De dip komt later: hotelbouwplannen in de lift

Auteur: paul sprakel
Hotelbouwplannen 1 juli 2025
De dip komt later: hotelbouwplannen in de lift

Hotelbouwplannen inventariseert sinds 1999 de (ver)bouwplannen in de hotellerie en biedt een actueel en overzicht van geplande, lopende en recent gerealiseerde hotelbouwprojecten in Nederland.

Boutiquehotels

Uit al die data zijn een aantal interessante ontwikkelingen te distilleren. Zo zijn boutiquehotels oververtegenwoordigd in de groei van het aantal hotels in Nederland. Voorheen (vroeger) gold dat je minimaal een ster moest hebben conform de Benelux sterrenclassificatie om een hotel te zijn. De afgelopen decennia zijn de normeringen aangepast en losgelaten en is classificatie op basis van vrijwilligheid. Dit verklaart een deel van de groei. Boutiquehotels hebben doorgaans een luxere uitstraling voor een relatief gunstige kamerprijs. Een tweede verklaring is de opkomst van de OTA’s. Door OTA’s werd het vermarkten van hotelkamers makkelijker en minder afhankelijk van traditionele distributiekanalen.

Conversiehotels

Maar nu even terug naar Hotelbouwplannen. Een inventarisatie laat naast de groei van het aantal boutiquehotels, een andere interessante breed maatschappelijke ontwikkeling zien. Een deel van de nieuwe (boutique)hotels zit in conversiehotels. Dat zijn gebouwen waarvan de bestemming wordt aangepast en kunnen worden ‘omgekat’ tot hotel. Een mooi recent bijvoorbeeld is het Rosewood Amsterdam in het voormalige Paleis van Justitie.

Een flink deel van de Nederlanders heeft de afgelopen decennia afstand gedaan van zijn/haar geloof of belijdt het anders. Een aantal van die religieuze gebouwen krijgt een herbestemming als… hotel. Denk hierbij aan kerken, seminarie en kloosters. Los van het geloof zijn er ook gevangenissen getransformeerd.

De dip komt later

Overigens hebben hoteliers zich sinds 1991 door een aantal crises geworsteld. Opvallend hierbij is dat hoe acuut een crisis zich ook aandient, het aantal hotelbouwplannen niet direct daalt. De dip komt twee jaar later. Dit wordt verklaard doordat het een ‘plan’ is. Stoppen met plannen kan altijd nog: als de financiering niet rond komt, bestemmingsplannen wel/niet worden aangepast, door inspraakronden, kosten die uit de hand lopen, Co2, welstandscommissie et cetera, et cetera.

Even terug naar de titel ‘Hotelbouwplannen in de lift’. Het laagste aantal plannen dat wij in de eerste zes maanden in al die jaren hebben geïnventariseerd was in 2023: 28. Deze week is Hotelbouwplannen 2503 verschenen en staat het aantal op 67 plannen. Als de trend zich doorzet dan betekent dat een verdubbeling ten opzicht van 2023.

In de nieuwsbrief worden ook Updates opgenomen. Plannen die eerder zijn geïnventariseerd maar waar nieuwe ontwikkelingen zijn. Dat doet Hotelbouwplannen tot tien jaar terug. Conclusie: hoteliers zijn ook heel geduldig.

Hotelbouwplannen.

Alle plagen op een rijtje.

Blijf op de hoogte!

Twee keer per week het actuele en relevante hotelnieuws in uw mailbox? Registreer hier voor onze gratis digitale nieuwsbrief en blijf op de hoogte.

Overig nieuws