Tips voor een duurzamer hotel

19 september 2017 | Roy Spijker

Ieder hotel wil besparen op de energiekosten. Het is niet alleen goed voor het milieu, maar het levert ook nog eens geld op. Ashwin Imambaks van het Spaanse gasbedrijf Gas Natural Fenosa geeft een aantal tips om energie te besparen in uw hotel en Wim van der Hulst van Honeywell vertelt over slimme thermometers. 

DOWNLOAD GRATIS DE NIEUWSTE EDITIE VAN HOSPITALITY MANAGEMENT

“Er zijn verschillende manieren om energie te besparen in het hotel”, zegt Ashwin Imambaks van Gas Natural Fenosa. “Bij Gas Natural Fenosa krijgen klanten bijvoorbeeld een online dashboard waarbij ze inzicht krijgen in hun gasverbruik. Het dashboard laat precies zien hoeveel gas er per ruimte wordt verbruikt. Met die informatie kan vervolgens gewerkt worden met als doel om het energieverbruik te verminderen.” Energieverbruik kan ook aan de gebruikerskant (in de hotelkamer) ingeperkt worden. “In nieuw gebouwde hotels zie je al dat warmtepompen en zonnepanelen worden ingezet”, vertelt Van der Hulst. “Oudere hotels krijgen de komende jaren te maken met investeringen, want straks moet iedereen aan een bepaalde EPN (Energie Prestatie Norm, red.) voldoen.”

Werknemers en slimme oplossingen

Het klinkt mooi, een dashboard dat het gasverbruik in kaart brengt. Imambaks laat echter weten dat dit slechts het begin is. “Het invoeren van energiebesparende maatregelen is een start, maar uiteindelijk moeten werknemers in het bedrijf er ook echt mee aan de slag gaan. Ik vergelijk het wel eens met het kopen van een televisie. Iemand kan een tv kopen die weinig energie verbruikt, maar als deze vervolgens dag en nacht aan staat zonder dat er naar gekeken wordt, levert dit uiteindelijk nog niks op.”

Van der Hulst beaamt dit, maar ziet dat ook de techniek een handje kan helpen en verbeterd kan worden. “Vaak ‘kijkt’ de thermometer of er een gast aanwezig is in de hotelkamer door middel van de keycard die in een lezer wordt gestoken. Dat is niet handig, want iedere kaart kan gebruikt worden om de airco aan te laten staan, zelfs een pasje van de bibliotheek. In Nederland is dat niet zo’n probleem, maar in Thailand bijvoorbeeld wel. Ons systeem werkt met sensoren, dat is betrouwbaarder. Enkel een bewegingssensor is onvoldoende en daarom werken we met aanvullende software en sensoren, waardoor de thermostaat weet of er iemand op de kamers aanwezig is.”

Algemene ruimtes

Imambaks is van mening dat het besparen van energie in hotels moet beginnen in de algemene en publieke ruimtes zoals de keuken, de lobby, het restaurant, de hotelbar en de gangen. “Het energieverbruik in die ruimtes is gemakkelijker te beheersen dan op de hotelkamers, omdat de situatie daar continu hetzelfde is. Het energieverbruik in de hotelkamers varieert per dag, omdat de ene gast nu eenmaal anders is dan de andere gast.”

“Een ander voordeel is dat het personeel vaak verantwoordelijk is voor het energieverbruik in de algemene ruimtes. Uiteindelijk zijn zij het die het verschil kunnen maken. Om even terug te komen op die energiezuinige tv: iemand moet het apparaat uitzetten als er niet naar gekeken wordt. Dit zie ik nog vaak misgaan bij hotels. De informatie over energieverbruik krijgen ze wel binnen via het dashboard, maar ze doen er vervolgens niets mee.”

