Slim waterbeheer bestrijdt legionella en bespaart kosten

Auteur: Redactie
Branded Content 11 mei 2022
Slim waterbeheer bestrijdt legionella en bespaart kosten

Traditioneel legionellamanagement op basis van thermisch beheer en spoelregimes kost veel arbeid en geld, en is bovendien erg milieubelastend. Ook is het vaak helemaal niet effectief en gaan hotels alsnog gebukt onder terugkerende of zelfs chronische legionellaproblemen. Modern waterbeheer is anders en richt zich tegelijkertijd op effectiviteit, duurzaamheid en kostenefficiency.

Hoe dat ingericht kan worden, legt Rogier van den Brink – CEO van Holland Water – uit in dit artikel. “Duurzamer en kostenefficiënter waterbeheer, dat ook nog eens effectiever is in de strijd tegen legionella, is tegenwoordig goed mogelijk en helemaal niet zo moeilijk te realiseren. De sleutel daarvoor is slimme technologie. Door het slimmer te maken, helpt Holland Water hoteliers om hun waterbeheer te stabiliseren en verduurzamen.” Holland Water heeft dit gedachtengoed een praktisch handvat gegeven middels het bekroonde TIWSS©-model. (zie afbeelding onderaan bericht).

Technologise

Het begint met data over waterverbruik, piekverbruik, doorstroming, watertemperatuur en -kwaliteit, die met name door slimme meters, sensoren en monsters worden verzameld. Op basis van specifieke inzichten die de data geeft, kan vervolgens gericht watertechnologie ingezet worden. Bijvoorbeeld ultraviolet licht als preventieve poortwachter voor hotels die geen legionellaoverschrijdingen kennen maar wel hun waterbeheer willen verduurzamen zonder extra risico te lopen. Of koper- en zilverionisatie als duurzame bestrijdingsmaatregel voor hoteliers die eens en voor altijd van hun legionellaproblemen af willen zijn.

Van den Brink vult aan: “De hotellerie heeft een enorme digitale slag gemaakt aan de ‘voorkant’, met slimme systemen voor boekingen, check-in, betalingen, personeelsaansturing enzovoort. Naast efficiënte processen levert dit ook een gouden berg aan data op. Deze slag kan ook gemaakt worden op het gebied van legionellabeheer, door te investeren in hoogwaardige watertechnologie en -data.”

Integrate

In het algemeen valt of staat waterbeheer met het afstemmen van de verschillende beheersactiviteiten op omgevingsfactoren die continu fluctueren. Dit luistert heel nauw. Daarom is het belangrijk om de verschillende elementen zoals monitoring, waterbehandelingssystemen, en enkele conventionele maatregelen te integreren en centraal aan te sturen. Idealiter wordt het beheer als volgt gestructureerd:

 - Besturing – digitale monitoring en fijne kalibratie van de beheersactiviteiten door de gebouwbeheerder in overleg met een waterexpert;

 - Behandeling – gerichte inzet van preventieve en/of curatieve watertechnologie in combinatie met enkele aanvullende beheersactiviteiten;

 - Naleving – zorgvuldige opvolging van geldende wet- en regelgeving bovenop de primaire besturing en behandeling - als puntje op de i dus.

Win

Legionella komt algemeen voor in de natuur en kan te allen tijde via het distributienetwerk van leidingwater het hotel binnendringen, waar het in gestagneerd en opgewarmd water kan koloniseren. U voert dus een nooit aflatende strijd tegen de bacterie die ernstige gezondheidsklachten kan veroorzaken en zelfs fataal kan zijn. Maar met slimme monitoringstools, doordachte waterbehandeling en een zerotolerance-beleid kan deze strijd worden gewonnen.

Een legionellavrije waterinstallatie is – vanzelfsprekend – onontbeerlijk voor de gebruikers van het hotel, maar het vormt ook de opmaat naar duurzaam en kostenefficiënt waterbeheer.

Sustain

Bij aanwezigheid van legionella in het hotel of een hoog risico daarop, wordt u als hotelondernemer gedwongen om grove, milieubelastende maatregelen te nemen. Het goede nieuws is dat de wet- en regelgeving u toestaat om het waterbeheer te verduurzamen indien, of zodra, uw installatie structureel legionellavrij is en bewaakt wordt met gepaste watertechnologie. U kunt dan de warmwatertemperatuur verlagen naar vijftig graden en de spoelfrequentie halveren.

Van den Brink licht toe: “Dit is de fase waarin de investering zich gaat terugbetalen. Allereerst aan het milieu. Drinkwater in Nederland is goedkoop, maar wel degelijk schaars, en het is dan ook van vitaal belang dat utiliteitsgebouwen zoals hotels de waterverspilling ten dienste van legionellabeheer tot een minimum beperken. Met een legionellavrije waterinstallatie kan dat. Daarnaast levert de verlaging van de warmwatertemperatuur met 10 graden een energiebesparing op van circa 35%. Tot slot staat een stabiele waterkwaliteit gelijk aan minder autobewegingen aangezien er minder beheersmaatregelen zoals herbemonsteringen uitgevoerd dienen te worden. Met slim waterbeheer kunnen hotels hun CO2-voetafdruk dus drastisch verkleinen.”

Save

Volledige controle over de waterkwaliteit in het hotel leidt uiteindelijk tot een significante reductie van de operationele kosten. Instabiele waterkwaliteit veroorzaakt door bio-film en bacteriële ontwikkeling gaat doorgaans gepaard met loeiende boilers, arbeidsintensieve spoelregimes, ingrijpende interventies, af en aan rijdende busjes, en andere geldverslindende maatregelen. En met de stijgende energieprijzen wordt de rekening voor traditioneel waterbeheer alleen maar hoger. Deze verkwisting behoort definitief tot het verleden wanneer u de strijd tegen legionella wint en een verfijnd en duurzaam waterbeleid voert. Holland Water helpt u graag om dat doel te bereiken.

Maar investeringen doen terwijl de hotellerie de afgelopen twee jaar de reserves heeft zien verdampen, is een moeilijke beslissing, weet ook Van den Brink. “Alle aanvragen voor de HW Bifipro en HW Uvidis die in mei en juni binnenkomen, krijgen daarom de mogelijkheid om de betaling over vier maanden te spreiden. Daarnaast kunnen hoteliers gebruikmaken van de Energie-Investeringsaftrek.” Deze EIA is een regeling voor ondernemingen die investeren in duurzaamheid. Bij een investering in een bedrijfsmiddel dat gebruikmaakt van duurzame energie, CO2-uitstoot vermindert of energiezuinig is, kun je 45,5% van de investeringskosten aftrekken van de winst.

Meer informatie

Gasten anno 2022 willen in een veilig hotel slapen en kijken daarbij kritisch naar het duurzaamheidaspect. Effectief waterbeheer zorgt ervoor dat u als hotelier een meer duurzame onderneming runt, terwijl tegelijkertijd bespaard wordt op de stijgende energiekosten. Wilt u weten wat Holland Water voor u kan doen? Kijk dan op hollandwater.com.

Overig nieuws