Tips voor een duurzamer hotel

19 september 2017 | Roy Spijker

Ieder hotel wil besparen op de energiekosten. Het is niet alleen goed voor het milieu, maar het levert ook nog eens geld op. Ashwin Imambaks van het Spaanse gasbedrijf Gas Natural Fenosa geeft een aantal tips om energie te besparen in uw hotel en Wim van der Hulst van Honeywell vertelt over slimme thermometers. 

DOWNLOAD GRATIS DE NIEUWSTE EDITIE VAN HOSPITALITY MANAGEMENT

“Er zijn verschillende manieren om energie te besparen in het hotel”, zegt Ashwin Imambaks van Gas Natural Fenosa. “Bij Gas Natural Fenosa krijgen klanten bijvoorbeeld een online dashboard waarbij ze inzicht krijgen in hun gasverbruik. Het dashboard laat precies zien hoeveel gas er per ruimte wordt verbruikt. Met die informatie kan vervolgens gewerkt worden met als doel om het energieverbruik te verminderen.” Energieverbruik kan ook aan de gebruikerskant (in de hotelkamer) ingeperkt worden. “In nieuw gebouwde hotels zie je al dat warmtepompen en zonnepanelen worden ingezet”, vertelt Van der Hulst. “Oudere hotels krijgen de komende jaren te maken met investeringen, want straks moet iedereen aan een bepaalde EPN (Energie Prestatie Norm, red.) voldoen.”

Werknemers en slimme oplossingen

Het klinkt mooi, een dashboard dat het gasverbruik in kaart brengt. Imambaks laat echter weten dat dit slechts het begin is. “Het invoeren van energiebesparende maatregelen is een start, maar uiteindelijk moeten werknemers in het bedrijf er ook echt mee aan de slag gaan. Ik vergelijk het wel eens met het kopen van een televisie. Iemand kan een tv kopen die weinig energie verbruikt, maar als deze vervolgens dag en nacht aan staat zonder dat er naar gekeken wordt, levert dit uiteindelijk nog niks op.”

Van der Hulst beaamt dit, maar ziet dat ook de techniek een handje kan helpen en verbeterd kan worden. “Vaak ‘kijkt’ de thermometer of er een gast aanwezig is in de hotelkamer door middel van de keycard die in een lezer wordt gestoken. Dat is niet handig, want iedere kaart kan gebruikt worden om de airco aan te laten staan, zelfs een pasje van de bibliotheek. In Nederland is dat niet zo’n probleem, maar in Thailand bijvoorbeeld wel. Ons systeem werkt met sensoren, dat is betrouwbaarder. Enkel een bewegingssensor is onvoldoende en daarom werken we met aanvullende software en sensoren, waardoor de thermostaat weet of er iemand op de kamers aanwezig is.”

Algemene ruimtes

Imambaks is van mening dat het besparen van energie in hotels moet beginnen in de algemene en publieke ruimtes zoals de keuken, de lobby, het restaurant, de hotelbar en de gangen. “Het energieverbruik in die ruimtes is gemakkelijker te beheersen dan op de hotelkamers, omdat de situatie daar continu hetzelfde is. Het energieverbruik in de hotelkamers varieert per dag, omdat de ene gast nu eenmaal anders is dan de andere gast.”

“Een ander voordeel is dat het personeel vaak verantwoordelijk is voor het energieverbruik in de algemene ruimtes. Uiteindelijk zijn zij het die het verschil kunnen maken. Om even terug te komen op die energiezuinige tv: iemand moet het apparaat uitzetten als er niet naar gekeken wordt. Dit zie ik nog vaak misgaan bij hotels. De informatie over energieverbruik krijgen ze wel binnen via het dashboard, maar ze doen er vervolgens niets mee.”