Voldoen aan de norm

In meer algemene zin ziet Van der Hulst dat hoteliers zich meer bewust worden van het belang van energiebesparing. “Hotels moeten in meer of mindere mate voldoen aan de wettelijk gestelde Energie Prestatie Norm. Nieuw gebouwde hotels hebben hier al mee te maken en bestaande hotels zullen ergens rond 2023 ook moeten voldoen aan minimale eisen. De tijd begint dus te dringen, wat dat betreft. Ik zie dan ook een sterk stijgende vraag naar warmte-koudeopslag; daar kun je veel energie mee besparen. Ook met betrekking tot het isolatieniveau zullen veel bestaande hotels aanpassingen moeten doen. Met andere woorden: nu wordt het écht serieus.”

Train het personeel

Volgens Imambaks is het zaak dat iedereen binnen het bedrijf verantwoordelijk wordt voor het energieverbruik in het hotel. Want, zo zegt hij, uiteindelijk gaat het bij energie besparen uiteindelijk om bewustwording. 

“Ik denk dat het belangrijk is om je te realiseren dat iedereen binnen het bedrijf verantwoordelijk is voor het verminderen van energie. Maak duidelijke afspraken en blijf er keer op keer op hameren dat deze worden nageleefd. Ik weet dat dit vervelend over kan komen. Thuis wil je ook niet blijven zeuren dat de televisie uitgezet moet worden, maar uiteindelijk levert dit wel het gewenste resultaat op.”
 

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Twee keer per week alle hotelupdates

Overig nieuws

Culinair Interview Longread
Verslag: een dag meekijken op de Cas Spijkers Academie

De Cas Spijkers Academie is dé springplank voor aanstormend culinair talent. De ambitieuze studenten van de opleiding zijn verzekerd van een mooie aanbieding wanneer ze het felbegeerde papiertje op zak hebben. Niet alleen door het enorme tekort aan goede koks, maar ook omdat zij op jonge leef...

Alles over legionella en dode leidingen

Legionella… Veteranen onder de hoteliers zullen zich herinneren hoe deze ziekteverwekker naam en ‘faam’ kreeg dankzij een congres van het American Legion (Philadelphia, 1976). Dat was nog ver weg, maar in 1999 sloeg de bacterie hard toe in Nederland: 32 mensen overleden door de zi...

Ewout Hoogendoorn spreekt zich uit

Op het Van Hessen relatie event van 6 juni komen een aantal interessante sprekers. Onder wie Ronnie Hinrichs (directeur Van Hessen), Ronald Huiskamp (eigenaar van H-Hospitality en restaurant Arles) en Ewout Hoogendoorn. Ewout is managing eigenaar en managing director van Horwarth HTL Benelux en ...

Interview Utrecht Longread
Interview: BUNK Hotels geeft het Nederlandse hotellandschap extra glans

Robin Hagedoorn (links op de openingsfoto) en Joachim de Looij stralen van oor tot oor. Hun BUNK Hotel in Utrecht opent op 20 juni de deuren voor de allereerste gasten en wij mochten alvast een kijkje nemen in de Westerkerk die omgetoverd wordt tot hotel. Eenmaal binnen, blijken de bouwvakkers nog d...

Achtergronden
Op deze manier houd je je aan de privacyregels in je hotel

Ben jij bang om ongastvrij te zijn als je je aan privacyregels houdt? Denk jij dat het een enorme rompslomp is om de privacy in je hotel op orde te krijgen? Heb je geen idee waar en hoe je moet beginnen? Lees dan vooral even verder, want we hebben een aantal bruikbare tips voor je. Het zorgvuldi...

Hotel
Park Plaza Victoria Amsterdam en art'otel amsterdam lanceren We are Amsterdam

Gelegen aan de Prins Hendrikkade, direct tegenover het Centraal Station, is een uniek aanbod van twee fantastische hotels: Park Plaza Victoria Amsterdam en art'otel amsterdam, die samen alle voordelen van een complete ervaring bieden. Een schat aan verbonden faciliteiten op één loc...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Twee keer per week alle hotelupdates

Lees Nu
Columns Sander Allegro
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2019 - Uitgeverij PS

Uitgave door: