Algemene Ledenvergadering

13 december 1997 | Redactie

Op 10 november jongstleden heeft in het nieuwe Sheraton Amsterdam Airport de Algemene Ledenvergadering plaatsgevonden van de sector Hotels. De opkomst was hoog: 130 personen. Was men nieuwgierig naar de nieuwe 'spruit' binnen de Koninklijk Horeca Nederland familie? Ongetwijfeld, maar de agenda had meer lokkertjes.

 

Na de bespreking van de notulen van de bijeenkomst in de Arena in 1996 en een korte terugblik op het afgelopen jaar, stonden het activiteitenplan en de daarbij horende begroting op de agenda. In het activiteitenplan zijn een aantal speerpunten voor het beleid van de sector in 1998 weergegeven. Hieronder volgen een paar voorbeelden.

Regionalisering

Het stimuleren van het opzetten van regionale overlegorganen van hôteliers. Op deze wijze wordt het verzamelen van marktinformatie op regionaal niveau bevorderd.

Samenwerkingsverbanden

De diverse samenwerkingsverbanden die ons land rijk is, fungeren uitstekend als klankbord binnen de sector Hotels. De sectormanager zal derhalve op regelmatige basis contact houden met deze clusters van bedrijven om ook hier de nodige marktinformatie te kunnen verzamelen en te gebruiken voor de gehele sector.

Classificatie

Een thema dat ook hoog op de prioriteitenlijst binnen het activiteitenplan staat, werd als apart agendapunt behandeld: de Benelux hotelclassificatie. Elke hôtelier heeft een heel duidelijke mening over de normen van de toewijzing van de felbegeerde sterren. Tijdens de vorige ledenvergadering is besloten voorlopig akkoord te gaan met de voortzetting van het huidige classificatiesysteem. Voorwaarde was wel, dat binnen twee jaar een onderzoek zou worden opgestart naar de systemen in de ons omringende landen en in de Verenigde Staten. Door middel van zo'n onderzoek kan de sector een goed inzicht krijgen in de werking van die systemen. Vervolgens kan de sector aanbevelingen doen richting het Bedrijfschap Horeca en Catering.

Dat onderzoek is inmiddels gestart. De afdeling Training & Consultancy van de Hotelschool Den Haag is druk doende de systemen te inventariseren aan de hand van vooraf vastgestelde criteria. Tijdens de ledenvergadering konden wij slechts een klein tipje van de sluier oplichten en de (nog) schaarse informatie mededelen aan de aanwezige leden. Het bestuur van de sector Hotels is van plan een aparte themabijeenkomst te organiseren over de hotelclassificatie, met als basis de resultaten van het onderzoek. Gedurende deze bijeenkomst kan het sectorbestuur feedback krijgen van de leden. Zonder twijfel zullen wij ons vervolgens weer melden bij Hospitality Management om de uitkomsten te vermelden.

Het nieuwe bestuur

Na een discussie over de classificatie, stond de verkiezing van het nieuwe sectorbestuur op de agenda. Naast de bestuursleden die zich herkiesbaar hadden gesteld, waren er drie nieuwe kandidaten. De volgende personen werden gekozen. Voorzitter: Dick Vollenga, Best Western Dish Hotel. Bestuursleden: Marcel van Aelst, Hotel Okura Amsterdam; Sjoerd Dijkstra, Best Western Eden Hotel (Amsterdam); mevrouw Renée Staal, Familiehotel De Kroon (Kaatsheuvel); mevrouw Francis Windt, Sofitel Amsterdam. Wij danken de aftredende bestuursleden nogmaals voor hun inzet voor de gehele sector.

Auteur: Hans van der Kooij

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Twee keer per week alle hotelupdates

Overig nieuws

Interview Longread
Las Hotellas: "Kwaliteit zal nu boven komen drijven"

Githa van Vilsteren Githa van Vilsteren is sinds 2011 directeur van Landgoed De Wilmersberg in het Twentse De Lutte. Ze werkte voor haar carrière als hotelier onder andere als Manager Relatiebeheer voor War Child.  ...

Columns Longread
Etiquette-expert Anne-Marie van Leggelo over gastvrijheid in coronatijd

Als horecaondernemer verkoop je gastvrijheid, maar juist het bieden van gastvrijheid stelt de branche voor grote uitdagingen vanwege de regels met betrekking tot het coronavirus. Anne-Marie van Leggelo, etiquette- en imago-expert, ziet dat ook: “Er heerst verdeeldheid in het land over hoe erme...

Interview Branded Content
''We kunnen linnen gegarandeerd virusvrij maken''

Ook in wasserijen wordt er volledig volgens de richtlijnen gewerkt. Niets wordt aan het toeval overgelaten om zodoende het linnen volledig coronavrij in uw hotel te krijgen. Kimman is Director Corporate Accounts bij Blycolin, en als geen ander op de hoogte van de hoge eisen die hotels stellen aan li...

Amsterdam Opening
Pulitzer en Restaurant Jansz. weer open

Pulitzer Amsterdam heropent haar deuren. Vanaf 15 juli opent het Amsterdamse hotel aan de grachten weer voor hotelgasten en kan iedereen genieten van de verborgen binnentuin tijdens een staycation. Nu is de kans om het nog rustige Amsterdam te herontdekken. Pulitzer Amsterdam biedt een speciale p...

Longread
Wat te doen als jouw locatie kampt met ruimtegebrek

Het woord ‘anderhalvemetersamenleving’ gaat ongetwijfeld de Van Dale halen. Sterker nog, het zou zomaar eens het woord van 2020 kunnen worden. Gevoed door experts en de overheid realiseren we ons inmiddels dat onze maatschappij (voorlopig althans) ingericht moet worden als een anderhalve...

Accor Internationaal
Komen zakenreizen binnen 6 maanden weer op gang?

Uit nieuw onderzoek van Accor blijkt dat een derde van de zakenreismanagers in Noord-Europa van mening is dat hun zakenreisprogramma's binnen zes maanden zullen herstellen. Voornamelijk als gevolg van binnenlandse reizen. Internationale reizen zullen naar verwachting iets langer op zich wachten....

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Twee keer per week alle hotelupdates

Lees Nu
Columns Sander Allegro
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: