonnen bij McDonald’s. Eerst was het een bijbaan in de keuken, daarna kwamen er taken in de service bij, zoals in het restaurant. Later ben ik doorgegroeid tot operationeel leidinggevende op een andere vestiging. In deze periode ontdekte ik mijn affiniteit voor dingen regelen, maar ook voor het ontvangen van gasten. Toen ik mijn moeder vertelde dat ik het contact met gasten, maar ook het facilitair werk leuk vond, kwam zij met het idee dat de hotelschool een goede stap voor mij zou zijn. Omdat ik in Groningen woon was de NHL Stenden de meest logische optie. Daarnaast is het een fijne, internationale school met ook de noordelijke nuchterheid. Dat past goed bij mij.”

“In het laatste jaar van de studie moet je bij een extern bedrijf stage lopen. The Market Hotel was bij mij om de hoek en ik wilde graag stage lopen in Groningen, dus dat kwam goed uit. Ik was al een paar keer langs het hotel gelopen met een onderbuikgevoel dat me naar WestCord trok. Op het moment dat ik een poster zag waarop stond dat er een open sollicitatiedag was, ben ik naar binnen gelopen. Het resultaat was een supergoed gesprek. Naderhand hoorde ik dat ik als allereerste stagiair van het hotel was aangenomen. Dat was een leuke mentale medaille om op te spelden.”

Bewust van elke ontwikkeling

Geen dag is hetzelfde. “Mijn functie in Eindhoven betekent dat ik de schakel ben tussen het hotel en de bouw. Ik moet met de gast in het achterhoofd de bouw aansturen, maar ook met de bouw in het achterhoofd het proces in het hotel de goede kant op sturen. Daarnaast onderhoud ik het contact met de leveranciers. Er zijn veel materialen die de aannemer zelf inkoopt, maar om hier en daar kosten te besparen hebben we een contract opgesteld waarin staat dat we bij een aantal leveranciers zelf inkopen. Het architectenbureau geeft netjes aan hoeveel materiaal er nodig is per kamertype en dan bereken ik zelf hoeveel we nodig hebben per verdieping. In overleg met de aannemer zorg ik er vervolgens voor dat de juiste aantallen op de juiste dag en plek arriveren. In de tussentijd zorg ik ervoor dat vraagstukken van bijvoorbeeld de bouw, die niet bij de aannemer horen te liggen, beantwoord worden. Ik ben degene die het antwoord moet afwegen of advies moet geven.”

“De verbouwing in Eindhoven is redelijk moeizaam”, antwoordt François op de vraag of er uitdagingen zijn. “Het meeste gaat goed, maar er zijn hier en daar dingen die beter hadden kunnen gaan. Er zijn veel verschillende partijen betrokken bij de verbouwing in Eindhoven. De uitdaging voor mij is het voor iedereen helder te houden. De partijen bellen overal achteraan en doen dit soms via een andere weg dan de bedoeling is. Ik wil up-to-date zijn van alles wat loopt, het overzicht is dan snel weg. Om bewust te blijven van iedere ontwikkeling, heb ik elke dag wel contact met alle partijen zodat de onderlinge communicatie niet langs mij heengaat.”

Kick van het vak

“Het leukste aan mijn vak vind ik dat ik taken uitvoer die niet bij de functie van de uitvoerder of afdelingshoofd passen, maar wel bij hun takenpakket horen. Daarmee maak je deze mensen blij door hen wat werk uit handen te nemen. Als ik dan ook nog de verwachtingen overtref, ben ik helemaal tevreden. Het is de kick van mijn functie.”

“Vaak is de gast de koning. Ik heb het idee dat personeelsleden daarin soms worden overgeslagen. Het kan net zo leuk zijn om dingen goed te regelen voor je collega’s, als voor gasten. Hier mag van mij meer bij worden stilgestaan. Bij WestCord is dit al het geval. Het is een superketen om voor te werken. Het is een familiebedrijf, dat voel je aan de manier waarop er met personeel wordt omgegaan.”

Blijf op de hoogte!

Twee keer per week het actuele en relevante hotelnieuws in uw mailbox? Registreer hier voor onze gratis digitale nieuwsbrief en blijf op de hoogte.

Overig nieuws