Voldoen aan de norm

In meer algemene zin ziet Van der Hulst dat hoteliers zich meer bewust worden van het belang van energiebesparing. “Hotels moeten in meer of mindere mate voldoen aan de wettelijk gestelde Energie Prestatie Norm. Nieuw gebouwde hotels hebben hier al mee te maken en bestaande hotels zullen ergens rond 2023 ook moeten voldoen aan minimale eisen. De tijd begint dus te dringen, wat dat betreft. Ik zie dan ook een sterk stijgende vraag naar warmte-koudeopslag; daar kun je veel energie mee besparen. Ook met betrekking tot het isolatieniveau zullen veel bestaande hotels aanpassingen moeten doen. Met andere woorden: nu wordt het écht serieus.”

Train het personeel

Volgens Imambaks is het zaak dat iedereen binnen het bedrijf verantwoordelijk wordt voor het energieverbruik in het hotel. Want, zo zegt hij, uiteindelijk gaat het bij energie besparen uiteindelijk om bewustwording. 

“Ik denk dat het belangrijk is om je te realiseren dat iedereen binnen het bedrijf verantwoordelijk is voor het verminderen van energie. Maak duidelijke afspraken en blijf er keer op keer op hameren dat deze worden nageleefd. Ik weet dat dit vervelend over kan komen. Thuis wil je ook niet blijven zeuren dat de televisie uitgezet moet worden, maar uiteindelijk levert dit wel het gewenste resultaat op.”
 

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Twee keer per week alle hotelupdates

Overig nieuws

Economie Coronacrisis
Dit zijn de aanvullingen op het derde steunpakket corona

De opleving van het coronavirus en de huidige maatregelen hebben flinke gevolgen voor de economie. Het kabinet stelt extra geld beschikbaar voor ondernemers die door de recente maatregelen een onevenredig harde klap hebben gekregen. Zo krijgt de horeca een eenmalige subsidie op aangelegde en nu onbr ...

Opening Den Haag
Park Centraal opent in cultureel centrum van Den Haag

Hospitalitygroep Sircle Collection heeft het 160 jaar oude pand van Park Hotel Den Haag, voorzien van een grondige restyling waarmee het interieur en de identiteit opnieuw zijn vormgegeven tot Park Centraal Den Haag. De renovatie en rebranding van het hotel brengen het culturele erfgoed en bewaarde ...

Columns
Column Jantiene Berg: Mijn hele hebben en houwen op tafel

Het is nu vijf maanden geleden dat mijn compagnon en ik de sleutel van ons urban boutique hotel in Rotterdam inleverden bij de curator. Per direct geen zeggenschap meer, maar nog wel een hoop verplichtingen richting de curator. Een eenzaam proces zonder echt afscheid van je gasten en medewerkers te ...

Achtergronden Coronacrisis
Horecaondernemers krijgen eenmalig gemiddeld 2500 euro overheidssteun

De horecabedrijven die vanwege de coronacrisis gesloten zijn, kunnen een eenmalige uitkering van gemiddeld 2500 euro tegemoetzien. Het bedrag is afhankelijk van het geleden omzetverlies, dus een gemiddelde op basis van deze rekensom: 2,75 procent van het verlies aan omzet. Dit meldt de NOS op basis ...

Wet- en regelgeving Coronacrisis
Ook in hotels geen alcohol meer na 20.00 uur

In bars en restaurants van hotels mag vanaf vanavond 20.00 uur geen alcohol meer worden geserveerd. Ook niet via roomservice. Hiermee trekt het kabinet de lijn met het verbod op de verkoop van alcohol in winkels tussen 20.00 en 07.00 uur door. In winkels is dat sinds vorige week woensdag niet meer t ...

Wet- en regelgeving KHN
KHN: Alcoholklok hotels wederom toppunt van symboolpolitiek

KHN heeft vol onbegrip kennis genomen van het kabinetsbesluit om vanaf vrijdagavond 23 oktober een alcoholklok voor hotels in te voeren. Volgens dit besluit mag er vanaf vanavond in hotels na 20:00 uur ook geen alcohol meer worden geschonken of genuttigd in publieke ruimten zoals in het restaurant o ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Twee keer per week alle hotelupdates

Lees Nu
Wat vindt Sander Allegro ervan?
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: